dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mavis Staples: You Are Not Alone
You Are Not Alone (album, cd) Mavis Staples
2010
ANTI/Cosmos
7/10

Småtjock tantblues

För två veckor sedan hade jag aldrig lyssnat aktivt på Mavis Staples. Jag klarade att med en gissning placera henne i The Staple Singers. Jag kan ärligt inte förklara varför våra vägar inte korsats på allvar förrän nu.

Den här gången arbetar hon tillsammans med Wilcos Jeff Tweedy. Honom vet jag om möjligt ännu mindre om. Tidigt och länge insorterad i fördomslådan märkt ”skäggigt och gubbigt”.

Jag förstår om det har börjat pysa ur ett och annat öra nu. Om tangenterna börjat glöda och de rasande kommentarerna redan börjat formuleras.

Hur som helst levererar Mavis Staples på You Are Not Alone en samling låtar rootade i gospel, blues och soul som är tillräckligt starka för att locka mig till en resa bakåt i Mavis Staples-land. Det är verkligen inget dåligt betyg.

Visst kan jag invända att just det här albumet emellanåt låter lite tantigt och tryggt. Och att de gubbigaste rockriffen känns lite malplacerade. Men albumet skäms absolut inte för sig.

Mavis Staples har bra tryck och rejält djup i rösten. Visst är den lite ärrad och märkt av tidens tand, men det är inget som stjäl från lyssningen. Snarare tvärtom.

Som allra bäst blir det när hon sätter sig på hästen och rider ut för att sjunga om frälsaren eller ställer sig framför kören och leder lovsången. I låtar som In Christ There Is No East Or West och I Belong to the Band.

När hon lockar fram den djupaste bluesen av saknad är det svårt att inte närma sig lipen. När nästan allt komp försvinner och Staples sjunger om evig saknad i Losing You glömmer jag alla invändningar och idéer om att hon säkert var bättre förr.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2010-10-08 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-08 14:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5740

4 kommentarer

sly: skicka ett mail till mitt spamkonto, skraepkonto@gmail.com, så skickar jag min riktiga adress.

bjornw Oregistrerad 2010-10-08 10:09
 

ahh, ingen hade brytt sig om hon var tjock eller inte om hon inte varit kvinna.

dessutom, är hon skitbra.

draksoppan Oregistrerad 2010-10-08 15:50
 

Hört talas om B B KIng Draken??

Han är inte smal och det omnämns alltid!

Primal Oregistrerad 2010-10-08 15:53
 

bjornw: Mailat dig.

Medlem 2010-10-09 09:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig