dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Converge: Axe to Fall
Axe to Fall (album, cd) Converge
2009
Epitaph
9/10

Knockout

Ända sedan 1999 års split-EP med Agoraphobic Nosebleed, The Poacher Diaries – som var min första bekantskap med Converge – har utvecklingskurvan pekat uppåt utan minsta tendens att vika av från den inslagna riktningen. Sjunde fullängdaren Axe to Fall är inget undantag.

Uttrycket har genom åren förfinats och frågan ifall de ändå inte var bäst på Petitioning the Empty Sky, som ju stötts och blötts i tid och otid, får här än mer bränsle på lågan och det är dags att lägga den frågeställningen till handlingarna. För det ska inte stickas under stol med att Jacob Bannon och manskap här mer än någonsin släpper fram metaldoftande tongångar, ett välbehövligt och alldeles utmärkt tilltag. I likhet med Mastodons skapelser är det en noggrann avvägning mellan metalspöken, kontrollerat kaos och fullkomligt mayhem.

Det är hardcorepunk för nollnolltalet som kärleksfullt förvaltar åttio- och nittiotalets influenser (bl.a. Slayer och Entombed) och i Slave Driver blir det som tydligast. Inledande trion Dark Horse, Reap What You Sow och Axe to Fall sätter standarden med skenande rytmeskapader, sylvassa riff och sång från avgrunden. Faktum är att den något uttjatade liknelsen mellan Bannons sång och en rabiessmittad bulldog inte är helt oäven. Och det i all välmening.

De väl insatta i Converge vet sedan innan dessutom att skivorna aldrig bjuder på fullt ställ genom hela släppen och där monumentala No Heroes hade Grim Heart/Black Rose har denna skiva Worms Will Feed/Rats Will Feast. Det är en uppvisning i tyngd som får hela fundament i gungning, en låt Neurosis skulle döda för. Och Neurosis-kopplingen fortsätter – Steve Von Till tar över ledsången i suggestiva och till stora delar akustiska Cruel Bloom som för tankarna till, hör och häpna, 16 Horsepower.

Så som sagt, Converge utmanar och vinner på knock. Än en gång. Frågan är bara hur de ska överträffa detta på kommande skiva?

Publicerad: 2009-10-20 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-20 08:47

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5297

8 kommentarer

You fail me och No heroes var ju bra, så detta kommer nog att köpas så småningom.

Aldor Oregistrerad 2009-10-20 09:46
 

Får nog ta och kolla upp den ändå, Converge har alltid kännts som gnisslig torktumlare för mig men det kanske är bra ändå. Sjunger Skägg-Steve så kan det ju vara ok.

Medlem 2009-10-20 09:49
 

Gillar inte att sången ligger längst bak i ljudbilden. Det är bara Fudge tunnel som kommer undan med det, förmodligen för att de inte har så fyllig ljudbild.

Kom nu ihåg att Skägg-Steve gör ju Harvestman flum också. Fast sista minuten var på Cruel Bloom ju rätt kraftfull.

Men de skulle gett fan i att låta Gary Moores gitarrtekniker från 70-talet stämma gitarrerna, inte rätt med 70-talsrock ljud i sån här musik.

Medlem 2009-10-20 10:51
 

hog: jag tycker nog att sången mixats fram mer på denna än på föregångarna. På gott och ont.

Medlem 2009-10-20 10:55
 

Ser fram emot denna skiva. Converge ligger varmt om hjärtat. Att sången ligger långt bak i ljudbilden tycker jag har funkat. Lite av deras signum.

Micke Oregistrerad 2009-10-21 11:44
 

Läser att you fail me och no heroes peppas här. Ingen nämner mästerverket Jane Doe! Den absoluta klassikern.

Chris Oregistrerad 2009-10-21 17:26
 

Allvar, finns det fortfarande folk som tycker att Petitioning… är bästa skivan? Allt som kom innan Jane låter som fritidsgårddemos i jämförelse.

JPJ Oregistrerad 2009-10-22 16:22
 

Håller med.

Medlem 2009-11-01 17:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig