dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Termanology: Politics As Usual
Politics As Usual (album, cd) Termanology
2008
EMM/Nature Sounds
8/10

Rap med hiphop-termer

Termanologys debutalbum på bolag har låtit vänta på sig men det är också den skivan som jag sett fram emot mest det här året. Men att ha för höga förväntningar är aldrig bra, för det är oftast lätt att bli besviken även om en skiva håller hög klass. Samtidigt är det ganska omöjligt att inte ha höga förväntningar på en platta från en rappare som spottat ifrån sig en hel serie grymma skivor de senaste åren och som dessutom bland annat knutit till sig producenterna DJ Premier, Large Professor, Pete Rock och Hi-Tek till bolagsdebuten.

Termanology är hiphopen bokstavstrogen in i benmärgen. Han har uppenbarligen fått samma musikskolning som jag. Det märks både i beatval och i hans texter som har mängder av referenser och hyllningar till både döda och levande rappare. Skivtiteln är till exempel en snegling till Jay-Z. Det är svårare att hitta en självsäkrare rappare än Term idag. Han skryter och hävdar sig som om han hade världens största ego och var världens bästa rappare. Visst är han en av de bästa rapparna idag, och otrolig för sin generation men det kan bli tjatigt i längden eftersom han kört på samma linje under sin mixtape-serie.

En person som vanligtvis inte lyssnar på hiphop kommer nog finna skivan lite för intern och kanske för svår att ta in. Det blir liksom lite för mycket. En ytterliggare negativ aspekt är att skivans tre Premier-producerade låtar redan är sönderlyssnade sedan innan. Watch How It Go Down har varit en favorit sedan en längre tid och har funnits ute på 12a sedan 2006.

Det känns som om Term står lite stilla i sin stil och upprepar sig själv lite för mycket. Hur som haver så är Politics As Usual en gedigen hiphopplatta där alla spår håller. Rimscheman och flyt är på topp och det låter sjukt bra. Dessutom står han inte samma gamla svammel som på rappare på MTV. Det är riktig hiphop och Term är på riktigt. En vanlig kille som kämpar för sin musik och med förhoppningen att kunna överleva genom den och samtidigt vara upplyftande för sitt kvarter. Som hiphopen var tänkt från början.

Termanology – Watch How It Go Down

Termanology – So Amazing

Termanology med Bun B – How We Rock

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-10-06 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-06 09:45

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4782

11 kommentarer

Float = bäst på plattan

E Oregistrerad 2008-10-06 00:13
 

Titeln kan inte vara en EPMD-snegling? (ja, alternativt att uttrycket som titeln alluderar på är väldigt, väldigt vanligt)

Ola Andersson Redaktionen 2008-10-06 00:17
 

Själv tycker jag att skivan är ganska tråkig även om jag gillar Term. Beatsen är riktigt tunga men Term kommer inte med något nytt. Han varierar sig inte, han låter ungefär likadant och hans rimstruktur för tankarna bort från texternas innehåll. Men jag gillar Term. Hans flow är tight men det håller inte i längden. Han passar bättre som gästrappare eller till att göra 2 minuters mixtapelåtar.

Crack Oregistrerad 2008-10-06 08:42
 

Till Ola Andersson, Redaktionen:
http://illroots.com/2008/10/01/termanology-forbezdvd-interview/

Där säger Termanology själv att det är taget från Jay.

B Oregistrerad 2008-10-06 08:57
 

Pete Rock är bästa proddan!!! Det hörs på mitt nickenamn!!

Peterok Oregistrerad 2008-10-06 11:48
 

Ola: B skickade en länk ovan. Hade läst någonstans att han inspirerats av Jigga till det. Men det kan säkert vara en EPMD-referens med.

Håller med crack om det han skriver. Även om jag tycker att han håller på hela låtar.

Pontus Gustavsson Medlem 2008-10-06 13:03
 

Men dåså. Jay-Z it is.

Ola Andersson Redaktionen 2008-10-06 13:54
 

eller en blandning Politics of the bussnies från prince paul?

Brakar´n Oregistrerad 2008-10-07 08:18
 

Måste säga att de två nottz produktionerna inte höll måttet. Annars Pontus har du en klockren recension! Tack!

wilken Oregistrerad 2008-10-09 13:45
 

[...] P.S För lite mer info om Termanology så råder jag dig att kolla in Pontus recension av Termanolog… [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig