dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Pen Expers: Dirty Tender Love
Dirty Tender Love (album, cd) Pen Expers
2010
Alleycat
9/10

Härifrån till evigheten

Pen Expers är ett unikt band.

Här, på tredje skivan, fortsätter de att låta som inget annat band i Sverige idag. Influenserna och referenserna står mer eller mindre fast sedan Baby’s Gone Straight, även om Dirty Tender Love är stökigare och mer brutal. Mer gnisslande, svartsynt punk, och inte alls speciellt ”tender”. Bandets mer bluesiga ådra framträder tydligare, även om den fortfarande befinner sig under en hel del gråblekt, industriellt tidigt åttiotal.

Inledande Ghost Train slår, samtidigt som den minner om de larmigare stunderna hos föregångaren Baby’s Gone Straight, an tonen. Det är högljutt och obekvämt, men ack så välkommet.

Drink to me, Victoria Lee, som var första smakprovet från skivan, är så nära som Dirty Tender Love någonsin kommer till klassiskt singelmaterial. Ett effektfullt piano och en stark melodi som i mängden av taggar sticker ut i sin nakenhet ställde höga förväntningar på skivan. De infriades också mycket riktigt, men i en annan riktning än vad Victoria Lee antytt. Mitt egna förhållande till bandet är även det ett annat. Från att ha varit helt oförberedd på Baby’s Gone Straight, så väntades Dirty Tender Love in i osäkerhet om vad som komma skulle.

Inledningsvis saknade jag litet av bandets mer uppenbart melodiska sida. Dirty Tender Love är många vassa kanter, maniskt mässande och tvära kast. Hårt och dekadent. Efter fler lyssningar försvann dock de små tvivlen. Den må kanske vara en aning svårare att ta till sig än tidigare material, men av samma anledning finns också fler detaljer att upptäcka. Ljudbilden är fortfarande mycket postpunk, men utan det avskalade, skeletala och torra som kännetecknar många av de band som kröp fram i England i skarven mellan sjuttio- och åttiotal. Man skyggar inte för dramatiska stråkarrangemang (Knee Deep in British Snow) eller frenetiska orglar (Iwannadoher). Det är visserligen möjligt att jag läser in alldeles för mycket blues hos Pen Expers, men bluesen är, utöver en stil, en känsla. Vardagliga, men stora frågor, och i slutändan grunden för allt. Pen Expers har både frågetecknen och berättelserna.

Egentligen är det i sammanhanget ointressant huruvida Alexander Arvmans texter står på självbiografisk bas. Hans uttryck är så självklart, och vittnar om en så stark litterär grund, att autenticitetsfrågan tappar all vikt (om den ens i själva verket någonsin haft någon). Den känslan gäller hela bandet. Oberoende av hur många referenser som droppas, så känns Pen Expers alltid självskrivna och säkra i sin roll, oavsett hur skakigt, frätande och frustrerat resultatet än må bli. Det känns helt enkelt som att de gör det de är menade för.

Den brittiske musikskribenten Paul Morley, som följde Joy Division nära inpå under hela deras korta, blixtrande karriär, nämner i sin antologi av texter runt bandet hur svårt det just då var att skriva om dem, och hur han med tiden fått mer och mer att säga om ett band som bara hann med två album och en handfull singlar. Eftersom jag, både nu och då, haft svårt att sätta ord på Pen Expers frågar jag mig om detta förhållande kommer att gälla även för dem (utan att för den skull vilja mena att banden liknar varandra speciellt mycket). Är de tillräckligt bra för det? Hjulet är i rullning.

Martina Nordman

Publicerad: 2010-07-16 00:00 / Uppdaterad: 2010-07-15 22:18

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5654

3 kommentarer

jag gillar inte produkten och hur den framkommit. Nu ska man inte ta ord ur andras mun, men jag gör det ändå, får det kunde lika gärna stått justin timberlake lr vilken skitartist som helst istället för CA

tex
http://vimeo.com/5352907

(och JA, jag skiter i att det va 20 år sen, han är bara en upplärd docka och det är inte cool alls)

Sundet Medlem 2010-07-16 21:45
 

denna skulle ju förstås va på Christina-recensionen. Jag skyller på semester-laptop hom hoppar ochtabbar bäst den vill tydligen

Sundet Medlem 2010-07-16 21:47
 

Nu finns den äntligen på Spotify!

Mikael Oregistrerad 2010-09-20 14:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig