dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nottz: You Need This Music
You Need This Music (album, cd) Nottz
2010
Raw Koncept
8/10

Kunde inte sagt det bättre själv

Nottz börjar med att rappa över Travis Barker-trummor. Rockinfluenserna dominerar inte You Need This Music, men de finns. De riviga gitarrerna som dyker upp mitt i Blast That, som annars i grunden är vad superproducer Nottz gör mest och bäst på den här skivan – positiv funk med en okaxig swagger, är ett exempel och de visar att det här är en snubbe som inte är rädd för att blanda. Och han gör det på ett härligt sätt. Jag kallar Nottz musik för okaxig eftersom jag slås av hur avslappnad och opretentiös den är. De här tonerna har skapats lekande lätt, och det är riktigt roligt att lyssna på dem! Bästa exemplet och kanske bästa låten är Fair Warning som låter som ett tivoli och samplar Eminem. Det senare är lite kul för att det är något man inte hör särskilt ofta.

Bouncet tonas ibland ned, för att ge plats för soul. Mayer Hawthorne, Joy Denalane, Bilal och Dwele finns i gästlistan. Den sistnämnde sjunger på titelspåret, och över det mer flytande beatet hörs det tydligt hur go Nottz kan vara på rappen. Han lägger ner många bra verser på You Need This Music, men den första på den låten är min favorit.

Nottz är med alla mått en bra rappare (och en fantastisk producent!), men han har inte en av de mest minnesvärda rösterna. Av rapkollegerna har han bjudit in Snoop Dogg, Asher Roth, Joell Ortiz och Royce Da 5’9″ för att få lite mer stuns på beaten när det behövs. Det är en felfri blanding.

A Dream Come True är skivans mest minnesvärda låt, där spenderar Nottz några minuter i himlen och ger oss en inblick i vad som händer i himlen. Han käkar lunch med Dilla, Pac, Big och Pun, Left Eye spelar in musik med Phyllis Hyman, Luther Vandross chillar med Ray Charles och Kurt Cobain hänger med Sid Vicious. Det är lite av vad vi får berättat på ett grymt sätt. Det strålande beatet som är toppat med en sampling från Jiggas American Dreamin’ får ta mycket plats. Det är magnifikt, och bara några av de 55 minuter som du behöver.

Dontcha Wanna Be (My Neighbor) (Feat. Asher Roth & Colin Munroe)

Intro (Feat. Travis Barker)

Karin Lillbroända

Publicerad: 2011-02-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-15 21:44

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5891

8 kommentarer

Gäääääsp. Har vi inte hört sången om att käka lunch i himlen med gamla hiphopidoler på tok för många gånger? Uttjatat är ju bara förnamnet.

kikki Oregistrerad 2011-02-16 10:15
 

”Riviga” gitarrer, förresten. Det om något borde väl skrämma bort alla som inte gillar Ulf Lundell?

kikki Oregistrerad 2011-02-16 10:16
 

Låter bra!

Medlem 2011-02-16 11:21
 

Travis Barker…. huuuuuuuuuuugha!

bjornw Oregistrerad 2011-02-16 12:36
 

Jag var tvungen att googla på Travis Barker. Förstår din kommentar. Men det gör inte skivan sämre.

Medlem 2011-02-16 13:26
 

Travis Barker-låten är helt klart tråkigast på skivan, men ändå OK. Resten är sjukt grymma!

Karin Lillbroända Redaktionen 2011-02-16 18:45
 

Mögig grime för en svenne publik.

JOEPP Oregistrerad 2011-02-16 23:28
 

[...] Nottz You Need This Music Jag kallar Nottz musik för okaxig eftersom jag slås av hur avslappnad och opretentiös den är. [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig