dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dr Dre: 2001
2001 Dr Dre
1999
Aftermath/Universal
7/10

Doktorn är stabil

Lyssna

Sök efter skivan

Dr Dre är hiphop. Dre ligger bakom två av historiens viktigaste hiphop-album. Dels N.W.A.:s monumentala album ”Straight outta Compton”, dels egna albumet ”The Chronic”. Sen låg han visst bakom ett album med den då unge debutanten Snoop Doggy Doggs debut. Sen la han en hand eller två på årets debutant Eminems album också. Ett tungt arv. Ett arv som skapar förväntningar. Nästintill omöjliga förväntningar.

Dres förra album var egentligen inte ett regelrätt Dre-album. Det var snarare en show case. En presentation av artister som Dre tänkt jobba med på sitt nya bolag Aftermath. Albumet var en mörk stråk- och pianodominerad historia som dröp av paranoia på ett sätt som bara Trickys verk gjort fram tills dess. Skivan var mer än lovligt ojämn och sålde inte heller särskilt bra. Visst fanns där lysande spår, men ingen helhet som kunde leva upp till de förväntningar som namnet Dr Dre för med sig.

Nya albumet ”2001″ är en annan historia. Helt annan. Här har Dre samlat de artister han njutit av att arbeta med och de han lyckats bäst med under nittiotalet. Här finns så klart Snoop, Xzibit, Kurupt, Nate Dogg och Eminem. Det verkar som om alla inblandade gjort sitt yttersta för att åter sätta Dre överst på tronen. Visa vem som bestämmer. Vem som fortfarande leder flocken. Vem som flyttar beat till platser som ingen utforskat tidigare.

Men ”2001″ handlar inte bara om framtidsbeat. Här finns mycket som minner om forna dagar. Det är skönt att höra Snoop backa upp Dre igen. Det har jag saknat. Låtarna på Snoops senaste album där de två återförenades för första gången sedan åren på Death Row var bara en försmak. Det här är långt bättre.

”Xxplosive”, som gästas av bl a Kurupt och Nate Dogg, är den bästa g-funken sedan ”Regulate”. Förvisso fem snäpp dystrare och mörkare än g-funken som du och jag minns den, men ändå omisskänligen g-funk.

Ett av de starkare spåren på skivan är mötet mellan Dre, Xzibit och Eminem – ”What's the Difference” – där Dre tittar upp i himlen och ber Eazy E om ursäkt och hoppas att han kan förlåta allt som gick snett. Dre fortsätter att berätta hur mycket han gillar att jobba med Snoop igen. Eminem passar i sin tur på att tacka Dre för allt han gjort för honom och Dre svarar vänligt att han alltid gillat det Eminem sysslat med och gladeligen backar honom igen. Kärlek och respekt.

Avslutande ”The Message” förenar Dr Dre och Mary J Blige för första gången och det mötet motsvarar alla förväntningar. Större, hårdare, djupare och mörkare än allt på Marys senaste album. Jag börjar drömma om ett Maryalbum där RZA och Dre tävlar om att lägga beats. Mmmmm. Mumma.

Visst det finns fler spår som förtjänar ett omnämnande, men jag nöjer mig med att konstatera att ”2001″ är nästan allt jag vågat drömma om. Det är inte riktigt lika stort och viktigt som ”The Chronic” än, men så vadå jag har bara haft en vecka på mig att bekanta mig med ”2001″. ”The Chronic” har funnits där sedan 1992. Vi får väl se om sju år. Herregud förresten sju år. Jag hoppas att det inte dröjer sju år till nästa gång. För även om den här skivan är 22 spår lång vill jag inte vänta lika länge en gång till.

Sen får vi väl se om Snoop flyttar till Aftermath och lämnar tramspellarna på No Limit bakom sig. Kvalitet lönar sig i längden. Faktiskt.

Patrik Hamberg

Publicerad: 1999-12-01 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-02 14:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #296

19 kommentarer

En 7:a!!!, betyder den att den är sämre än Talb kweli. Sug kuk med er.

Skivan är faan den perfektaste hip hop skivan någonsin. En 10:a för faan, Skärp er Jävla Horer

Rikard Oregistrerad 2001-05-28 20:48
 

Idag skulle jag sätta en 8 i betyg, men i december 99 när recensionen skrevs tyckte jag inte att den var värd mer än en sjua, men den har växt. Talib Kweli skulle inte få mer än en femma av mig. Det var David som gav den en åtta.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2001-06-09 18:18
 

oj oj oj Reflektion Eternal // talib kweli skivan är så mycket bättre än dre 2001.. går inte ens att gemföra..

JOHAN!.. Oregistrerad 2001-10-22 14:41
 

7???????????????

Hur jävla mycke crack har ni rökt egentligen???????????

Jim Profit Oregistrerad 2001-11-02 13:25
 

Jag tror jag talar för hela redaktionen när jag svarar: inte mycket. Det kan väl aldrig vara nyttigt. Eller vad säger du ”Jim Profit”?

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2001-11-02 20:08
 

Miffon, 7/10, gillar du bara rock eller?

OCke Oregistrerad 2002-02-20 00:31
 

Trots att jag är hiphop-analfabet tokgillade jag verkligen den här skivan. Första hälften är ju lätt 10/10, den andra lite sämre.

Feodal Oregistrerad 2002-10-06 22:05
 

Denna skiva borde vara en av de mest solklara 10:orna någonsin! Det är hiphoppens morsvarighet till poppens Definently Maybe, eller nåt…

10 av 10! Inget annat.

Spark Oregistrerad 2002-10-18 03:29
 

Denna skivan är d bästa som hänt hip-hop världen.. 7a va riktigt lågt av dej patte!

Harry Oregistrerad 2003-03-24 16:08
 

Skitsnack solklar 10 for fux sake

Suckaz Oregistrerad 2003-11-04 22:59
 

Ta det lite lungt nu med de personliga påhoppen… Jag är uppvuxen med doktorn i örat och jag anser INTE att det här e en tia. Det finns 3 förklaringar till det enligt min mening: 1) den saknar det politiska budskap som en tia inom hiphop kräver; 2) denna platta är inte lika bra som föregående Chronic; 3) Detta är inte heller jämnställt me Doggystyle…

Jag delar inte ut tior hur som helst!!! PS. infaltion gör att klassiker tappar värde

Dr.Bizzniz Oregistrerad 2003-12-10 06:14
 

En mäktig comeback av doktorn. 10/10 alla dagar i veckan.

Wizzle Oregistrerad 2004-03-31 14:11
 

dr.dre utan han ingen bra musik oavsett platta så e det alltid en 10 för beatsens skull fan ..vad vore de flesta west siders utan dr.dres finess ..

sam Oregistrerad 2004-04-02 01:42
 

the worlds most wanted producent he is he are the biggest ever in music history in order of producing music.. fuck rock fuck pop ..hip hop tells you about the life in real time manner man

dre . day Oregistrerad 2004-04-02 01:47
 

Ha! Jag ägde den här en gång i tiden men sålde den vid en ekonomiskt sett desperat tidpunkt. Fråga, Mirror: Varför brände du den inte? Idiot.

Mirror Vain Oregistrerad 2004-08-09 04:31
 

HAHA,AHAHAH.

"the worlds most wanted producent he is he are the biggest ever in music history in order of producing music.. fuck rock fuck pop ..hip hop tells you about the life in real time manner man"

HAAHHAhahahaah aaaaaaaaah.

Zorro!! Oregistrerad 2004-11-14 02:15
 

Du är senil.Den är värd en tia.Tror att den är med i the source 5 mics vilket tyder på mästerverk.

Medlem 2005-09-11 01:37
 

Look out for Detox!!!

Xeno Oregistrerad 2007-06-13 23:19
 

13 years and counting!

Bosse Oregistrerad 2012-01-17 18:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig