dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Isobel Campbell & Mark Lanegan: Hawk
Hawk (album, cd) Isobel Campbell & Mark Lanegan
2010
Vanguard Records/Cooperative
6/10

Här kommer bluesen

Isobel Campbell och Mark Lanegan är ett kontrasternas par. Screaming Trees-sångarens sandpappersröst är självklar i det bluesiga sammanhanget och Campbells väna stämma binder samman melodierna. Det är just bluesen som är utmärkande för Hawk, duons tredje fullängdare. Hawk ligger närmre söderns träskmarker än något Campbell och Lanegan tidigare gjort. Den hymlar inte heller med att en bluesrocks-rökare mellan balladerna känns som precis rätt grej.

Det är till en början lite svårt att vänja sig vid de lite mer pubvänliga inslagen. Campbells låtskrivande har alltid varit brett och det visar hon ännu mer prov på via Hawk. Och när Lanegan sjunger så kommer hon undan med det mesta. Den mest trallvänliga boggie släpas i smutsen när Lanegan är i närheten.

Hawk är det däremot inte Campbell rakt igenom. Willy Mason gästar på Townes van Zandts No Place to Fall, ett spår som känns snäll och malplacé i det ruffiga sammanhanget. Jim McCulloch från skotska The Soup Dragons har gjort Campbell i låtskrivandet. bland annat i spöklika You Won’t Me Let Down Again. Låten pyntas med gitarrslingor signerade James Iha och Campbell sjunger med mer luft än någonsin tidigare.

Hawk är lite spretigare än tidigare album och kanske är låtarna inte lika starka, men det är ändå ett helt godkänt album som ger längtan efter att höra musiken live. Något som är alldeles för ovanligt med Campell/Lanegan.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2010-07-31 00:00 / Uppdaterad: 2010-07-30 16:24

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5671

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig