dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Respect Is Burning presents DJ Deep
Respect Is Burning presents DJ Deep (CD) Samling
2001
Labels/Virgin
5/10

En housesamling i mängden

Inom house har DJ:n alltid stått i centrum, nästan mer än inom hiphopen. Detta har också återspeglats på de samlingar som kommit ut under åren. Titlar som Marshall Jefferson presents, Frankie Knuckles presents och David Morales presents har stått som spön i backen.

Den här gången har turen kommit till franske DJ Deep att presentera en skiva med sina favoriter. Helt ärligt har jag aldrig hört talas om DJ Deep förut, men enligt cd-häftet har han hängt med legender som Laurent Garnier och Derrick May, så förmodligen är det bara jag som inte har koll.

Samlingen spänner över ett drygt decennium och blandar klassiker med sprillans nya låtar. På pappret låter det som om den fjärde Respect Is Burning-samlingen skulle vara hur bra som helst. Det är den inte, tyvärr.

Här finns några stora ögonblick. Little Louie Vega är med två gånger, först tillsammans med Arnold Jarvis (den bäste house-vokalisten vid sidan om Robert Owens) i Life Goes One och sedan med Blaze i Elements of Life. Båda är klassiska househits, men alla inblandade har gjort bättre ifrån sig, inte minst Blaze, som också är med på två spår. Ingen av deras låtar, framförallt inte nya How Deep Is Your Love, är i närheten av låtarna på deras mästerverk 25 Years Later.

Men det finns också rätt mycket utfyllnad. De nya låtarna är särskilt bleka. Guidance Recordings, världens bästa houseetikett, har en låt med: Titus Don’t Worry About Me. Om det inte stått att han ligger på Guidance hade jag nog inte gissat det. Riktigt fantasilöst.

Desto roligare är däremot att två av de bästa spåren på skivan är låtar som jag inte hört förr. Logics The Warning, från 1990, är instrumental house/techno som Derrick May skulle ha kunnat göra. Den andra låten är från i år: Jerome Sydenham & Kerri Chandler gör lågmäld instrumentalhouse i Winter’s Blessing.

Dessa två låtar, tillsammans med Kenny Bobiens fantastiska Father är egentligen de enda riktigt omistliga låtarna på Respect Is Burning presents DJ Deep. Men det finns sannolikt andra, bättre, samlingar där du kan hitta dem. Det här är heller inte en speciellt bra inträdesbiljett till housemusikens förtrollade värld.

En sådan här samling är lite grann som en filmparodi. Ska man uppskatta den fullt ut krävs att man har sett de filmer som parodieras. En sådan här samling kräver någon slags relation till den som står bakom den. Annars blir det bara en samling låtar. Varken mer eller mindre.

Dessutom: Varför måste låtarna mixas ihop på nästan varenda housesamling? Tror folk att de inte klarar sig på egen hand?

Ola Andersson

Publicerad: 2001-06-13 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-15 19:50

Kategori: Recension | Recension: #961

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig