dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kate Bush: 50 Words for Snow
50 Words for Snow (album, cd) Kate Bush
2011
Fish People/EMI
8/10

We’ve been in love forever

When we got to the top of the hill
We saw Rome burning
I just let you walk away
I’ve never forgiven myself
I saw you on the steps in Paris
You were with someone else
Couldn’t you see it should’ve been me
I just walked on by

Två älskande som famlar genom historien. Snuddande vid varandra för några ögonblick innan tiden hänsynslöst sliter isär dem igen. Några drunknande ögonkast och snubblande kärleksbetygelser är allt som hinns med. Och varje gång är som den första.

Kate Bush är tillbaka.

Ett album om snö är förstås alldeles självklart. Kate har ju aldrig egentligen delat samma värld som oss andra. Hon har skapat sin egen. Lika delar Alice i underlandet och det vårt undermedvetna skräms mest av. Emily Brontë, molnsprängare och audiell krigföring. Men också det varma och självklara. Känslorna utan skyddsväst. Det är en värld där logiken bara är ett verktyg.

Come with me, I’ll find some rope
I’ll tie us together
I’ve been waiting for you so long
I don’t want to lose you
Again

När Kate Bush nu åter står högst upp på den kulle som skulle kunna heta Wuthering Heights eller Cloudbusting och ser ner över sin värld är den alltså klädd i snö. Ett landskap som skulle kunna vara ett kargt Island. Passande med tanke på att den mest kända medborgaren i Kates landskap numer heter Björk. Lika passande är att de första inledande sekunderna av Snowed in at Wheeler Street skulle kunna vara hämtade från Lady Gaga Poker Face. Egensinniga och färgsprakande artister som båda någonstans har Kate att tacka.

Som tidigare har hon familjen med sig. Även om bröderna Paddy och John Carder saknas den här gången finns Kates make Dan McIntosh och exet Del Palmer med. Och förstås sonen Albert, som Kate förvandlar till en snöflinga och kastar ut för stupet i inledande Snowflake. Med en röst förvillande lik Kates egen.

Have we been in love forever?
9/11 in New York, I took your photograph
I still have your smiling face
In a heart shaped frame

När jag första gången lyssnade igenom 50 Words for Snow kändes albumet lite blekt. Sju spår, där bara ett är under sju minuter. Det är långt till den tidiga karriärens storslagna orkaner. Istället för skruvade varianter av popsånger är det sju skapelser som, likt snöflingor, tillåts att sväva fritt. Och som tidigare är texterna och melodierna så intimt sammanvävda att det är svårt att avgöra var den ena slutar och den andra tar vid. När Stephen Fry betar av listan över Kates femtio egna synonymer till ordet ”snö” kändes det först mest irriterande, men när man slutar lyssna på orden och istället låter ljuden av dem skapa sina egna bilder så framträder helt nya dimensioner. Som att ordens egentliga betydelse skapas i duetten mellan text och musik.

There’s just something about you.

I de flesta texter jag har läst om 50 Words for Snow finns ordet ”pretentiös” med. Jag har lite svårt att förstå det. Det handlar snarare, precis som Kates övriga album, om det rakt motsatta. En okonstlad lekfullhet, utan begränsningar. Utan kalkylerande formelskapande.

Och det är det här som ändå är hjärtat i 50 Words for Snow. Samma hjärta som i alla Kates tidigare verk. Att avslutande pianointima Among Angels heter just så kunde knappt vara mer passande.

Men här finns också överraskningar. Åtminstone en. Att Elton John skulle vara måttbeställd duettpartner till Kate var absolut inget jag hade väntat mig. Inte heller att Elton 2011 skulle vara inblandad i en av årets allra bästa och vackraste låtar. För det är precis vad Snowed in at Wheeler Street är. Ett av årets största ögonblick.

Två älskande som famlar genom historien. Väderbitna och nyfödda. Borttappade och drömmande.

Snowed in at Wheeler Street
Just two old flames, keeping the fire going
We look so good together
Can’t we just stay there forever?
We were so happy
I’d live that day over and over
But the world won’t stop turning
When we got to the top of the hill
We saw Rome burning
I don’t want to lose you
Again

Ola Andersson

Publicerad: 2011-11-28 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-28 19:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6182

3 kommentarer

Håller med fullständigt, men Misty är mitt favoritspår nu när alla konturer och arrangemang fastnat i huvudet.Plattan är det bästa hon gjort hittils näst Hound of love.

mats Oregistrerad 2011-11-28 15:22
 

[...] Bush (Kate Bush) Kate Bush. (Ola [...]

November | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-11-30 12:25
 

[...] Kate Bush 50 Words For Snow [...]

2011 års 53 bästa album | dagensskiva.com Oregistrerad 2012-04-15 00:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig