dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Roisin Murphy: Orally Yours
Orally Yours (låt, mp3) Roisin Murphy
2009
Mickey Murphy's Daughter
7/10

Gott nytt Roisin-år

Man kan beskylla Roisin Murphy för mycket.

Att hon är förutsägbar kan knappast räknas dit.

Efter det förhållandevis långa sidoskuttet från Moloko på det Matthew Herbert-producerade debutalbumet blev det dundadunda-elektropop i tidsenlig kostym på uppföljaren Overpowered. Och nu när smakproven från Roisins tredje album börjar dyka upp pekar kompassfärdriktningen… tillbaka mot Moloko. Kantigare.

Självklart inte alls mig emot.

Roisin Murphy på egen hand har så här långt bara letat sig upp på Moloko-nivåer några få gånger – och då oftast i form av remixade versioner av det som återfanns på albumen. Då har det å andra sidan varit galet bra. Och Roisin är förstås, tja, alltid Roisin – spattig, sexig, übercool och fullständigt vansinnig på en och samma gång.

Trots det hade jag ändå inte väntat mig att Orally Fixated skulle låta som den gör. Jag hade inte heller väntat mig att omslaget skulle se ut som det gör – även här en rätt skarp sväng jämfört med Overpowered-eran. Stökig och struttig breakbeatelectrofunk som vill åt alla håll på en och samma gång. En ljudorgie producerad av ett bekant namn i form av Seiji, som fanns med i studion förra gången, och ett för mig nytt namn genom FunkinEven – som 2009 släppte ep:n Kleer med gästinhopp från blågula Fatima.

Ungefär här ville jag förstås släppa alla slags objektiva pretentioner och kasta mig ut obehärskad Roisin-hänförelse. Nu är tyvärr Orally Fixated inte riktigt sådär överfantastisk som jag förstås på förhand hoppades. Det är mest refrängen som sänker låten – ett antiklimax efter de brijanta versbyggena. Ja, och ett rätt otäckt elgitarrsolo som av någon outgrundlig anledning passerade säkerhetskontrollerna in till studion.

Å andra sidan har trion bakom låten helt skamlöst lyft trummorna rakt av från New Orders fantastiska State of the Nation – och målar därmed över rätt mycket av sprickorna.

Långt ifrån fantastiskt. Framförallt Roisin-fantastiskt. Men fortfarande en bra låt som börjat krypa sig allt närmare.

Och det finns trots allt sämre sätt att börja ett nytt år än tillsammans med Roisin Murphy.

Ola Andersson

Publicerad: 2010-01-01 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-01 11:35

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5391

3 kommentarer

synd, det svänger ju inte den här gången heller. overpowered hade ju sina (singel)ögonblick, men som album var det platt. jag drar iväg jenny wilsons hardships! till henne och så får vi se vad som händer.

Medlem 2010-01-02 12:41
 

Roisin har blivit mamma och har andra sakr att tänka på än musik… tyvärr är det så. Inget neg med det hon gör rätt att ha tankarna på andra ställen. Och jaja…. jag svara de sent på denna tråden… men så är det.

Lukas Oregistrerad 2010-07-08 05:13
 

jag tappade bort min crookers skiva i våras, men återfann den just igen! och här, här svänger ju verkligen rosisin som om tiden är NU (igen):
http://www.youtube.com/watch?v=Ag0GXcN2-6Q&feature=related

Medlem 2010-10-07 15:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig