dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jaheim: Another Round
Another Round (album, Spotify) Jaheim
2010
Atlantic Records
6/10

Enastående och gemytligt

Lyssna

Sök efter skivan

Det här börjar ju underbart. I I Ain’t Leavin Without You lånar Jaheim De La Souls catchiga fraser från Ring Ring Ring (Ha Ha Hey), och det resulterar i en refräng som håller sig kvar i sinnet och kroppen länge.

Ain’t Leavin Without You har även tydliga vibbar från 70-talet, och det förflutna hörs fler gånger under albumet. Samtidigt som det här stundtals låter riktigt nytt och fräscht. Det här låter 2010, hoppas jag. För då kan vi komma att få ett ypperligt R&B-år.

Hade det inte varit för Jaheims röst som är väldigt speciell, och alldeles perfekt, så hade Another Round dock varit ett halvsvagt album. Bland det konstant låga tempot (som i sig absolut inte är något negativt, ballader är ju det bästa) finns nämligen låtar som inte engagerar speciellt mycket, men njutningen hålls ändå intakt på grund av Jaheims lena röst.

Det är den andra halvan av albumet som blir lite grötig. Från titelspåret till en av de långsammaste balladerna, In My Hands, är det inte mycket som sticker ut. Låtarna innan dock, de som utgör första halvan, är alla superba! Andra singeln Finding My Way Back är lika bra som första, och i sparsamma Till It Happens To You får man verkligen njuta av Jaheims röst. Raden av grymma låtar fortsätter ytterliggare en bit, men det bästa av allt är att det (nästan) inte finns ett uns av autotune på Jaheims album. Inga dödstrista låtar för klubben, och ingen påtvingad översexualitet. Istället smakfulla lätta soulinstrumentaler som Jaheim får sjunga sina serenader bäst han vill över.

Kompositionen och detaljerna kring låtarna håller hög standard. Smakfulla wailingar och en lågmäld men stark kör skapar både djup och sväng. Synd bara att de starka melodierna inte räckte till hela albumet, då hade Another Round blivit hur stor som helst.

Fast det är ändå en behaglig lyssning det här, och potential för att albumet ska växa tror jag finns. Tills vidare kommer Jaheims femte album kanske främst få agera skön bakgrundsmusik, men en dag kan det bli något större än så.


Ain’t Leavin Without You (Remix) (Feat. Jadakiss)

Karin Lillbroända

Publicerad: 2010-02-22 00:00 / Uppdaterad: 2010-02-21 23:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5471

5 kommentarer

Eller så lånar Jaheim från The Whatnauts och Curiosity Killed the Cat till ”I Ain’t Leavin’ Without You”… :)

Ola Andersson Redaktionen 2010-02-22 00:18
 

Tack Ola. Jag kände mej faktiskt ganska vågad som stannade vid De La, fast jag googlade lite i alla fall och lyssnade på Whatnauts-låten. Men det kändes som att Jaheim mer återanvänt De Las grejer, men vad vet jag. Haha.

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-02-22 06:51
 

Ja, förmodligen är det mest De La som är grunden.

Ola Andersson Redaktionen 2010-02-22 12:26
 

Amen Karin, denna skivan e ju sååå bra! Blev lite besviken att du inte uppmärksammat låten ”Whoa” eller titellåten ”Another Round”, läser alltid dina recensioner och du ger grym inspiration till nya skivor men nu måste jag faktist ifrågasätta lite :)

Erik Wihlborg Oregistrerad 2010-03-05 05:40
 

Jag älskar Whoa! Jag skrev ett stycke om den först men valde att inte ta med det. Blir så mycket namedroppande av mig ibland tycker jag, när jag ska behandla alla bra låtar. Another Round är en av de sämsta låtarna. Jag hoppas att skivan kommer växa för mig, det finns som sagt en potential för det.

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-03-05 22:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig