dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Surf City: Surf City EP
Surf City EP (ep, cd) Surf City
2008
Morr Music
5/10

Fjäderfänas attack

Lyssna

Sök efter skivan

Det är så jovialiskt skramligt och vingligt att det hade kunnat vara inledningssoundtracket till en skakig, blurrig och lite smådammig indie-roadmovie. Den lilla skraltiga bilen med vilken våra hjältar och hjältinnor förflytttar sig, en kaktusbeströdd landsväg, en hund som tuggar på en gammal stövel. Och Headin’ Off. Någonstans där börjar alltså Surf City EP (det skulle nog inte vara alltför långsökt att placera ovan nämnda roadmovie i bandets hemland Nya Zeeland, rent fysiskt). Inte alldeles illa, även om det redan gjorts förut. Ungefär som Surf City EP. Vi fortsätter på den lilla landsvägen, men kommer ingenvart även om klockan indikerar att tid faktiskt har passerat.

På något sätt känns det väldigt logiskt att Surf City låter lite som Beach Boys kört genom ett lo-fi-filter och med en massa fuzz. Det är genomgående klassisk, basic popmusik, även om melodierna hela tiden ligger längst bak i mattan av knak, plink, plonk och dist. Säga vad man vill om titeln Dickshaker’s Union, men jag gillar dess burkiga galoppkomp som mest låter som om att det spelats på en tvättbräda.

Just ordet ”burk” vill jag gärna använda övergripande vad gäller Surf City. Burkdist, burkkomp, burkljud helt enkelt. Det, och en massa eko och plingande trianglar. Ep:n skulle, utöver landsvägen, fungera alldeles utmärkt på ett sånt där litet sunkhak man ibland trillar över på nån halvt bortglömd strand dit man enbart kan komma till fots eller max på moped. På eftermiddagarna skulle såna där älskvärda ställen kunna spela Surf City, typ som ackompanjemang till något brädspel. Det är tillräckligt vingligt, men samtidigt utan krångel, utan utmaning, utan tänder.

Egentligen är Surf City EP ett av de fall där skivomslaget säger tillräckligt. Jag skulle gärna vilja kalla det en surfkyckling, men måste väl erkänna; det är en cowboytupp.

Martina Nordman

Publicerad: 2008-11-12 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-11 18:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4847

5 kommentarer

Stereogum hyller dem – alltid kul med olika åsikter! De nämner inte samma referenser, utan tar sitt avstamp i gruppens ursprungliga namn Kill Surf City. Personligen skulle jag nog ta fasta på likheterna med Animal Collective.

Gorillan Oregistrerad 2008-11-12 01:03
 

Tjena!

Jag behöver en 10-poängare nu. Det är så jävla grått och trist ute och jag har tröttnat på nästan all musik. Snälla, hitta något bra åt mig.

Idag blir det Tiger Lou i Göteborg, i alla fall. Det är ju faktiskt kul. Honom har ni inte ens recenserat…

På Lördag blir det Hellsongs i Stadsteaterns bar. Den skivan kanske också bör recenseras… :)

Well, som sagt. Ge mig nåt bra! Jag håller på att kvävas av det grå.

CUNG Medlem 2008-11-12 09:50
 

Kill Surf City efter JATMC-låten då antar jag..

Mr L Oregistrerad 2008-11-12 10:04
 

CUNG:
om 11 dagar kommer 10:an du väntat på: Chinese Democracy

Tankesmedjan Polaris Oregistrerad 2008-11-12 19:02
 

Tankesmedjan Polaris: LOL!

Letterman Oregistrerad 2008-11-16 08:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig