dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rihanna: Loud
Loud (album, cd) Rihanna
2010
Def Jam
6/10

Fenomenet

2009 släppte Rihanna en skiva som fullkomligt pulveriserade allt annat på R&B-scenen. 2010 gör hon inte om den bedriften, men hon kommer ändå med våldsam kraft när hon med Loud blir årets stora överraskning. Jag har aldrig gillat musik av den typen som finns på det här albumet tidigare.

Rihanna vinner mycket på sin naturliga Barbados-dialekt, som hon här stundtals låter komma fram mer än någonsin tidigare. På så vis skapar hon sin helt egna genre, trots att Loud egentligen bara är ett nytt album i den omåttligt populära klubbmusikgenren.

Man Down har ett helt fantastiskt beat som man blir invirvlad i utav ett psykadeliskt intro. Rihanna bygger upp låten till något som känns som en hysterisk feberdröm när hon liksom fastnar i en trans och sjunger den som om hon vore hypnotiserad av en karibisk voodomästare. Det är sjukt, både bokstavligt talat och sjukt bra.

Pull tha trigga, pull tha trigga, pull tha trigga BOOM!

What’s My Name? är tillsammans med Man Down Louds bidrag till den exklusiva lista som är Rihannas absolut bästa låtar. Därefter kommer Drink To That, som man måste älska bara på grund av att Rihanna langar raderna Lookin’ so bomb, gonna find me a honey / Got my Raybans on and I’m feelin’ hella cool tonight, med framhävda karibiska toner.

Only Girl (In The World) är en katastrof som jag ohjälpligt njuter av, men den saknar det som S&M har för att det ska bli något riktigt roligt av det – rivig Rihanna-attityd.

Uppföljaren till Love The Way You Lie är okej, men ingenting spännande eftersom man har hört den (på ett bättre sätt) på Eminems Recovery. Skin är istället skivans bästa låt när det handlar om Rihannas mörkare sida, den fullkomligt fascinerande som gjorde Rated R så bra.

Raining Men innehåller en, som alltid, underhållande vers av Nicki Minaj, och med sitt avskalade Diva-liknande beat blir det kaxigt med en skojfrisk touch.

Mycket sämre är California King Bed, en ballad som överröstas av förfärliga akustiska och elektriska gitarrer. Solot i låtens sluttamp orsakar grov smärta. Den är dock skivans enda monumentala bottennapp, men däremot finns det ett par låtar som är förvånande platta, och som inte lämnar något avtryck överhuvudtaget.

Omslaget och bilderna i skivhäftet är däremot så snygga att det är värt att köpa skivan bara därför. En bonuspoäng!

Rihanna tar sig fram. Med Rated R tog hon monsterkliv. På Loud går det inte lika fort, och hon tar en del tveksamma omvägar, men visst fan går det framåt. Rihanna är ett fenomen. Hon har något som jag måste ta del av, oavsett vad hon hittar på. Jag är redan, alltid, spänd på vad nästa drag av den här 22-åriga utomjordingen kommer bli. Ända sedan Pon De Replay har jag troget följt henne, men att se och höra alla dessa dimensioner hade jag aldrig väntat mig.

Rihanna är våldsamt utmanande, och hon har full kontroll över allt hon gör.

Hon kan bli världens största popstjärna. Och nu snackar jag multipla nivåer över Kanye, Gaga eller Beyoncé. Även Madonna och Michael finns att skåda i Rihannas framtida backspegel. Rihanna är popfenomenet som i framtiden kommer sitta som den ikoniska drottning hon är på en tron och i hemlighet ha all världens makt.


What’s My Name? (Feat. Drake)


Only Girl (In The World)

Karin Lillbroända

Publicerad: 2010-11-27 00:00 / Uppdaterad: 2010-11-26 18:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5810

3 kommentarer

Raining men låter som något som Anders Lokko fått stånd till om den hade släppts som en dubplate på jamaica

björnv Oregistrerad 2010-11-27 00:15
 

Är det inte hon från Idol? Som inte kan sjunga men juckar som en hel bordell?

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-11-27 11:07
 

Nu får vi nog ta och lugna ner oss lite i hyllningarna….

Bosse Oregistrerad 2010-11-29 08:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig