dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Minor Threat: Minor Threat: Complete Discography
Minor Threat: Complete Discography (album, lp) Minor Threat
1989
Dischord
10/10

Världsklass

Få hardcorepunkare har varit lika inflytelserika och inspirerande för efterkommande akter i genren. På Minor Threat: Complete Discography är det väldigt tydligt. Kompromisslöst, skitargt och störigt bra.

Ovan nämnda infallsvinklar i musiken gjorde Ian MacKaye, Jeff Nelson, Brian Baker, Lyle Preslar och sedermera Steve Hansgen till ledargestalter i ett amerikansk hardcorepunkklimat och det är inte svårt att förstå varför. Med pärlor som Filler, Guilty of Being White, I Don’t Wanna Hear It och Straight Edge, med plattan i mattan konstant, nådde bandet oanade höjder och öppnade sinnena för en betydligt bredare publik än den de spelade för hemma i Washington D.C. under det korta spannet de var verksamma.

Minor Threat såg dagens ljus 1980 och upplöstes tre år senare. Under den tiden hann de med att ge dåtidens ungdom en röst genom tight punkrock som inte ryggade tillbaka för gängse normer och inte heller hade långt till agitatorisk allsångsuppvigling i exempelvis Cashing In. Ovan nämnda låtar utgör essen på denna samling, andra väl värda att nämna är Small Man, Big Mouth och Bottled Violence. Det finns en ilska i bandets musik man kan relatera till, en ilska som vill förändra världen och det konstruktivt – inte bara genom vårdslös vandalism eller oplanerade protester.

Att bandets medlemmar efter upplösningen varit, och är, viktiga delar av högkvalitativa delar av punk- och hardcorehistorien är ingen överraskning. Band som Bad Religion, Fugazi, Samhain och The Meatmen är alla på ett eller annat sätt sprungna ur Minor Threat.

Det är inget snack. Det här är en klockren fullpoängare.

Publicerad: 2010-04-24 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-29 09:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5556

5 kommentarer

I´ve got (vegan) straight edge!

Lasse Vegan Oregistrerad 2010-04-24 07:51
 

Fugazi mög

Sofi Oregistrerad 2010-04-24 11:26
 

straight edge är förmodligen något av det präktigaste jag kan komma på. prata om att försöka vara någon form av moralisk über mensch.

Medlem 2010-04-25 10:16
 

Jättekul att ni skriver om Minor Threat! I små doser är det riktigt bra. Ian är ju en man med karisma, men det är 100% hela tiden. Tycker bättre om när han iklädd historielärarbyxor spelar avig gitarr i Fugazi. Och där finns sexigheten!

Medlem 2010-05-19 17:26
 

bästa samlingen, nånsin, inte en enda ”filler”

Pelle Oregistrerad 2010-06-30 14:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig