dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Eminem: Relapse
Relapse (album, cd) Eminem
2009
Aftermath/Goliath/Interscope/Shady
5/10

Åter ett fall av misslyckat återfall

Det känns svårt att se en av ens stora rapfavoriter gå ner sig så mycket, och då pratar jag inte om Marshall Mathers drogmissbruk, utan om Eminems musikaliska fall. Efter att ha släppt sina suveräna tre första skivor Infinite, Slim Shady LP och Marshall Mathers LP är det svårt att inte se fram emot en ny skiva. Speciellt eftersom han har hållit sig borta från rampljuset i nästan fem år, med några undantag.

Det snackades för några år sedan om att Jeff Bass från Bass Brothers skulle producera nya skivan och genom det gå tillbaka till hans tidigare mer boom-bap-influerade sound. Och när man hörde att Eminem skulle samarbeta med Premier på sin nya skiva väcktes återigen ett sug för en ny Eminem-skiva efter två halvbra plattor.

Men ingen Premier hörs på nya skivan hur mycket man än spänner öronen. Det är istället uteslutande Dr Dre, med undantag för Eminem själv, som står för skivans beats. Kort sagt kan man säga att produktionerna inte är uppdaterade. Musikaliskt sett är de ofta väldigt tunna, slöa och osvängiga. Kanske med motiveringen att Eminems rap ska få mer fokuserat spelrum. Crack A Bottle som var skivans första singel är en sampling som bland annat används av Preservation på en låt med samma titel som gästas av Aesop Rock och Del och gjorts bättre. Man får verkligen hoppas att doktorn börjar hitta rätt samplingar och att Detox inte har det här soundet utan är värd sina tio års väntan.

Textmässigt är innehållet självreflekterande och behandlar i princip samma ämnen som alltid. Det vill säga droger, hans relation till medicin, modern och dottern Haley, med en tvist av humor och rimstrukturer i sann Qwel-manér. Dock verkar han ha släppt texterna kring sin exfru Kimberley Scott och gått vidare i sitt känsloliv med Tracy McNew.

Det nya med 2009 års utgåva av Eminem är att han ibland skaffat sig en oerhört enerverande jamaicansk dialekt i stil med hans tidigare singel Ass Like That. Men vid det stadiet hade jag redan tappat det glödande intresset för honom. Det verkar som folk blundat för hans texter från förr när man ser intervjuer med honom. Han rappade om sin alkolism redan på undergroundklassiker som Any Man och visst är det ett personligt problem, men är man en så duktig textförfattare som Eminem borde man kunna förvänta sig lite mer innovativa låtteman.

Konstigt nog har man valt att göra två av skivans bästa låtar till bonusspår. Nämligen Careful What You Wish For och My Darling som innehåller en högst personlig och välsvarvad Eminem. Men trots det är det inte en särskilt spännande skiva och det känns som den mest fungerar som en påminnelse om hur en otroligt grym och viktig rappare Eminem var förr i tiden. Ett epitet som han fortfarande bär med sig än idag och textmässigt gör skäl för. Dock borde han istället för att luta sig tillbaka på den gamle gode doktorn samarbeta med dagens hetaste producentnamn för att lyfta sina rapskills. Det ska bli spännande att se om vi får se några remixskivor från andra spännande producenter under den närmsta tiden. Annars kommer nästa skiva Relapse 2 om bara några månader.

Eminem – 3 A.M.

Eminem – We Made You

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-05-19 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-19 20:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5114

22 kommentarer

Jag instämmer helt, angående andra producenter så hade eminem spelat in några låtar proddade av dj premier men han valde att inte använda dem tyvärr, hade varit intressant att få lyssna på resultatet av det samarbetet.

Macke Oregistrerad 2009-05-19 10:20
 

Lite produktioner från Primo, Black Milk och t.ex High-Tek skulle inte ha skadat. Håller med om betyget 5/10 men att the Eminem Show endast skulle vara en halvbra skiva förstår jag ingenting av.

Får hoppas att det här was just the warm up before R2.

Datsyuk Oregistrerad 2009-05-19 12:36
 

matters eller mathers?

yoyoyo Oregistrerad 2009-05-19 14:08
 

Mathers.

Patrik Hamberg Redaktionen 2009-05-19 16:31
 

Jag tycker Crack A Bottle är mycket bra! Fast mest för att 50 Cent gör sin vers skitbra. Visste dock inte att den var något av en trist kopia. Resten har jag knappt orkat lyssna på, men jag har inte gillat det jag har hört. Känns ju nästan lite snällt med en 5a i betyg?

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-05-19 17:36
 

Denna skiva är ju så grym så grym efter ett par lyssningar, ser redan fram emot relapse 2!

Joakim Oregistrerad 2009-05-19 17:52
 

Vilket är det epitet som Eminem fortfarande gör skäl för? Rappare?

KR Oregistrerad 2009-05-19 19:23
 

För övrigt verkar det som han har släppt sin idé vad gäller skivnamn. (EP, LP, the Show, Encore… har jag glömt någon? Jag vet inte.) Jag hade väntat mig ”Acoustic”, ”Back to the Roots”, ”The Lost Tapes” eller ”Folkkär och sjunger på Skansen”…

KR Oregistrerad 2009-05-19 19:30
 

Är helt övertygad om att Pontus har totalt jävla fel. Han verkar vara en dålig människa.

Erik Oregistrerad 2009-05-20 14:10
 

fel fel fel FEL!!!

ett skämnt, tydligt att pontus endast lyssnade på låtarna 1gr innan han skrev detta…

vid första anblicken ser man inte mkt av albumet, men efter ett par lyssningar så växer den på dig, riktigt skönt album men många ljusglimtar. Vem f*n skriver en recension efter att ha ”intro-lyssnat” på ett album?
illa..

OCH han har iof inte samma album-titel ”system”, men han har definitivt gått tillbaka till de gamla dagarna med EP/LP osv. criminal/still dont give a fuck – har sin motsvarighet i ”underground”. ken kaniff är tillbaka, paul rosenberg mm. och inte minst slim shady!! (som inte nämnts på allvar sedan 2002)

Ta och läs på innan ni skriver recensioner och kommentarer.

SL Oregistrerad 2009-05-20 23:44
 

Håller med SL fullständigt. Pontus gillar säkert Eminems hit-låtar som vevats i tv allra mest. De riktiga guldkornen finns dock i de mörka och obehagliga låtarna. Fortsätt du att beta av topplistor och glo på MTV du Pontus. Du verkar ha en bra koll på sådant.

Erik Oregistrerad 2009-05-22 14:20
 

AAA du SL och Erik, WORD!
När man lyssnar på den för första gången är det ett OK album, jag har lyssnat på skivan 3 dar i rad nu, och den blir bara bättre och bättre!
Det finns mååånga riktigt bra låtar på skivan:
3.A.M.
Insane (INSANE!!!!)
My Mom
Bagpipes from baghdad
same song and dance
stay wide awake(Y)
Old times sake(dre’s verser e klockrena!)
Deja vu (5/5)
Beautiful
Underground (SLIM SHADY)

Goose Oregistrerad 2009-05-24 02:17
 

[...] är ute 18/5 på Universal. Lyssna på Spotify. Recension i Expressen, SvD, Rolling Stone, DN, Dagens Skiva, [...]

Eminem - Relapse | Skivkoll.se Oregistrerad 2009-05-25 14:20
 

Helt ointressant. Passe. Noll. Skräp. Varför kan han inte bara hålla sig undan och odla myten? Eller knarka ihjäl sig i alla fall. öper nån sån här skit idag 2009? Köper nån nåt överhuvudtaget?

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-05-25 16:39
 

Recensioner på dagensskiva.com tappade all form av trovärdighet 2001 när recensenten Ola Andersson, på fullt allvar, hävdade att Jay-Z och Will Smith spelade i ”samma liga” när det gäller MC skills. Ett uttalande så genant att jag faktiskt är förvånad över att recensionen ligger kvar fortfarande. Recensionen innehåller även en mängd andra helt bisarra påståenden om bl.a. street cred som gör den till en modern klassiker, en skrattfest. Ett rapalbum recenserat av en dansbandskille. Det blir inte heller mindre roligt när Ola försvarar sina påståenden efter alla kommentarer som rasslar in. Det är först då man förstår att det är en galen man vi har att göra med.

Vad beträffar ”Relapse” så fick den 4/5 i tunga Rollingstone.com. Relapse är fullt i klass med The Eminem Show och således ett riktigt bra hiphop album. Långt mycket tightare än exempelvis Wayne´s ”The Carter 3″ men som ändå får dras med ett lägre betyg i svensk press. Som vanligt när det gäller Em:s plattor är det bara en tidsfråga innan recencenterna går tillbaka och höjer sitt tidigare satta betyg för att inte tappa ansiktet.

FloorPhiler Oregistrerad 2009-05-25 21:48
 

FloorPhiler: Vilket otroligt minne du har! Du får fan i önska en låtjävel.

(Att jag sedan inte gjorde någon jämförelse mellan Jay-Z och Will Smith vad gällde ”mc skills” antar jag är en detalj i sammanhanget)

Ola Andersson Redaktionen 2009-05-26 13:52
 

Eminem är bara så otroligt tröttsam. På ”We made you” låter han som en irriterande liten småfågel man bara vill stampa på. Verserna är bedrövliga och han har verkligen inte utvecklats ett skit på sina knappa 10 år i rampljuset. Och nej, jag köper inte några ursäkter om att han ska provocera och att han därmed har lyckats. Han är helt enkelt bara slut och passé. Han är vit, mager, irriterande och intetsägande. En ny Moby, om än i en annan genre. Dags för MM att rannsaka sig själv och lägga ned? Oh, yes!

Beträffande tidigare inlägg om att recensenter ofta lägger ett lågt betyg och sedan backar så vill jag minnas rubriken: ”Snipp, snapp, slut (1/5)” i GD när andra albumet släpptes. Tänk om de ändå hade fått rätt…

Medlem 2009-05-26 14:29
 

Slim *Mothafucking* SHADY!!! is back!! Stay Wide Awake grymast på plattan, å Underground förstås… Sen 3 A.M., Insane, My Mom m.m :D

Eratime Oregistrerad 2009-05-31 13:44
 

Relapse e grym:D underground,insane,hello,stay wide awake e bäst;D

längtar till relapse 2

B.rabbit Oregistrerad 2009-08-17 13:00
 

SL
ERIK
GOOSE

recensören har rätt
denna skiva är fullkomligt fruktansvärd
eminem är vilse

Killuminati Oregistrerad 2009-12-31 22:11
 

Jag håller med de tidigare talarna dvs SL, Erik och Goose.. Ni har så rätt och det var exakt vad jag tänkte när jag både läste recensionen, men framför allt när jag lyssnade på skivan…

I början tyckte jag precis som pontus… trååååååk

My mom och 3 Am var de enda jag lyssnade på.. förutom we made you och crack a bottle (som jag redan lyssnat på under sommarlovet så det var inget nytt).

Sedan lyssnade jag lite till och tänke, aja refrängerna är iaf bra på låt bla och bla och bla… Jag slängde ihop en spellista med dessa låtar på spotify. Lyssnade och började lära mig verserna, hur de är uppbyggda, texten mm. Började sjunga med. Måste bara säga att det är där allt det underbara börjar… Jag ÄLSKADE de här låtarna.. Då hade jag kanske valt ut 8-10 st favoriter, utan att lyssnat på resten mer än 2 ggr.

Om dessa låtar är såå bra, hur är resten som jag lämnat olyssnad då? tänkte jag.

Jag gick tillbaka till skivan och la till nästan alla låtarna som var kvar efter att ha lyssnat två-tre gånger på de..

Jag älskade låtarna ännu mer och de gamla låtarna som jag lyssnat på tre-fyra dagar i sträck blev bara bättre och bättre!

Jag var så kär att jag beställde en skiva direkt! hittills hade jag bara lyssnat på spotify ju.

Nu hade jag två låtar kvar på skivan som jag inte lyssnat på än. Bagpipes from baghdad och Underground. Jag satte på Bagpipes from baghdad och märkte, den är ju ganska bra. La till den i spellistan och sket i Underground då jag inte gillade den alls.

Bagpipes from baghdad blev precis som de andra låtarna bättre och bättre och nu älskar jag den lika mkt som resten.

Underground har legat kvar orörd på skivan hela tiden… tills nu. Efter att läst de förra talarnas om hur bra den är ska jag lyssna på den igen, och igen, och igen till jag älskar den!

Det enda jag ser fram emot nu är Relapse 2!

Refill har ju kommit ut, men har tyvärr inte hunnit lyssna så mycket på, förutom de tre första låtarna. Men när jag har tid blir det att lyssna på den!

Jag förstår varför så många här tycker att skivan suger för det gjorde jag själv i början. Jag vill bara be er, ge den en chans, lyssna på den igen.

Lyssna på varje låt minst två gånger så är jag säker att ni hittar några nya favoriter

Min top 5 Relapse lista:
1. Must Be The Ganja
2. Old Time’s sake
3. Insane
4. Deja Vu
5. Same Song And Dance

Pawel Oregistrerad 2010-01-14 17:23
 

Fan alla säger att albumet suger men det finns inte en ända dålig låt på hela albumet. ingen hit men fan grymt att han gjorde comeback.

egil Oregistrerad 2010-09-29 13:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig