dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lukestar: Taiga
Taiga (album, cd) Lukestar
2011
Tuba Records
9/10

La det swinge

Att kunna bibehålla sin status och väl värda kredibilitet samtidigt som man utvecklas och håller sig intressant, det är inte alldeles enkelt. Många akter har försökt och misslyckats, några få gör det med äran i behåll. Lukestar är ett sådant band.

Den nu tre år gamla Lake Toba slog undan benen på mig och superlativen haglade, från undertecknad, bloggosfären och norsk press. Med vinsten av Spellemann-priset (norska motsvarigheten till Grammis) för ”Årets Rock” som kronan på verket spåddes det atmosfäriska indierockbandet en lysande framtid.

Sett till turnéer och erkännande utanför de norska gränserna har det, trots det, varit sparsmakat. Något Taiga, i en perfekt värld, borde råda bot på. De år som förflutit mellan albumen har ägnats åt låtskrivande, sejourer i bland andra Truls and the Trees och Snöras, något jag tycker mig höra som anledningar till att Taiga är precis lika bra som Lake Toba. Om inte ännu bättre.

Det är ett band som sprudlar av spelglädje och som mejslat ut de allra bästa spåren till en fullängdare på tio. Man kan enkelt höra att Lukestar kommer från en hårtslående indietradition, men har valt att förfina den. Många skulle antagligen dra paralleller till Mew, främst på grund av Truls Heggeros kraftfulla och sanslöst höga falsettsång, men det är att hårdra.

Lukestar har mutat in ett eget hörn, ett hörn där känslor och stora ord får ta plats (Flying Canoes och Posers of Doubt) och lekfullheten i titelspåret går igen över hela skivan. Hade det inte varit för oljefaten i Mistakers hade det här förmodligen blivit en fullpoängare.

Taiga kan inte lämna dig oberörd. Du har inget hjärta om så ändå är fallet.

Publicerad: 2011-04-10 16:05 / Uppdaterad: 2011-04-10 16:06

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5946

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig