dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Joey Negro presents It's a Summer Groove
Joey Negro presents It's a Summer Groove (album, mp3) Samling
2010
Z Records
8/10

Solsidan

[Den här recensionen ingår i Lilla Joey Negro-specialen]

När Dave Lee inte själv gör musik, eller stuvar om andras musik, gör han en minst lika stor kulturgärning genom att sätta samman sina för det mesta omistliga samlingar som gräver djupare i discohistorien än de flesta andra ens skulle drömma om.

Bland de musikhistoriska återförpackningar som Dave Lee, oftast under sitt alias Joey Negro, bjudit på finns serierna Disco Not Disco, The Soul of Disco och Disco Spectrum.

På fjolårets It’s a Summer Groove lyckades Dave Lee bocka av det mesta i kompetenskolumnen. Det vi får här är nämligen inte en renodlad discogrävarsamling. Det är heller inte en Joey Negro-samling – åtminstone inte om vi med det menar en samling med produktioner och remixer av Joey. Istället är det alltihop det här.

It’s a Summer Groove ger oss Joey-skapad musik under lite olika alter egon (som The Sunburst Band, Jakatta och Raven Maize). Den bjuder också på musik av andra artister, producerade av Joey Negro, och pärlor från discohistorien som fått sig en uppdaterad remix av densamme. Sist men inte minst finns också här pärlor från discohistorien i sina oförändrade originalversioner (som The Joneses Summer Groove (Moving-On) och Janice McClains Giving My Love). Alltihop ihopsamlat av, ännu en gång, Joey Negro.

Resultatet blir en samling som har sommaren som någon slags minsta gemensamma nämnare. Musik som andas sommar. Som spelar upp semesterfilmer på insidan av ögonlocken.

Men det som kanske fascinerar mest med It’s a Summer Groove är hur tidsmässigt homogen samlingen är. Det är nämligen så det låter. Som att det här är ett paket låtar inspelade rygg mot rygg med varandra. Och att det dessutom varit samma manskap hela vägen – trots att det musikaliskt spänner över 30 års musikskapande. En röd tråd sammanflätad av en bottenlös kärlek till discon i alla dess former.

En otroligt snyggt förpackad solsemester att hålla fast i när vintern knackat på dörren ännu en gång.

Ola Andersson

Publicerad: 2010-11-11 00:01 / Uppdaterad: 2010-11-11 00:09

Kategori: Recension | Recension: #5779

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig