dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio: Du har blivit stor nu [En kamp!]
Du har blivit stor nu [En kamp!] (album, cd) Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio
2008
Moserobie
8/10

Tillsammans något stort

Ögonblicket lämnar mig igen så märkligt
Du var så nära nyss
Kom till mig
Nu om du vågar
Var tyst!
Nu väntar tiden på en kort kyss

Nu väntar tiden

Nina Ramsby sjunger och Ludvig Berghe följer med pianot. Eller rättare sagt Ludvig Berghes piano sjunger och Nina Ramsbys röst följer. Det är det första som händer på Du har blivit stor nu [En kamp!]. De presenterar sig själva och vi möter dem båda med ens. De sätter en agenda att följa över elva spår och hela Du har blivit stor nu [En kamp!].

Jag har sett Ludvig Berghe Trio live några gånger och lyssnat på det de släppt på Moserobie, men aldrig riktigt fallit för dem. Ludvig Berghe är sympatisk och en del av det (någorlunda) unga jazzsverige. Bland annat medverkar han i Torbjörn Zetterberg Hot Five och spelar tillsammans med Rigmor Gustavsson. Och trions kvällar på Gröna Lund är något att avundas för de som inte bor i Sthlm, det var på en av de här kvällarna som Nina spelade med trion för första gången. Men när trion får egen frihet är Ludvig Berghe själv lite för dominerande. Hans pianospel är romantiskt och lyriskt – ärligt talat lite för patetiskt för min smak. Känslostormande och fint. För fint.

Men när jag hörde Ludvig och Nina i Annedalskyrkan på Way Out West hörde jag något annat. Det lät lite ofärdigt kanske, lite ensamt. Men det fanns något stort där. Tillsammans tog Nina ner Ludvig från hans lyriska höjder och Ludvig lyfte Nina till något jag inte kunnat höra från henne förut.

Tillsammans med trion, förutom Ludvig bestående av Daniel Fredriksson (trummor) och Lars Ekman (kontrabas), har de lyckats bredda innehållet ännu mer. Trion blir ett coolt jazzband egentligen utan samtida motstycke och Nina blir en uppdatering av den stora Monica Zetterlund. Och även om Nina inte mäter upp till Monicas röst är fraseringen och leveransen i samklang med den klassiska storheten.

Hon hänger på stavelserna. På orden. Väntar in pianot, trummorna. Nästan hetsigt. Väljer ett instrument istället för att sjunga högre. Ninas trumpet tar över hennes sång redan i första låten istället för den andra versen och strängars oljud ackompanjerar. Det ger en spänning till kompositionen och Daniel räknar in effekten med trumpinnen på kanten av sin trumma. Kraften i skapelsen är suggestiv och trånande. De trånar efter mer, inte av köttslig lust utan mer av en drift att spela mer tillsammans. Det är spelet dem emellan som driver musiken framåt.

Det är den kraften som tar ner, nivellerar lyricismen i pianospelet och i trions vanliga arbete. Och däri ligger nyckeln till varför Du har blivit stor nu [En kamp!] är så fruktansvärt bra. I musiken finns ett tänjande mot gruppens respektive delar. De lutar sig mot varandra och spränger mot varandra. Resultatet blir suggestivt och trånande, men inte heller på ett traditionellt könsrollsplan. Istället trånar de efter rytm, groove och toner.

Det som kanske är lite svårhanterat är att jag tycker låtarna inte riktigt lever för sig själva, vilket jag märker när jag försöker plocka ut dem en och en ur sitt sammanhang. Det är tillsammans som de får sin verkliga styrka. Och alla dom andra spiller över i snabbare Du och jag e på väg igen och visparna blåser upp de blå tonerna Stiltje [välj det som för dig framåt].

Och tillsammans är Du har blivit stor nu [En kamp!] en av de bästa skivorna som givits ut i år.

Kal Ström

Publicerad: 2008-10-24 00:00 / Uppdaterad: 2008-12-01 12:17

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4818

13 kommentarer

Mattias Welin har sedan en tid tillbaka lämnat trion och ersatts av Lars Ekman.

Jay Oregistrerad 2008-10-24 01:21
 

Yes!

Milez is Dead Oregistrerad 2008-10-24 09:59
 

Överambitöst jazzplink från kostympluttarna.Nina Ramsby måste väl ändå vara landets mest pretto artist. Och att använda ord som nivellerar i en text får mig att kräkas. Horace på Akademien borde kolla upp denna kvinna som tänkbar kandidat. Ge mig AC/DC!

Bollyknickers Oregistrerad 2008-10-24 10:37
 

Jay: Tack. Jo, jag fick den kommentaren från Moserobie per mejl också. Slarvigt av mig, men jag hade inte skivan med mig när jag skrev och Ludvig Berghes sajt är inte uppdaterad ordentligt … uppenbarligen.

Kal Ström Redaktionen 2008-10-24 13:03
 

Jay = J som i Jonas

Medlem 2008-10-24 13:46
 

Ed = E som i Edit

Medlem 2008-10-24 14:52
 

Nina Ramsby är och har alltid varit gudinna med den bästa rösten!!

Letterman Oregistrerad 2008-10-25 19:08
 

[...] Trio Ere sant, ere så? (låt) Björk och Thom Yorke Náttúra (låt) Jag vill ju egentligen välja Nina Ramsby och Ludvig Berghe Trio för tredje gången i år till en månadssammanfattning. Och jag kan inte riktigt låta bli, för [...]

Oktober 2008 till handlingarna | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-11-01 00:04
 

[...] är årets album? Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio Du har blivit stor nu (en kamp) En underbar skiva som rört om rejält i grytan hos både jazz- och [...]

2 december: Jonas Kullhammar | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-12-02 00:00
 

[...] 14 asbra låtar 2008 (11)Årslistor från Mojo, The Observer, Metacritic och Rough Trade (2)Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio Du har blivit stor nu [En kamp!] (9)Jazzanova Of All The Things (5)Rebecka Törnqvist The Cherry Blossom And the Skyline Rising From the [...]

Skivåret 2008 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 01:01
 

[...] Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio Du har blivit stor nu [En kamp!] [...]

2008 års 55 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 10:35
 

[...] Ticket to Candyland 34. The Gaslight Anthem The ’59 Sound 35. Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio Du har blivit stor nu (en kamp!) 36. Masshysteri Vår sida av stan 37. Esau Mwamwaya och Radioclit Are the Very Best 38. Damn! [...]

Facit 2008 - de 50 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 13:54
 

[...] Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio Du har blivit stor nu [En kamp] [...]

Era bästa skivor 2008 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-10 00:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig