dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Swedish House Mafia: Until One
Until One (album, cd) Swedish House Mafia
2010
Virgin/EMI
7/10

Vuxna män gör saker tillsammans

Det talas sällan om ”supergrupper” när det handlar om dansmusik.

Inte särskilt konstigt egentligen.

Mest därför att konceptet ”grupp” något som knappt finns här. Inte i den traditionella rock/pop-betydelsen åtminstone. Det handlar istället snarare om en producent som plockar ihop de människor han eller hon behöver för att få ut sin skapelse, där och då för det tillfället. Lyckas två eller flera musikaliska egon samsas under en hatt är det nästan ofelbart så att de inblandade för en minst lika spirande solokarriär vid sidan om. Inget som man gör när man blivit för stor för sin grupp eller bara blivit osams med de andra inblandade – utan helt enkelt en självklar bisyssla.

Det faktum att de flesta dansmusikgruppkonstellationer inte behöver harva runt på turné underlättar förstås. Särskilt som dagens informationsteknik gör att man inte ens behöver befinna sig i samma rum under någon del av skapandeprocessen, om man så vill.

Visst finns här undantag. Som håller ihop i stadiga gruppkonstruktioner, turnerar och inte vänsterprasslar särskilt mycket (som Chemical Brothers), men de är som sagt var snarast undantag. Swedish House Mafia är inte ett av dem.

Så här långt har Swedish House Mafia varit mer av ett koncept än en musikskapande enhet. Tre framgångsrika DJ:s, remixare och producenter som haft Sverige och housemusiken som gemensam nämnare. Med galet effektiva och storylande One tidigare i år ändrades den saken. Swedish House Mafia pryder numer också skivomslag. Som artist.

Until On är trions gemensamma albumdebut. Ja, eller även albumformen är lite flytande. 2010 är förstås album även mer av ett papperskoncept, men album har alltid varit mer av undantag i den singeljagande dansmusikgenren. Album har, när de dykt upp, snarast varit samlingsalbum som samlar artistens utgåvor senaste åren. Här hittar vi också Until One

Until One öppnar och slutar med Swedish House Mafia i artistkolumen. Resten av tiden handlar det mycket om en ”best of” av det som Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso gett oss var på sitt håll senaste tiden. Det blir en musikalisk resa som på vägen hinner med att plocka upp resenärer från en tid som flytt. Candi Staton, Four Tops, Daft Punk, Robin S., Coldplay och två gånger Bronski Beat (Why klistrad ovanpå Smalltown Boy) tar alla plats i passagerarsätet, i remixad eller på annat sätt omklippt form. Men det blir också remixer och produktioner som har ett betydligt färskare ursprungsdatum.

Och i sina bästa stunder är Until One hejdlöst bra.

Bland det hejdlöst braiga finns Axwells Nothing But Love och I Found U, TV Rocks In the Air, Prok & Fitchs Walk With Me, Angellos bror AN21 tillsammans med Max Vangeli i med Swedish Beauty, Adrian Luxs Teenage Crime, Miike Snows Silvia och Steve Angellos Monday.

Extra roligt att de båda Swedish House Mafia-bidragen – One och nya singeln Miami 2 Ibiza också hör hit.

Men så finns det framförallt två saker som är lite mindre roliga. Dels finns här några dikeskörningar som jag gärna hoppar över och dels är det 24 (!) låtar långa albumet sammanflätat till en enda lång, oavbruten mix. På sätt och vis är det här lite självklart: Axwell, Ingrosso och Angello är också DJ:s. Ska man visa upp sig från sin bästa sida är det inte bara genom att remixa och producera, utan också DJ:a ihop slutresultaten.

Det betyder förstås att 24 låtar inte är 24 låtar i sina fullängdsversioner. Rätt ofta känns det som att låtar kastas ut innan de ens hunnit börja. Och hur bra DJ-mixen än är hade jag, som alltid när jag får färdigproducerade blandband från människor jag inte känner, hellre sett att de gett mig låtarna och själv låtit mig plocka ut det jag ville behålla i spellistor och iPodar.

Supergrupp eller inte – Steve Angello, Axwell och Sebastian Ingrosso fortsätter spotta ur sig finfina grejer. Nu också tillsammans.

Ola Andersson

Publicerad: 2010-11-04 00:00 / Uppdaterad: 2010-11-01 22:14

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5771

7 kommentarer

Nej, nej, nej.

bjornw Oregistrerad 2010-11-04 08:09
 

Idag tipsar Markus om I blame Coco – Caesar (feat. Robyn) på Dagens musikvideo.

Välkommen in och njut av härlig musik och grymma videor!

Dagens musikvideo Oregistrerad 2010-11-04 12:43
 

Kul att en ressencent skriver bra om kul musik och inye bara en massa pretto musik. Swedish House Mafia är riktig festar musik! Lite äkta ibiza feeling som får en att minnas sköna festar nätter på beach partyn etc etc!
Har också sett att samma ressencent gillar annan shysst festar musik, ska kolla upp några av hans tips! Sade är ju toppen! Skön musik som alla kan gilla, helt enkelt! Sköna sax solon o dyl. Undrar vilket är ressencentens eget favorit sax solo på en Sade platta?

Crille Oregistrerad 2010-11-04 12:46
 

Festar musik kan ju betyda olika saker, Chrille. Antar att den skit Swedish House Mafia (sic)gör tilltalar er som gillar Paradise Hotel, Kungarna av Tylösand, bögiga paraplydrinkar och att supa ner sig (typ fesstta!) på nåt billigt hak på Mallis tillsammans med ett gäng fjortisar. Party liksom. Saxsolon är ju dessutom vidriga.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-11-04 13:23
 

Ganska uppenbart att Crille är ett troll (Arg skånings eller möjligtvis Primals). Oavsett vad man tycker om Sade så är det inte ”festar musik”, och målgruppen en helt annan än för Swedish House Mafia.

bjornw Oregistrerad 2010-11-04 14:53
 

Möcke bra!!

björnv Oregistrerad 2010-11-04 22:43
 

One låter lite som den låten som emilush blev polisanmäld för

Greg Wieczorek Oregistrerad 2010-11-05 10:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig