dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Washed Out: Within or Without
Within or Without (album, mp3) Washed Out
2011
Weird World/Playground
7/10

Don’t call it a chillwave!

Sisådär 26 år efter det att Art of Noise mer eller mindre på egen hand skapade chill-genren med Moments in Love har vi hunnit fram till chillwave. Eller nåt.

Oavsett vad Ernest Greene (eller någon annan) väljer att kalla Washed Outs musik så är det svårt att inte tänka Studio och Junior Boys.

Utom möjligtvis de inledande sekunderna av öppningslåten Eyes Be Closed som låter väldigt mycket som öppningen av Underworlds Born Slippy. Men ungefär där tar jämförelserna slut. Åtminstone med Born Slippy.

När Greene skapar sin musik handlar det om lager-på-lager-musik stoppad med väldigt mycket bomull. Musik att guppa bort till på en gummimadrass. Musik att möta soluppgångar och solnedgångar med. Musik att filtrera fönsterregn genom.

I sina bästa stunder är Washed Out otroligt trevliga. Solsmekta Soft är albumets kanske allra finaste stund. Eller så kanske det är genomvemodiga Far Away med sina sorgset avlägsna stråkar. Allt byggt kring försiktigt rullande basgångar och slösläpande rytmer. Och med Greenes egen vadderade röst instoppad i musikens hålrum, tätt, tätt inlindad runt tonerna.

Precis som Studio och Junior Boys är det polerat till minsta detalj. Väldigt snyggt, väldigt svårt att inte tycka om. Precis som album från Studio och Junior Boys är det musik som funkar väldigt bra i lurar och på låg volym i högtalarna. Men precis som Studio och Junior Boys landar de väna och snygga ljudbyggena också farligt nära tapetklistret. Det blir lite, tja, tråkigt. Och Greenes röst blir efter en stund liter enerverande. Och det är också då som bristen på melodier , något bortom fasaden, gör sig extra påmind.
Men samtidigt. Within or Without har en plats i mitt musiklyssnande. Visserligen, lite ironiskt, utrymmet när jag inte vet vad jag vill lyssna på.

Innerligt vackert och intetsägande. Musik mitt emellan musik och bakgrundsbrus.

På ett bra och ett dåligt sätt.

Ola Andersson

Publicerad: 2011-07-07 02:16 / Uppdaterad: 2011-07-07 02:16

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6037

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig