dagensskiva.com

48 timmar

Recension

M. Hederos & M. Hellberg: M. Hederos & M. Hellberg
M. Hederos & M. Hellberg (CD) M. Hederos & M. Hellberg
2000
Gravitation/Amigo
10/10

Maximalt minimalt

Lyssna

Sök efter skivan

Martin Hederos från Soundtrack of our lives och Mattias Hellberg, med förflutet i Hellacopters, går in i en studio i Karlstad, mitt under den mörkaste av årstider. Med piano, munspel och sång spelar de in åtta låtar av klassiska låtskrivare som Lou Reed, Tom Waits, Willy De Ville och Bob Dylan. Slutresultatet är stort.

Skivan släpptes tidigare i år, men jag upptäckte den först efter Hederos/Hellbergs spelning på Hultsfred. Kombinationen av Martin Hederos pianokomp och Mattias Hellbergs lätt spruckna röst är perfekt för de låtar de valt att spela in. I Velvet Undergrounds ”Pale Blue Eyes” och Willy De Villes ”Heaven stood still” står tiden nästan still.

Den här skivan erbjuder svalka för alla som behöver det. Oavsett om du är bitter, ensam och övergiven eller bakfull i ett tält på festival kan Hederos och Hellberg erbjuda dig en stunds vila från omvärlden. Skönt pianospel från Hederos och känslosam sång från Hellberg. I ”Signed D.C.” bjuds lyssnaren dessutom på ett blödande munspel. Det kunde blivit pekoral och coctail av hela grejen, men de två har närmat sig låtarna med värdighet och presterat något mycket rörande.

Hederos och Hellberg vinner över det mesta jag hört hittills i år. Det här är en fulländad skiva. Den kommer leva länge.

Fredrik Welander

Publicerad: 2000-07-27 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 16:18

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #570

3 kommentarer

Jag kan bara hålla med. Det blir sällan vackrare än så här.

Daniel Oregistrerad 2001-11-24 15:12
 

Den är ruskigt bra.

Emma Oregistrerad 2002-07-28 15:26
 

Signed DC är nog den bästa låten dom har spelat in. Live är den ännu mer blödande än på skivan. Det gör nästan ont att höra den då…

hypotetisk Oregistrerad 2003-01-12 01:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig