dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Eminem: Recovery
Recovery (album, cd) Eminem
2010
Aftermath/Interscope/Shady
7/10

Eminem vandrar på rätt väg

Eminems sjunde album är intressant. Efter förra årets Relapse och den tveksamma låtlistan till Recovery vågade jag inte vänta mig något hållbart. Det är snårigt och det slingrar sig en hel del, men till slut är det bara att inse att den här plattan är förvånansvärt bra.

Här finns spännande samplingar som är svåra att bedöma. Hur bra funkar det egentligen att på ett poetiskt sätt försöka sampla Ozzy och What Is Love med Haddaway? Efter många lyssningar bestämmer jag mig för att det funkar bra. Svårsmält men gott. Värre är det när Eminem sjunger. Han har en horribel gnällig sångröst, och tillsammans med refrängerna som är alldeles för dåliga för att gå igenom drar det ner vissa låtar väldigt mycket. W.T.P. och Not Afraid går ju knappt ens att lyssna på i de värsta partierna. Hade det inte varit för att You’re Never Over hade handlat om Proof hade den också varit ett bottennapp.

Men här finns också bra låtar, det är inte alla som har blivit fördärvade av kassa inslag. Going Through Changes, No Love med Lil Wayne (som lägger en sådan där bra vers som man alltid vill men sällan får höra av honom) och Cinderella Man är väldigt bra.

I verserna hittar vi en ny gammal Eminem. Han är lika bra som när han var som bäst, eller bättre. Han visar att han är en fantastisk rappare, i varje låt. Texterna är komplexa och antagligen briljanta. Att skivhäftet innehåller texter till alla låtar är guld värt, där finns det mycket att studera. Tråkigt är dock att en så grym rappare tycks ha en ganska sunkig musiksmak. Beatsen och refrängerna är sällan något som en artist i Ems klass borde nöja sig med. Fast med tanke på alla plojlåtar han har släppt tidigare är det inte särskilt förvånande.

Recovery finns tacksamt ingen låt som samplar kroppsliga utsläpp. Eminems sjunde album är hans mest seriösa, men när inte ens det tycks nå till en klassiker känns det kört, även om det känns som stora steg framåt när Eminem själv erkänner att han tidigare skivor har varit undermåliga. Eminem må vara en av världens bäste, men utan en solklar kanonplatta hamnar han alltid utanför pallplatserna.

Jag måste tillägga att Recovery har växt mycket på mig från första till senaste lyssning, och jag är långt ifrån redo att lägga den på hyllan. Jag tror det beror mycket på att Eminem mår bättre än vad han tidigare har gjort. När man hör det, när man känner att Recovery har skapats med stor genuinitet och varsamhet – då blir det lätt att bortse från snedstegen och helt enkelt acceptera musiken för vad den är. Jag ska vara försiktig med att utnämna Recovery till någonting den kanske inte är, men den är garanterat värd ett köp nästa gång du besöker skivbutiken.


Not Afraid

Karin Lillbroända

Publicerad: 2010-07-05 00:00 / Uppdaterad: 2010-07-04 22:53

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5641

11 kommentarer

Är det bara jag som tycker om när snubben sjunger?

fella Oregistrerad 2010-07-09 22:06
 

bra recension men konstigt slut ”men den är garanterat värd ett köp nästa gång du besöker skivbutiken.”. Vem gör det nuförtiden, finns de ens?

JimmyA Oregistrerad 2010-07-11 19:19
 

E. sjunger som en gud; man njuter

Medlem 2010-07-11 21:22
 

fella: Det vet jag inte, men ganska ensam bör du i alla fall vara.

JimmyA: Jag gör det. Du borde också. Det är ju värt det.

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-07-11 23:23
 

Hans tvåa ”The Marshall Matters LP” är en solklar kanonplatta och förtjänar alla pallplatser!

Bosse Oregistrerad 2010-07-13 12:53
 

Em har aldrig släppt en solklar kanonplatta? Pffffff! Vad var Marshall Mathers LP? En halvdan platta? Kul.

Old_School Oregistrerad 2010-09-14 17:56
 

jag är stolt över honom.

sandra Oregistrerad 2010-09-29 09:58
 

Finns ingen bättre rappare. sett alla hans videon. läst alla hans lyrics. hört alla låtar tusen gånger. aldrig funnits nån bättre… han är nummer ett hela tiden… vem han än sjunger med så är han alltid bättre

daniel Oregistrerad 2010-10-30 18:26
 

[...] Eminem – Space Bound – YOU TUBE –> dagensskiva.com –> Eminem – Recovery 2010, GINZA [...]

Mjau « The Bjermo Daily Oregistrerad 2010-11-01 04:09
 

Stackars rappare. Om vi delar upp rapp i två specialiteter; teknisk rim slaktare och text författare. Så har Eminem valt att fokusera mer på den tekniska aspekten. Detaljerna av att konstruera texten och välja ord och få flowet att låta så bra som möjligt samtidigt som han försöker att få textsubstansen att bli medelmåttig och ändå förstår jag inte varför han döms ut på sin förmåga att rappa pågrund av innehållet. Recovery är en mer finslipad version av Relapse där han började tänka mer på texten och hur den kan uppfattas av andra. Relapse = Exceptionellt Skrot och Recovery = Exceptionellt Järn. Ge det tid. Hans texter kommer inte bli så mycket bättre än Recovery om han ska hålla den höga skill nivån som han har nu. Recovery som hel slår ner alla hans andra album tekniskt och textmässigt. Kan någon förklara för mig vad MMLP och SSLP har som inte Recovery har. Den är minst lika bra. Det kan dock vara att han framför låtarna som en robot, för tekniskt och monotont.

Jag vet inte vad substans är men kände att jag ville använda det ordet där och betyder för mig: Text som uppfyller kvalite gällande detaljer, helhet och innehåll samt hur bra texten går ihop. Alltså jag har ingen aning om vad jag menar när jag läser det här eftersom jag har Aspergers Syndrom.

Jim Oregistrerad 2011-02-02 07:07
 

Sopor som inte köper cdskivor (eller för all del Kassetter eller Vinyler) är dumma i huvudet och snikna idioter som inte uppskattar musik för vad det är.
Gillar man musiken så sponsrar man den. Töntar.

Fredrik Mordum Oregistrerad 2011-08-14 02:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig