dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Stoner: Hat Music
Hat Music (album, cd) The Stoner
2009
Hoob Music/Border
8/10

Nils runs the kobbar och skär down

Det var för tidigt. I våras när Hat Music ramlade ner från hyllan var det lite för tidigt. Vindarna var för kalla och kobbarna var för obefolkade. Nu när sommarregnen torkar i sommarsolen låter det så mycket bättre.

Det är något väldigt klassiskt över Nils Berg och hans orkester The Stoner. Det är vacker blå jazz, men det ekar inte nostalgiskt tomt. Snarare hör vi lite afrorytmer, lite nu svensk jazz. Men jag skulle heller inte bli förvånad om Monica Zetterlund skulle kunna börja sjunga till. Det låter vackra svenska havsstränder, bryggor och sommar.

De åkte till Tjeckien för att bli friare när de spelade in och gjorde färdigt allt live under några dagar på landsbygden. De spelade för att få ihop varandra och det hörs.

Nils ligger och väntar på de andra. Jonas Östholms pianotoner sveper fram bakom kobbar och skär (Något bortom bergen) och Nils möter honom med sax, klarinett och flöjt. De följs åt, långsamt eller tittar i ögonvrån och skyndar på. Nils fräser i munstycket och det sprutar saliv, som blir ett eget självklart fräsande instrument.

Rytmen suger och rycker i lugnet. Det är den vackra svenska sommarnatten som väller fram, men i horisonten hör vi cumulonimbusmoln torna upp. Vi får aldrig känna dem fälla ut sin last under Hat Music, men mot huden är de som en stickig sommardag där vi vet att de snart kommer (Sport).

Det är väl sammanhållet och otroligt klart ända till slutet när de stämmer upp till kampsång mot The Sharks.

Someone gets in our way, someone don’t feel so well!
Here come the Jets!
Little world, step aside!
Better go underground!
Better run, Better hide!

Leonard Bernstein/Stephen Sondheim The Jets Song

I sammanhanget där de hela tiden blått blickat mot horisonten blir det en kamp mot väderkvarnarna, för det är knappast ett skinnjackeklätt slag mot etablisemanget, snarare en harmonisering med rådande jazzklimat. När det dessutom mynnar ut i utmärkta, men svala
Mitt svenska hjärta är jag osäker på vad de egentligen vill.

Men det är en riktigt bra skiva. The Stoner visar återigen varför där en av orkestrarna att lystra särskilt till i jazzsverige.

Kal Ström

Publicerad: 2009-07-14 00:00 / Uppdaterad: 2009-07-14 00:22

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5182

3 kommentarer

Kalle kan sin musik!! Jag litar blint och beställer på bumsen!!

Primal Oregistrerad 2009-07-14 12:21
 

shit pommes vad länge sedan det var som det recenserades något intressant….

Modern Day Moses Oregistrerad 2009-07-14 22:16
 

Verkar vara skön Stoner rock om man går på titeln på bandet? Kanske ska följa Primmes exempel?

Peterok Oregistrerad 2009-07-14 22:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig