dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Soulsavers: Broken
Broken (album, cd) Soulsavers
2009
V2
6/10

Standards

Mark Lanegan är det magiska ordet. Vare sig det handlar om The Gutter Twins, Isobel Campbell eller, som här, Soulsavers, så handlar det om Mark Lanegan, Mark Lanegan, Mark Lanegan. I linje med det handlar det väldigt lite om Rich Machin och Ian Glover när Soulsavers släpper sitt tredje album.

Inför albumsläppet kom singeln Sunrise i slutet av juli. Skriven av Lanegan och sjungen av Will Oldham säger den ganska lite om både Soulsavers och Broken. Sunrise är en mörk, bluesig historia, albumet mer lättillgängligt. Trots att Lanegan, som står för den mesta av sången på albumet, har en av de ensammaste, mörkaste röster som står att finna är Broken ett album som trots de till stor del tunga balladerna står för motsatsen. Albumet är klassiskt på ett självklart sätt. Ett ensligt feel good-album. Oldhams You Will Miss Me When I Burn och Gene Clarks Some Misunderstanding framförs som standards med tidlösa körer.

Det är svårt att hitta Soulsavers själva bland Richard Hawley, Jason Pierce, Mike Patton och Red Ghost (okända Rosa Agostino som lägger PJ Harvey-sång på flera av spåren).

The Seventh Proof och Wise Blood, två instrumentala spår skrivna av Rich Machin, flyttar tillbaka fokus till Soulsavers själva och det faktum att det elektroniska i deras musik är en del av det förflutna. Som låtskrivare är Soulsavers nästan större än resultatet av sina album. Album som reduceras till Mark Lanegan-ballader, som visserligen är fantastiska som bara en Mark Lanegan-ballad kan vara, men som tappar det djup som de instrumentala spåren visar. Lanegans djup är ensamt och mörkt medan Soulsavers själva förmedlar en musikalisk variation som inte går att skönja under ett tjockt Lanegan-täcke.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2009-08-09 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-09 12:52

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5209

2 kommentarer

Helt fantastisk skiva! Mark Lanegan och Mike Patton i samarbete kan bara bli succé och således är ”Unbalanced Pieces” helt makalös. ”Some Misunderstanding” är ljuvligt vacker och nu har jag även fått upp ögonen för Red Ghost som sjunger ”Praying Ground”.
Rekommenderas!

Jocke Oregistrerad 2009-08-20 09:47
 

Skönt album! Härligt vemod! Bättre än förväntat. Få svaga spår.

Peter Oregistrerad 2009-12-20 19:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig