dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Robert Svensson: Young Punks are on The Never-never
Young Punks are on The Never-never (album, cd) Robert Svensson
2008
Nomethod Records
8/10

Popkonst av hög rang

Lyssna

Sök efter skivan

Det känns som igår. Jag såg Robert Svensson fronta Distorted Pilot Programme, ett skevt indierockband som påminde om Desaparecidos, på en obskyr festival i sydsverige någon gång runt millenieskiftet. Redan där och då slog han undan fötterna på mig med en approach få förunnad. Och likheterna med Conor Oberst har sedan dess följt med honom, vare sig det gäller nyss nämnda band eller eklektiska Mixtapes & Cellmates. Fram tills nu.

Young Punks are on The Never-never har det något introverta låtskrivandet som genomsyrat karriären hittills blommat ut till en uppvisning i genuin uppriktighet. Där han förut nästan lite försynt bett om ursäkt för sina låtar tar han idag plats och det är en plats han förtjänar. Att paralleller kan dras till både Markus Krunegårds soloeskapader och The Embassy är på både gott och ont. Ont därför att detta förtjänar ett bättre öde än att buntas ihop med andras musik. Gott för att det är just dessa combos musik parallellerna dras till.

Nämnda Krunegård är en av många gäster på skivan, han medverkar på Young Enough som enklast kan beskrivas som Belle & Sebastian på syra med en smittande refräng omöjlig att värja sig mot. Andra celebriteter på skivan är Adam Olenius från Shout Out Louds, Jejo Perkovic från bl.a. fantastiska The Bear Quartet och japanska Cokiyu.

Och det är här jag har invändningar. En skiva som gästas av många artister gör att fokus flyttas från musiken och artisten, vilket är synd. Ett exempel är när Michael Cederberg i gårdagens P3 Musik avade just Young Enough med att det var Markus Krunegård med Robert Svensson vi nyss lyssnat på. Och det är väl inte riktigt meningen. Det här är låtar som kan stå på egna ben.

Står på egna ben, det gör öppningsspåret Broadway som kan kvala in på topplistan över årets låtar när det är dags att summera 2008, så bra är den. I övrigt är första singeln 1987 ett kapitel för sig, men det vet ju redan initierade DSC-läsare. För ni vet väl vart ni läste om Robert Svensson först?

Publicerad: 2008-10-10 12:00 / Uppdaterad: 2008-10-09 22:05

Kategori: Recension | Recension: #4791

10 kommentarer

På P3 Popular så rekomenderade de denna grabb ifall man gillade Winnerbäck.

Så jag håller mig borta.

Å andra sidan gillar jag alla referenser ni droppar, men det skiter jag i Fahlen sa Winnerbäck, jag backar undan, aight!

Medlem 2008-10-11 00:12
 

P3 Populärs referensramar är väl inte helt hundra dock..

magnus Oregistrerad 2008-10-11 12:32
 

Oj Winnerbäck? Nej den här killen låter absolut inte som Winnerbäck haha! Jonas referens-ramar stämmer nog lite närmare om du skulle fråga mig..

nicklas Oregistrerad 2008-10-11 16:38
 

jewbs: P3 populär tar experthjälp från Shire Raghe.

CarlT Medlem 2008-10-11 20:27
 

Hey hey 1987, vad ska vi göra nu?

Är det den 1987?

Medlem 2008-10-11 22:13
 

Ushc, sådan Shaktarmusik! Spela Kissey Aplunds nya iställe!

Peterok Oregistrerad 2008-10-12 10:18
 

Conor Oberst? Tycker mest att sången låter som Karl Larsson från Last Days Of April … bra är det iaf.

Jonas Oregistrerad 2008-10-20 22:11
 

[...] Tomten har varit på osedvanligt gott humör och lämnat fem exemplar av Robert Svenssons skiva Young Punks are on The Never-never. Så, ge dig själv en julklapp eller ge bort den till någon som gillar popkonst av hög rang. [...]

Vinn Robert Svenssons skiva | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-11-30 13:53
 

[...] Följande personer har vunnit ett exemplar av Robert Svenssons skiva Young Punks Are on the Never-never: [...]

 

[...] RelateratRobert Svensson Young Punks are on The Never-never (9)Convoj Exceptionnel (0)Quagmire We Know We Don’t Know (3)Oktober 2008 till handlingarna (7)Frida Hyvönen Silence Is Wild (10) [...]

19 december: Robert Svensson | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-12-19 00:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig