dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Yo La Tengo: Ride the Tiger
Ride the Tiger (album, mp3) Yo La Tengo
1986
Coyote Records
8/10

Debuten

Det är knasigt hur Ride the Tiger har så mycket mer, är så mycket bättre, än påföljande New Wave Hot Dogs och President Yo La Tengo. Att inte ha något att förlora ligger så ofta till grund för kvalitet. Likaså i fallet med Yo La Tengos debut Ride the Tiger.

Ride the Tiger är producerad av Mission of Burmas Clint Conley och bandet bestod så här i början av Kaplan och Hubley tillsammans med Dave Schramm på gitarr och sång och Mike Lewis på bas. Schramm och Lewis lämnade bandet efter debutalbumet men Schramm kom tillbaka kort för att göra bland annat Fakebook. Det är väl Dave Schramm som gör störst intryck på Ride the Tiger. Gitarrerna är något helt annat än Yo La Tengo har vant oss vid. Det är knorriga slingor långt fram i ljudbilden. De tar stor plats. De är snygga. The Pain of Pain har fantastiska slingor som lever helt sitt eget liv.

När bandets album började komma som återutgåvor fick Ride the Tiger fler spår. Bland annat finns A House Is Not a Motel, som var B-sida på debutsingeln, med. En sådan låt går inte att misslyckas med. Även debutsingeln The River of Water finns med. Den kanske inte är särskilt spännande men Ride the Tiger i övrigt säkrar vinsten.

Innan jag började förbereda den här specialen hade jag inte grävt så djupt hos Yo La Tengo som tillbaka till 1986. Ride the Tiger har bara håll mig sällskap i ett par veckor. Musik från sextio- och sjuttiotalet är lätt att ta till sig. Åttiotalet ger jag mig sällan in på. Amerikansk tråkindie är inte mitt kapitel. Därför blev jag mäkta förvånad av Ride the Tiger och dess kvaliteter. Yo La Tengos tidiga prylar är av varierande beskaffenhet men debutalbumet håller betydligt bättre än mycket av det övriga.

Låtar som Screaming Dead Ballons behöver några vändor för att gå in men andra som The Way Some People Die och The Cone of Silence kan du ju försöka värja dig emot.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2009-11-21 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-18 21:23

Kategori: Recension | Recension: #5344

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig