dagensskiva.com

48 timmar

Recension

AC4: AC4
AC4 (album, lp) AC4
2009
Ny Våg Records/Umeå Hardcore Records
8/10

Knivskarpt

Att David Sandströms och Dennis Lyxzéns karriärer efter att Sveriges hittills största hardcoreband gick i graven är väldokumenterade får ses som AC4s snålskjuts till uppmärksamheten bandet fått. För korten ska läggas på bordet direkt, hade det inte varit för medlemmarnas tidigare åtaganden hade bandet inte fått tillnärmelsevis lika mycket utrymme medialt – det är trots allt en smal genre man ägnar sig åt, hardcore med tydliga drag av Minor Threat. Att de gör det med den äran är hursomhelst hedervärt.

De femton spår som utgör debutalbumet sjuder av frenesi och glöd och sluter en cirkel som började med Step Forward där trummisen Jens Nordén även ingick, fröet som till slut växte fram till Refused och i förlängningen Davids Overdrive och Dennis The (International) Noise Conspiracy och Invasionen, för att nämna några.

Det är inte utan att nostalginerven kickar in när Detonate och Where Are the Kids öppnar skivan utan pardon. Att AC4 stakat ut en riktning mot Ian MacKayes Minor Threat är helt rätt. Det är kompromisslöst och uppfriskande på samma gång och vanligtvis borde varningsklockorna gällande plagiering ringa oavbrutet, men bandet undviker karbonkopiefällan med ren och skär spelglädje.

Agitationen som präglade Lyxzéns forna hardcoreeskapader har här fått ge vika för enstaka oneliners och istället tillåts låtarna ta plats. I Won’t Bow Down, Pigs Lose (som händelsevis är titeln på Sandströms senaste fullängdsgiv) och Let’s Go to War rensas det föredömligt och lämnar mig med en tydlig mersmak.

När nyheten om att detta bandet bildats nådde mig väcktes minnen från Final Exit-spelningar till liv. Riktigt så jävla bra är inte AC4, men skivan är väldigt godkänd.

Publicerad: 2009-11-17 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-16 18:49

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5330

7 kommentarer

Nej.

RONNA Oregistrerad 2009-11-17 07:53
 

Har inget med recensionen att göra, men snälla kan ni åtgärda det fullständigt värdelösa coverflowet man möts av under senaste veckan?
Känns som att det tar ett par hundra år att komma in på en recension efter att ha klickat på albumet i fråga.

Dani3l Oregistrerad 2009-11-17 13:15
 

Trött gubbpunk med ölmage och utslitna Dr Martens.

Pestpojken Oregistrerad 2009-11-17 19:33
 

En av 2000-talets bästa och mest energifyllda punkskivor och helt klart årets roligaste överraskning, särskilt med tanke på vad herrarna Lyxzén och Sandström släppt ifrån sig de senaste åren! Extra kul också att äntligen höra Lyxzén återvände till politiska texter i Let’s go to war och Wont bow down!

Gbg HC Oregistrerad 2009-11-20 21:21
 

och om ett år så har dom lagt ner ac4 och Refused har återförenats och headlinar Hultsfred :P

seeaye Oregistrerad 2009-11-25 19:11
 

[...] AC4 AC4 [...]

2009 års 77 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-02-06 12:40
 

[...] runt rösten? Musiken alltså. Jag kände mig plötsligt som världens mest reaktionära surgubbe. Drog igång AC4 istället. [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig