dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Menahan Street Band: Make the Road by Walking
Make the Road by Walking (album, mp3) Menahan Street Band
2008
Dunham Records/Daptone Records
9/10

Bushwick city limits

Om du någon gång undrat över vart det tjocka blåset i Jay-Z:s Roc Boys (And the Winner Is) kommer ifrån har du redan hört Menahan Street Band. I nästan samma stund som de släppte Make the Road by Walking som b-sida till Charles Bradleys vokala tolkning, The Telephone Song, pekade Jigga ut den för Diddy och sa: ”sampla det där”.

Eller hur det nu var.

Hur som helst var the sound of 2007 Daptone.

Menahan Street Band leds av The Dap-Kings gitarrist Tommy Brenneck och de övriga musikerna kommer från samma band eller bland andra El Michels Affair, Antibalas och The Budos Band. Ett stort band med många av samtidens finaste funksoulmusiker.

Debutalbumet är en helt och hållet instrumental historia. En samling av raraste fynd från kommande vinylbaksidor. För precis som Make the Road by Walking blev The Telephone Song finns gott om låtar som tål att tolkas med sång från röster som Sharon Jones eller Amy Winehouse (god bless her crackhead soul).

Det är djup soul, tjock som afrofunk, med starka och tydliga melodier i första rummet. Någon gång slår de i baktakten medan Brenneck spelar gitarren nerifrån och upp. Oftast låter det som soundtracket från en bakgata i New York ett svårplacerat år mellan 1966 och imorgon. Musik färgad av storstadens alla intryck och ljud. Som en trafikstockning i latinokvarteren eller en svagt upplyst källarklubb i mörkaste Crooklyn.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2008-10-24 11:04 / Uppdaterad: 2008-10-24 13:45

Kategori: Recension | Recension: #4819

4 kommentarer

intressant. tack!

aj Oregistrerad 2008-10-24 21:34
 

[...] Náttúra (7)Astrid Swan Spartan Picnic (1)Menahan Street Band Make the Road by Walking (1)Termanology Politics As Usual (11)Jay-Z Live, Globen 19/6 [...]

Oktober 2008 till handlingarna | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-11-01 10:43
 

Då är det kanske någon som kan hjälpa mig med låt nr 2, Tired Of Fighting? Var har jag hört den innan?

Jan Oregistrerad 2008-12-21 21:02
 

[...] David Sandström Overdrive Pigs lose 43. Duffy Rockferry 44. The Bronx s/t 45. Menahan Street Band Make The Road By Walking 46. Veronica Maggio Och vinnaren är… 47. Toumani Diabaté The Mandé Variations 48. Kelley [...]

Facit 2008 - de 50 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 13:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig