dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Khonnor: Softbo EP
Softbo EP (ep, mp3) Khonnor
2008
Moodgadget Records
5/10

Intressant i fragment

Efter att fullt rättmätigt ha blivit hyllad från alla upptänkliga håll för den häpnadsväckande debuten Handwriting försvann Connor Kirby-Long nästan lika fort som han dykt upp bort från rampljuset både bakom plyschiga djurmasker och genom mer eller mindre märkliga och ofokuserade liveframträdanden. De musikaliska livstecken som ändå kommit har bestått av den inte direkt inspirerade Burning Palace och sporadiska släpp under namn som Grandma och I, Cactus.

Allt tillsammans en bra bas för att börja tvivla på om Khonnor skulle bli så mycket mer än ett en-skive-under i musikhistorien. Men så, från till synes ingenstans, dök den här lilla EP:n upp i slutet av förra året.

Det vore lätt att spekulera i att det beror på att det faktiskt gått mer än fyra år sedan Handwriting och att Kirby-Long nu inte längre är en tonåring från den amerikanska vischan som plötsligt fått möjlighet att resa och festa sig runt världen. För något har uppenbarligen hänt. Han verkar återigen delvis ha hittat tillbaka till det sävliga tempo och enkla melodier som präglade debuten. Fast inte utan att blanda upp det med de senare släppens mer vilda genrehoppande och elektroniska oväsen.

Smattrande breakbeats möter en vemodig slinga samtidigt som subbasarna påhejade av robotröster gör sitt bästa för att dra ner allt i drum’n’bass-källaren, tungt dystra metallnedskrotade landskap far förbi och upplöses senare i ett melodiöst brus och i Kite Tits gör han sin bästa Aphex Twin-imitation.

Men han tänder också ett par små digitala lägereldar vid vilka finstämda harmonier bubblar glatt och vemodiga melodier svävar runt Kirby-Longs sång. Tyvärr hinner varken den förklädda folksången An Ode to Gary Giggles eller framförallt sakrala Calico Dong Veil som jag så gärna hade velat höra mer av knappt komma igång innan de abrupt klipps av.

Samtidigt finns det ändå något där. Softbo EP är knappa 20 min som utan att egentligen bjuda på något alls omvälvande och dessutom till stor del mest verkar vara snabbt nedkastade om än intressanta låtfragment ändå väcker en förhoppning om att Khonnor återigen kan vara på väg att hitta väldigt rätt igen.

David Drazdil

Publicerad: 2009-01-04 00:00 / Uppdaterad: 2009-01-05 00:04

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4906

6 kommentarer

Håller till stora delar med. Men betyget skulle nog bli något högre.

Gorillan Oregistrerad 2009-01-04 07:11
 

Skall definitivt kollas upp!

Laika Medlem 2009-01-04 14:46
 

test

Medlem 2009-01-04 20:42
 

Ska kolla in, men betvivlar starkt att Khonnor ens kommer att göra något skapligt igen. Arvikaspelningen var verkligen värdelös.

Teo Oregistrerad 2009-01-04 22:34
 

Welcome to Softbo kom i slutet av 2006.

han hade en myspacesida till hösten 2007 med asgrym rhytmisk musik. jag har även fått det bekräftat att han aldrig kommer ta upp artistnamnet Khonnor igen. Däremot sa han att han redan börjat med ett nytt hemligt projekt!!

MP Oregistrerad 2009-01-26 18:02
 

vaa! shit. jag läste bara de första raderna.

ursäkta kommentaren. han har alltså inte lagt ner khonnor. mysigt!

MP Oregistrerad 2009-01-26 18:05
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig