dagensskiva.com

48 timmar

Recension

John Legend: Evolver
Evolver (album, mp3) John Legend
2008
Sony/BMG
3/10

Trams

Albumets titel antyder att den tredje skivan från John Legend ska betraktas som en utveckling. Ja, så kanske man kan försöka kamouflera försöket att bli en kopia av det som Snoop Doog, Kanye West och Outkast åstadkommit de senaste åren. Borta är den såsiga pianogröten från Once Again, här vankas det sexy time, elektronik och disco.

Det låter roligare än det låter. Green Light, It’s Over och Quickly har förvisso sina fördelar. I rätt sammanhang och sinnesstämning kan de säkert göra något för någon, men överlag bjuder John Legend på en irriterande repetition av vad andra gjort bättre. Frågorna hopas. Har han alltid låtit så korkat gnällig? När blev det en bra idé att blanda in reggae i den rena, vackra soulmusiken? (Svar: det har aldrig varit en bra idé.) Varför vill John Legend alltid ligga och varför vill tjejerna han vill ligga med aldrig ligga? Klichéerna staplas likt kväljningarna i min hals, allt medan Beyoncé och Ciara fortsätter sjunga om att säga nej.

Och det eviga tjatet om Stevie Wonder sedan, både från Legend själv och gästande André 3000. Vad fan liksom, släpp det! Släpp det som jag kommer släppa den här själlösa dyngan, innan jag spenderar resten av veckan med att späka mig med anemisk intellektuell prettopop, där de kvinnliga objekten också saknar sexualitet, men inte har asses. Tänk The Shins.

Att Kanye West sedan leker med vocodern kan jag förlåta i dessa tider, men när Legend väljer att plocka in savanntrummor à la Lejonkungen blir det obehagligt på riktigt. De oklanderliga insatserna från Brandy och Estelle håller däremot skeppet flytande, även om det är med små marginaler.

Agnes Arpi

Publicerad: 2008-10-15 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-15 09:52

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4800

11 kommentarer

nu är det iofs som så att just savanntrumme-låten är en av årets verkligt stora ögonblick.
förutom den och Its Over finns bara mörker.

Medlem 2008-10-15 00:05
 

Legend är i fritt fall.

Medlem 2008-10-15 08:52
 

Mycket underhållande recension Agnes.

Marie Lindström Redaktionen 2008-10-15 11:20
 

Grym recension. Legend ska hålla sig till att kompa på andra artisters låtar.

B Oregistrerad 2008-10-15 12:21
 

bra recension. en liten reservation dock för det felaktiga användandet av ordet spendera.
”innan jag spenderar resten av veckan med att späka mig med anemisk intellektuell prettopop”, står det.
i svenska SPENDERAR man pengar. tid, däremot, TILLBRINGAR man. ordet spendera fungerar alltså inte på samma sätt som engelskans ”spend”. tänk på det!

språk Oregistrerad 2008-10-15 13:05
 

språk: Fel. Från och med senaste utgåvan av Svenska Akademiens Ordlista är även ”spendera tid” ett godkänt uttryck under ordet ”spendera”. Så nu har alltså även SAOL anpassat sig.

Ola Andersson Redaktionen 2008-10-15 14:35
 

Lägg ner Svenska Akademien!

Skivan var inte så rolig heller.

Patrik Hamberg Redaktionen 2008-10-15 15:21
 

det var tråkigt att höra.

språk Oregistrerad 2008-10-15 17:35
 

vad har ni emot svenska akademin? skön musik tycker jag.

Kalm Medlem 2008-10-15 22:14
 

varför kan han inte göra en skiva och utgå från sin första som var jävligt bra, nu har han börjat göra ”MTV-RnB” och det finns inget värre!

Jakob Oregistrerad 2008-10-21 13:25
 

Jag tycker att Evolver är en toppenskiva. Det är riktigt bra tryck inledningsvis med ”Green Light” och ”It´s Over” med en härlig blandning av gammalt och nytt. Djupet i ”Quickly” och ”Everybody Knows” är helt klart i paritet med tidigare guldkorn från Legend (”Take it Slow” och Ordinary People).
Men det är klart, ingen kommer att kommentera denna recension eftersom jag inte sprider sarkasmer som en del recensenter har behov av att göra. Men det gör inget. Jag har fullt upp att lyssna på John Legend.

Pesa Oregistrerad 2009-03-03 09:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig