dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Spiro: Lightbox
Lightbox (album, cd) Spiro
2009
Realworld/Playground
8/10

Strängarna brinner

Den nya folkscenen, vad den nu är, har definitivt en nydanande anförare i Spiro. Kvartetten har funnits i 16 år men har bara lyckats få ur sig tre album än så länge. Det är speciellt förvånande då Lightbox spelades in live i studion under fyra dagar. Resultatet är 17 spår extremt tight ljuvligt arrangerade mångfacetterade stränguppsättningar. De är en instrumentell kvartett som spelar gitarr, dragspel, fiol och mandolin. De omarbetar traditionella folksånger till upprepande konststycken och musikaliska system som är brittisk i sin ton men för tankarna till musikaliska syskon som Penguin Cafe Orchestra, Steve Reich och Tin Hat Trio.

Det faktum att det är så oaktiva gör att de nästan framstår som ett enigma. De otroligt duktiga musikerna håller tydligen annars på med musik till film och teater. Något som inte alls förvånar då Lightbox skulle kunna utgöra det musikaliska temat till en välanpassad bombastisk indiefilm.

Kvartetten har utvecklat en stil där det inte finns några improviserade solon, bara en strikt ordning i vilken alla de olika instrumenten gör melodier och rytmiska konstruktioner. Det snäva samarbetet är brilijant på skiva men jag gissar på att det här skulle vara liveupplevelse värd sin vikt i guld.

Marie Lindström

Publicerad: 2009-07-08 00:00 / Uppdaterad: 2009-07-07 21:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5175

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig