dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Den stora sömnen: Den stora sömnen
Den stora sömnen (album, cd) Den stora sömnen
2009
Alleycat Records
7/10

Sparkar uppåt

Inledningsvis var jag ganska skeptiskt inställd till stockholmspunkarna Den stora sömnen. Nog för att deras spelning på Way Out West var underhållande så att det räckte och blev över, men den sortens ADHD-punk som står och faller med sina spinkiga ben, svettiga överkroppar och överdimensionerade pupiller gör sig sällan lika bra på skiva som på scen.

Och mycket riktigt kände jag mig en aning snuvad på konfekten efter den första genomlyssningen av Den stora sömnen. Det var droger hit och förlorade själar dit, och jag tyckte att det hela var ganska fånigt och substanslöst. Men kanske var det för att jag fortfarande har Hästpojken i färskt minne, för när jag lyssnade igen började det sakta gå upp för mig att det här faktiskt var ganska, tja, bra.

I sångaren Stefan Randströms desperata röst och innerliga rocklyrik finns det nämligen inte ett spår av det kritvita rockstjärnekomplex som är den drivande kraften bakom till exempel tidningen Vice och halva Göteborg. I varenda ackord och i varje naiv textrad finns en uppriktighet som inte går att ta miste på, och jag tror på precis varenda ord som Randström fräser ur sig. Missförstådd och förbannad är han en modern Thåström i en värld av börsnoteringar och Blondinbellor, och även om låtsnickeriet kanske inte är klockrent rakt igenom är det så sympatiskt att jag måste kapitulera. Dessutom spelar de något så förtjusande omodernt som treackordpunk, kliniskt befriad från allt vad Autotune och Ed Banger heter. 2009? In-fucking-deed.

Den stora sömnen kommer kanske inte att hamna på min topplista över årets bästa skivor, men jag är så himla, himla glad att den finns. Kanske är det så här finanskrisen låter?

Rebecka Ahlberg

Publicerad: 2009-02-28 00:00 / Uppdaterad: 2009-02-27 21:17

Kategori: Allmänt, Recension | Recension: #4981

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig