dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Manuel Tur: Radial
Radial (låt, mp3) Manuel Tur
2009
Freerange Records
9/10

Molnigt solljus

Egentligen skulle den här recensionen ha handlat om Manuel Turs album 0201. Hela albumet. Ett album fyllt av snyggt sval house avsedd för cocktailhäng på vattenlägesuteserveringar ljumma sommarkvällar snarare än för svettigt pulserande och coloramaljusdränkta dansgolv.

Någonstans där fanns väl problemet. Skrapet på ytan avslöjade att det under den snygga ytan inte fanns särskilt mycket mer. Möjligtvis de Sabres of Paradise-vibbande dubflörtarna, men där tog det rätt mycket stopp. Schysst bakgrundsmusik, men lättförglömlig sådan.

Men i den jämnspacklade fasaden fanns ett spår som stod ut. På ett bra sätt. Och precis som på Tigas Ciao!-album har det bästa sparats till sist. Ja, eller i Manuel Turs fall näst sist, men ödsligt vackra Final Layer, albumets näst bästa stund, känns mest som en epilog till urladdningen i Radial. Och precis som i fallet Tiga kan jag inte låta bli att misstänka att artisten placerat den aktuella låten sist, just eftersom han vet att den är så mycket bättre än alla andra på albumet.

Med sitt avstamp i försiktigaste av Luomo-land knastrar Radial igång. Basgången och de otåliga trummorna tar egentligen alldeles för stor plats. Men taktfast uppstyrda av hi-haten längst ut i den vänstra hörluren blir de perfekta resekamrater till de svepande och kärleksstoppade slingorna som precis kommit hem från sin resa till medelhavstrancens långsträckta stränder. Handklappning är förstås inte det minsta optional.

Allt är sådär vackert och nyförälskat perfekt att inga ord behövs. Ord hade bara snubblat på sig själva och förstört framkallningen i känsloautomaten. Eller för att låna beskrivningen från en av youtube-kommentarerna: electric sunlight piercing through thick clouds.

Precis så låter Radial.

Ola Andersson

Publicerad: 2009-08-22 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-12 20:20

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5224

2 kommentarer

Bra bra!
Ola, ge mig de fem bästa låtarna första halvåret. Har inte ro att vänta tills i december, alternativt tills 2011. ;-)

Medlem 2009-08-22 09:51
 

Precis vad som behövs en måndag morgon!

Benche Oregistrerad 2009-08-24 09:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig