dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rihanna: Rated R
Rated R (album, cd) Rihanna
2009
Def Jam
8/10

Rihanna har landat

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Efter att hon hade släppt Good Girl Gone Bad, som var väldigt bra med undantaget för ett par veka utflykter, verkade Rihanna ha tagit en väg som skulle leda till just det – dåligt. Stilmässigt och musikmässigt så klaffade det inte riktigt med varken punkrocken eller den hetsiga dancemusiken som hon ivrigt kastade sig in i. Jag, som fattade tycke för Rihanna som både artist och person redan från Pon De Replay, var orolig, och det var först efter insatsen i Run This Town som jag blev lugn. Då visste jag. Rihanna hade hittat rätt.

Och det har hon. När hon för ett par år sedan bestämde sig för att göra precis vad hon ville föll hon helt naturligt över lite hårt på det extrema. Nu har hon lugnat ner sig och vuxit till sig en aning, och gjort ett ypperligt album.

Rated R är ruskigt tight, och faller bara av spåret ett par små gånger. Till exempel så är Photographs, där fruktansvärda Will.I.Am beter sig som att han inte redan är årets mest hatade i min värld, lite väl emo för att det inte ska bli töntigt. Annars så är det väldigt bra. Hela tiden.

Wait Your Turn är Rihannas bästa låt, kanske någonsin. Den är klockren från första till sista sekund, och samlar allt vad Rihanna nu är. Rösten och sången är egen, och pendlar mellan vackert och tufft fulsnyggt. Videon är fantastisk den med. Våldsamt snygg och hennes extrema sidor blir intressanta, inspirerande och häftiga istället för konstiga.

Te Amo är en påminnelse om hur Rihanna började sin karriär. Som supersöt och lättsam R&B-artist från Barbados som gjorde mjuk strandpartymusik. Hon gjorde bra musik redan då, men när hon nu sjunger om en potentiell lesbisk kärleksaffär över de reaggeflörtande rytmerna är det givetvis mycket, mycket bättre.

Hard och Rockstar 101 är svårhanterliga låtar som hamnar i någon slags egen genre av hård och rå R&B. De hade kunnat bli pinsamma misstag, men Rihanna gör dem perfekt. Det hörs att hon vågade när hon gjorde det här albumet, the album of a lifetime som hon själv kallar det. Hon var självsäker och vågade köra på. Det är helhjärtat, det är ärligt och det är nästan unikt.

Stupid In Love, Russian Roulette och Cold Case Love är obehagligt mörka ballader som är väldigt bra, men mest intressanta. Rated R handlar mycket om misshandeln som Rihanna utsattes för av det där svinet. Rihanna är präglad av det. Ibland uttrycker hon sig så detaljrikt att det känns som att man inkräktar. Det är häftigt, och än en gång – vågat. Rated R är Rihannas bästa album, och trots att det som nyligen har hänt henne känns väldigt närvarande vill jag påstå att hon i framtiden kommer att hålla sig på samma höga standard som de många hitlåtarna på det här albumet har satt. Hon är ju en så fenomenalt häftig brud.


Rihanna – Wait Your Turn


Rihanna – Russian Roulette

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-12-03 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-03 00:15

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5356

13 kommentarer

Rihanna har egentligen bara ett problem. Men det är ett gigantiskt stort problem. Hon är en usel sångerska, och det spelar ingen roll att låtskrivare och producenter serverar henne på silverfat – det låter tämligen uselt tack vare hennes talanglöshet, och den kan ingen produktion tvätta bort.

 

Nej nej. Speciell är ordet.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-12-03 01:02
 

Ordet ”produkt” känns inte helt fel i detta fall tyvärr. Har hon andra talanger än att jucka, stöna och mima till inspelad musik döljer hon dom ganska väl. Varför går ni på detta??

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-12-03 08:50
 

Hon kanske kan ta en ton här och där. Men jag måste hålla med ”The meaning..” här. Hon är verkligen en usel sångerska. Hennes timing i sången är ändlöst kass, vilket gör det fruktansvärt att lyssna på. Hon är bra på att dra in pengar dock.

Love Oregistrerad 2009-12-03 14:14
 

”Ordet “produkt” känns inte helt fel i detta fall tyvärr. Har hon andra talanger än att jucka, stöna och mima till inspelad musik döljer hon dom ganska väl. Varför går ni på detta??”
ord.

SA3L Oregistrerad 2009-12-03 18:14
 

Egentligen är det bara på Wait Your Turn som hon sjunger ”dåligt”, men det är ändå bästa låten. Så det hon gör funkar.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-12-03 20:52
 

Lyssnat igenom skivan nu och förstår verkligen inte det stora i Rihanna. Rösten är söndermixad, beatsen är inte innovativa, men välmixade. (Inte särskilt konstigt med tanke på att hon ligger på Def Jam)och känns väldigt ospännande. Konstigt med tanke på hur sjukt feta producenter Chase & Status är annars.

Wait Your Turn och Photographs tyckte jag var bästa spåren. Och Wait Your Turn-beatet under verserna borde gått till någon fet rappare istället. Gärna någon med mäktigt flow.

Pontus Gustavsson Medlem 2009-12-03 21:55
 

Hon har Sålt sig.

Hon var bättre tidigare när hon var indie.

Cassius Clay Oregistrerad 2009-12-04 00:44
 

Jag läser vad ni skriver, och det känns till viss del rätt. Det borde vara så, det borde låta ganska fult och over the top. Men så lyssnar jag på plattan igen, och jag älskar den. Jag tycker att alla tvivlare ska ge Rihanna och plattan fler chanser!

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-12-04 02:25
 

Hennes bästa skiva hittills. Upplevelserna med kvinnomisshandlaren verkar ha gjort henne till en intressantare sångerska. Det känns lite trist att stödja myten om att lite svärta gör konsten bättre men i detta fall tycker jag verkligen att det är så. Det är ett snyggt uppbyggt album och det borde kunna gå att lyfta ett par hyfsade hittar härifrån.
7/10

Medlem 2009-12-04 08:58
 

Alla tvivlare borde sluta tvivla och istællet vara sækra på att detta ær skræp. Det ær oinspirerat och texterna ær kliché. Och hur hæftigt ær idag Rihanna med sitt heyyy heyyy.
Detta faller rætt ner i sopsæcken reserverad før r’n'b-muzak.

”Life’s a game and but its not fair,
I break the rules so I don’t care”

Haha, ær du seriøs eller? Sæmre kænsla och fantasi får man leta efter. Eller kanske Akon kunde klarat det.

Crème de cassis Oregistrerad 2009-12-04 09:27
 

Ett toppen album!!! Vill verkligen lyssna på det igen efter att läst detta :D

Alex Oregistrerad 2009-12-07 13:30
 

Var tvungen att logga in när jag såg vilka pessimistiska töntkommentarer som givits tidigare.
Wait your turn är helskön. Yes.

Medlem 2009-12-26 22:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig