dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Uno Svenningsson & Irma Schultz Keller: December - En Svensk Jul
December - En Svensk Jul (album, cd) Uno Svenningsson & Irma Schultz Keller
2011
Universal
6/10

Gammelmodern midvinter

När Uno Svenningsson och Irma Schultz Keller dök upp som jokrar i melodifestivalen 2007 var det nog fler än jag som tänkte: intressant. Mer intressant var faktiskt att de redan 2006 samlat ett gäng intressanta musiker på Sånger för december. Det finstämda och vemodiga fanns redan då.

Nu är de tillbaka. Det är ju jul igen. Om någon missat det så kommer vi påminnas in absurdum.

Sånger för december var ojämn. Där fanns riktiga pärlor som På nakna fötter och riktiga bottennapp som När julen rullar över världen.

December – En svensk jul är mer jämn. Ja, kanske slätstruken. Det är helt klart mer fokus på Uno och Irma än på gästerna. Å andra sidan är skivan mindre överarbetad och känns mer närvarande. Skivan spelades in live på två dagar Radiohusets studio 4. Det gör att den nya versionen av När julen rullar över världen klarar godkänt.

Egna låtar varvas med andras och med traditionella julvisor och psalmer. Riktigt bra är versionen av Bo Kaspers Önska dig en still natt. Den är bra som original men får ytterligare en dimension med Uno Svenningsson & Irma Schultz Keller. Men på andra låtar saknas både nerv och det där lilla extra.

Att ge ut julskivor är alltid ett vågstycke. Många landar pladask. Fler lyckas riktigt bra. December – En svensk jul klarar sig från platt fall men lyckas inte gripa tag i min adventssuktande själ.

För den som vill höra känslosamma, gammelmoderna låtar med Uno Svenningssons ibland kämpiga röst är detta skivan julen 2011. Ser du stjärnan i det blå blir direkt jobbig. Jag kommer nog återvända till den några gånger i advent. Men mest för Irma Schultz Kellers sång. Den gillar jag. Den känns lite midvinter.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2011-12-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-02 15:13

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6187

3 kommentarer

Fiskarna i havet musik?

JOEPP Oregistrerad 2011-12-03 00:56
 

Jag vet inte vad alla ibland har emot Uno?

Freddan Oregistrerad 2011-12-03 21:40
 

@JOEPP, verkar inte ha alla fiskar hemma :)

Fiskarna i havet var inte Irma, det var hennes syster Idde (skriven av SH)
Vad nu det hade med denna JULskiva att göra..?

Skiter i Julen helt i år, är less redan innan det dragit igång

J.P. Jones Oregistrerad 2011-12-04 15:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig