dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Trent Reznor & Atticus Ross: The Social Network
The Social Network (album, cd) Trent Reznor & Atticus Ross
2010
Null
7/10

Lägg till som vän

Mark Zuckerberg springer genom campus. Alla andra går, men Mark springer. Inte för sitt liv, bara för att komma fram. Han springer för att han är otålig. Precis som han oftast har flipflops och tubsockor på fötterna för att det går fortare. Inte det mest graciösa eller knappt ens mest praktiska, men fungerande för att komma snabbare till nästa punkt.

Framför Mark rullar förtexterna till The Social Network och i bakgrunden knarrar Hand Covers Bruise. Mark har precis blivit dumpad. Hans blåmärke syns inte, men han känner det.

Erica Allbright: You are probably going to be a very successful computer person. But you’re going to go through life thinking that girls don’t like you because you’re a nerd. And I want you to know, from the bottom of my heart, that that won’t be true. It’ll be because you’re an asshole.

iMDB Memorable quotes for
The Social Network The Social Network

Mark Zuckerberg framställs som en autismspektrumstörd streber, utan empati. Någon som inte riktigt förstår omvärlden, men som vill hitta en plats i den.

För att få fram tonen av teknologisk känslokyla gick David Fincher till Trent Reznor när soundtracket skulle komponeras. Trent tvekade längre innan han tackade ja. En film om Facebook? *Ignore* Men efter att ha läst manuset av Aaron Sorkin ändrade han sig och tackade *Like*.

Efter att han sett en grovklippning av de första 40 minuterna av filmen satte sig Trent tillsammans med Atticus Ross för att komponera musiken. Fincher ville undvika den stora symfoniorkestern för filmen, som i stort sett är ett kammarspel i två förhandlingsrum. Istället ville han ha en ljudbild mer lik Vangelis eller Tangerine Dream. Reznor och Ross utgick från sitt tidigare samarbete på Ghosts I-IV.

Det de skapat är en tung och kall musik till ett drama om svek och rädsla att inte ha en plats i livet. Men också till en berättelse om att skapa och sträva. I en intervju med Founders at Work uttalade sig Zuckerberg själv om filmen, efter att ha sett den tillsammans med hela Facebooks huvudkontor.

They frame it as if the whole reason for making Facebook and building something was because I wanted to get girls or wanted to get into some kind of social institution. […] I think it’s such a big disconnect from from the way people who make movies think about what we do in silicon valley, building stuff. They can’t just wrap their head around that someone just might build something because we like building things.

Founders at Work Mark Zuckerberg on What Hollywood Doesn’t Get About Silicon Valley (2010-10-27)

I en intervju med Drowned in Sound berättar Trent hur han relaterar till en sån tanke:

It sort of explains why I’m 45 and I’m about to have my first child and I just got married, as I put my life on hold because I had a drive to see what I could do, to see if I could change the world. I started making music to break out of this shitty town. I now find myself asking ‘why am I still doing this’ but I have no complaints about that.

In the character of Zuckerberg, I see that drive and ahead of all other things, ambition, that cost him on multiple levels. At the no point in the film do you see him realising that ‘I’m at the finishing line and I’m happy now’ because doesn’t hold true. So I imagine it was a great experience but I imagine he sees that accomplishment came at a price.

Drowned in Sound Interview: Trent Reznor discusses The Social Network soundtrack 2010-10-11

Det är det hoppet som hörs i pianot bakom elektroniken i Complication with Optimistic Outcome. Hoppet av att nå fram till något stort.

Jag är övertygad om att Zuckerberg bettet sig som ett arsel ibland. Jag är övertygad om att han stulit och lånat idéer från andra genom hela Facebooks uppbyggnad. Jag är övertygad om att han kommer fortsätta göra det. Ibland genom uppköp ibland genom oärlighet. You don’t get to 500 million friends without making a few enemies.

Soundtracket är en stor del av filmen och ger många scener en hel extra dimension. Scenen vid Henley Royal Regatta där Trent Reznor och Atticus Ross uppdaterar Griegs Bergakungens sal är briljant i filmen, även om jag hoppar över den när jag lyssnar. Andra delar, som den omarbetade 14 Ghosts II (Magnetic) eller nykomponerade On We March låter fantastiskt.

Lyssna på den när du jobbar i morgon eller kanske när du ska somna. Den är till för att sätta krydda. Var beredd på att muntra upp dig med något efteråt dock. Kanske titta igenom ditt facebookflöde efter några enkla tummar upp.

Kal Ström

Publicerad: 2010-10-31 17:51 / Uppdaterad: 2010-10-31 22:52

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5767

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig