dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jay-Z: The Blueprint 3
The Blueprint 3 (album, cd) Jay-Z
2009
RocNation
5/10

On to the next one

Egentligen var det väl Mel’isa Morgans förtjänst att jag upptäckte Jay-Z. När han rappade loss i Can’t Knock the Hustle över Meli’sas småklassiska åttiotalsdansare Fool’s Paradise fastnade mina öron direkt. När sedan Can I Live plockade Isaac Hayes version av The Look of Love och Ain’t No Nigga lånade en av världens bästa basgångar från The Whole Darn Familys Seven Minutes of Funk, ja, då var det definitivt inte mycket att orda om.

Jay-Z:s debut Reasonable Doubt är alltjämt ett av de bästa hiphop-album som gjorts.

Att säga att The Blueprint var en lika klassisk milstolpe som debuten är förstås att ta i, men när albumet landade 2001 höll hiphopen på skiva bokstavligen talat på att kollapsa under sin egen tyngd. Cd-skivans 79 minuter var inte en möjlighet att ibland sväva ut – det var ett obligatorisk krav att fylla varenda sekund med ljud. Bland de allt mer långdragna och allt mer meningslösa mellanspelen lyckades man ibland stöta på något som nog ändå var en låt.

The Blueprint var något så ovanligt som ett rätt vanligt album. Ett antal låtar utan krusiduller, dessutom hållet precis lagom kort. Samma trängsel av stjärnproducenter måna om att göra sitt allra bästa som på exempelvis Nas Illmatic. Även om formspråket nu mer talade Blue Note än Scarface kändes The Blueprint som ett album direkt nedstiget från debuten.

Någonstans där slutade Jay-Z ge ut skivor. Och fortsatte ge ut skivor. Någonstans där började dessutom mitt över tio år långa förhållande med hiphopen falna.

Självklart spelar allt det här in. När jag de första gångerna lyssnade igenom del tre i Blueprint-trilogin var det överhuvudtaget inget som fastnade. När jag inte ens insåg att Timbaland varit inblandad i tre spår förrän jag började gå igenom producent-informationen kändes som att något definitivt inte stod rätt till.

Efter ytterligare några vändor börjar det ändå dyka upp några saker. Det är också då jag en gång för alla inser att det jag mest av allt gillat med Jay-Z är att han, precis som, säg, Madonna lyckats hitta rätt samarbetspartners till det musikaliska. Som gett honom beat som funkat även när det handlat om så uttjatade saker som I Want You Back.

Och lyfter vi bort Jay från bilden och börjar titta vad som döljer sig under ytan är det å enda sidan solskensglidande H to the Izzo-handvevande och å andra sidan betydligt kantigare, mörkare och mer intressant bakgatesmuts. Till den senare kategorin hör spår Timbalands Off That och Venus vs. Mars och Kanye West/NO IDs Run This Town (men allvarligt, hur felmixad är Rihannas röst här?) och solo-Kanyes Hate. Musikaliskt tillhör till och med de två mest bespottade låtarna faktiskt mina favoriter här: den överklockade hi-haten i Alphaville-samplande Young Forever är en skitsnygg motvikt till den sönderslagna rytmen och de storstökiga trummorna till Janko Niovic & Dave Sucky-samplingen i DOA (Death of Auto-Tune) är kaos på precis rätt sätt.

Sedan finns det tyvärr andra problem i precis alla de här låtarna. Det största problemet är inte att rappandet och rytmerna aldrig får igång något vettigt boxande. Det största problemet är att det känns som att rappandet och rytmerna inte ens är i samma ring. Jakten på instrumentalversioner börjar här och nu.

Det kanske mest anmärkningsvärda med The Blueprint 3 är att Swizz Beatz, via något så otippat som en Justice-sampling, lyckas göra On to the Next One till Jay-Z:s mest irriterande låt sedan Hard Knock Life.

Jag vet inte om det är en bedrift att vara stolt över.

Ola Andersson

Publicerad: 2009-09-19 00:00 / Uppdaterad: 2009-09-18 22:37

Kategori: Recension | Recension: #5256

11 kommentarer

Du är efter Ola gubben!! Mannen har tappat snabbare än Pet Shop Boys 2000-tal!!! Inte en vettig platta på kanske 15 år??? 20 år för Nelle Tennant så det kunde varit värre?? Hoppet står nu till Wannadies!! Och kanske Boney M om det blir en comebackande platta i år???

Primal Oregistrerad 2009-09-19 00:20
 

Har jag berättat om när jag såg Boney M i Folkets Hus i Vetlanda 1992?? Det sämsta jag sett!! Sedan åkte jag hem till Skogarna och lyssnade igenom diskografin!! Såld sedan dess!!

Primal Oregistrerad 2009-09-19 00:20
 

Primmeboy tell em.com!!!

Primal Oregistrerad 2009-09-19 01:14
 

3 pers kommenterar denna??? 6 på Lillebro??? Generations växlingen är tydlig på D S C?? Bra eller dåligt?? Juryn är ute!!!

Peterok Oregistrerad 2009-09-19 11:15
 

Lyssnar på ”On To The Next One”. Det är mer njutningsfullt att lyssna på när kommunalarbetarna drar på sina lövblåsmaskiner klockan sju på morgonen.
Och ”Forever Young”. Jag vill aldrig höra talas om det här igen. Det här är riktigt vidrig musik. Värre än Crabcore. Ta bort. Ta bort.

Lamont Dozier Oregistrerad 2009-09-19 11:39
 

Såg Boney M i Tönsberg. Kan det ha varit 86 eller 87? Åkte inte hem och lyssnade på Rasputin. Mer troligt att jag åkte hem och lyssnade på The Joshua Tree.

Medlem 2009-09-19 14:43
 

Jag såg Carola på ett fik på Birger Jarlsgatan, gick hem och tog en öl och kollade på en gammal Clintan film. Relevant? Nä. Precis som Jay Z idag.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-09-19 18:01
 

Lyssnar på Malfeitor när jag läser detta piss. Jay Z är väl kanske inte särskilt bra om man jämför.

Erik Oregistrerad 2009-09-19 21:23
 

Only Built 4 Cuban Linx part 2 släpptes ju nyss, då har man inte tid med Jay-Z.

Wavering Radiant Oregistrerad 2009-09-20 15:42
 

Hur fan tänkte Jigga när han gjorde Forever Young-covern? Usch. Det mest pinsamma är Hudsons sång, han ändrar bara rösten litegrann som vem som helst skulle göra för att göra en ”variant” på denna låten, detta tillsammans med hans diskreta soulsläpande uttal. Usch igen. Blä

ljushuvud Oregistrerad 2009-09-21 22:40
 

Tycker han kan göra ”The sun always shines on tv” på blueprint 4.

Medlem 2009-09-21 23:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig