dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Makthaverskan: Makthaverskan
Makthaverskan (ep, cd) Makthaverskan
2009
Drömland/egen utgivning
8/10

Makt!

Jag tycker att nostalgi är överskattat. Det är något synnerligen unket över folk som inte kan släppa hur coola de var i gymnasiet, i lumpen eller på Emmabodafestivalen 1995. Nej, istället för att grotta ner sig ska man se till att den kommande dagen blir lika bra som det som varit. Carpe diem, som jag alltid brukar säga.

Samma resonemang kan appliceras på musik. Hur döda ens favoritband än må vara ska man med alla medel undvika att bli den där gnällige bakåtsträvaren som hävdar att rocken dog med Kurt Cobain. Inte bara för att denne inte får ligga så ofta, utan för att det helt enkelt är en väldigt reaktionär inställning som inte gör någon glad.

Därför tycker jag att det är ganska dålig stil av dagens band att vara så förbannat kassa hela tiden. Jag tror inte att till exempel Crystal Castles förstår hur mycket viljestyrka det krävs av oss optimister för att vi ska hålla modet uppe och inte bara låta skivsamlardöden ta oss. Här försöker man vara positiv, och vad får man för det? Jo, man får medelklasspolingar med glowsticks. Igen.

Det är också därför jag älskar Makthaverskan. De är nämligen inte bara pinfärska och obskyra – de är dessutom bra. På riktigt.

Här har vi alltså ett gäng svartklädda tonåringar från Göteborg som har spelat in en demo om sju låtar och på kort tid blivit ett litet MySpace-fenomen, med betoning på litet. De är inte speciellt tajta, låter misstänkt mycket som Broder Daniel, har ett engelskt uttal som lämnar en hel del att önska och är producerade av en sadist. Men det här gör absolut ingenting, för Makthaverskan har något annat, något som så många andra band saknar. Makthaverskan har känsla.

För hur banala textraderna som sångerskan Maja Milner låter sin makalöst ödesmättade röst skrika ut mot replokalsväggen och tristessen än är, tror jag på varenda ord. Och trots att Makthaverskans suggestiva basgångar och kolsvarta nihilism rent musikaliskt vandrar längs en väg väl upptrampad av kängor tillhörandes Ian Curtis, Siouxsie Sioux och i princip alla svartsynta punkare som någonsin funnits, känns de så säregna att man häpnar. För hur man än vrider och vänder på det, kan ingenting vara en blek kopia om det samtidigt är så innerligt att det vill explodera.

Jag har ingen aning om hur mycket tanke bandet har lagt ner på sin estetik, och jag vet inte om de anar hur bra de faktiskt är. Men jag är å andra sidan inte så intresserad. Bara vetskapen om att det inte ligger en endaste liten KY-utbildning i smart marknadsföring, produktdesign eller något annat nyliberalt tjafs i bakgrunden är så uppfriskande i dagens svenska popklimat att jag kan köpa eventuellt konspirerande utan förbehåll.

För tack vare band som Makthaverskan och låtar som Josef, German Boy och Öster om riket slipper vi sälla oss till klungorna av ängsliga hipsters eller förbittrade stofiler. Att vara nyskapande och intressant är inte alltid att lägga innovativa beats över ljudupptagningar av skanderande munkar på bergstoppar. Det räcker faktiskt med att kanalisera sin ångest i briljant popmusik.

Rebecka Ahlberg

Publicerad: 2009-04-29 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-09 03:17

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5085

19 kommentarer

herregud vilken recension. hur bra som helst! ska leta upp detta på en gång och provlyssna. såna här texter är verkligen inspirerande, mer sånt!

Niklas Oregistrerad 2009-04-29 09:12
 

Uff, kanaliserad ångest,”låter misstänkt mycket som Broder Daniel”, kolsvart nihilism.
Verkligen ”no offense” här, har inte ens lyssnat på det här, jag är bara mystificerad och avundsjuk på er som känner att ni vill ha mer ångest i era liv. Eller ni kanske är smarta nog att få/ta er dos ångest från andra genom deras musik och p.s.s. slipper(?) ha egen. Eller så känns det bra att man iaf inte har det värst?

(Om gillar detta kan jag även rekommendera:
Alingsås stadshotell, arbetslöshet, fylle-sms, kroppskomplex, 30-årskris)

sundet Oregistrerad 2009-04-29 10:51
 

Hahaha! ”medelklasspolingar med glowsticks”. bra recension, ska kollas upp :)

krstfr Oregistrerad 2009-04-29 11:28
 

jättebra recension. man blir rikigt nyfiken. /stålis

Medlem 2009-04-29 12:26
 

Haha sundet. Måste kolla in detta p.g.a din beskrivning.

RONNA Oregistrerad 2009-04-29 13:51
 

Grymt recenserat bruden, ditt engagemang inför plattan fullkomligt svindlar, man blir ju själv så himla peppad att lyssna! vilket namn på en grupp dessutom, underbart!

Lisa Oregistrerad 2009-04-29 15:03
 

Ett klart tecken på hur gammal jag blivit är att jag fysiskt inte klarar av den här typen av oljud längre;
när sången är så falsk att jag känner en smärta som går från öronen och ut i hela kroppen. Då hjälper det inte om jag gillar det i teorin.

Medlem 2009-04-29 16:51
 

Jag tycker du säger emot dig själv. Är det inte just nostalgi de ägnar sig åt? En längtan efter en tid då punken var ung och farlig… Därmed inte sagt att det är dåligt, jag har inget emot nostalgi. Nostalgi behöver ju inte betyda att allt var bättre förr, bara att det finns en period i livet som man minns som väldigt speciell.

Medlem 2009-04-29 17:48
 

du tycker så jävla mycket hela tiden paul.

Medlem 2009-04-29 18:04
 

Mr Curtis hade aldrig kängor! Eller hade han? Hmmmmm

Marcus Oregistrerad 2009-04-29 20:54
 

<3 Ian Curtis 4-ever!!!! Den enda rockpoeten efter David Bowie och Paul Weller!

Peterok Oregistrerad 2009-04-29 22:32
 

Skivan verkar bra och jag gillar recensionen. Undrar bara när KY-utbildningar blev nyliberala (även dem i marknadsföring…)!

Jonas Oregistrerad 2009-05-05 00:00
 

Fan vad kul att läsa sånt här när man känner bandet. De kommer bli riktigt stora, kanske lika stora som BD var när de var som störst.

Svempa Oregistrerad 2009-05-06 00:50
 

bjornw speaks the truth.
På något sätt gör det ont i mig.

Medlem 2009-05-06 10:46
 

Sjukt bra skrivet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

GRN JGRN Oregistrerad 2009-12-02 21:16
 

[...] Läs en fantastiskt bra recension av Makthaverskans debutskiva här. [...]

 

[...] skydd undan regnet inne på Lyran där Makthaverskan ska ta scenen i besittning. Har bara läst om, aldrig hört, henne tidigare och blir lyckligt överraskad. De flesta låtarna handlar om Maja [...]

 

Jag tycker Makthaverskan låter mycket som riot grrl-band som Sleater-Kinney. Detta är en komplimang, har saknat den här typen av gitarrslingor och skrikande kvinnor inom rockvärlden. Har även hört att de knäcker live.

Simon Oregistrerad 2010-08-01 23:11
 

Fan va indie asså

Henrik Berggren Oregistrerad 2010-10-15 03:21
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig