dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ladytron: Velocifero
Velocifero (album, cd) Ladytron
2008
Nettwerk
7/10

Versus me

Det finns lovande band och lovande band. De, som exploderar likt supernovor redan i första andningen, och sedan finner att de inte har något kvar. De som börjar lite vingligt och sedan blommar ut. Och sedan har vi den tredje sorten. De som aldrig blir något annat än lovande. De som ständigt balanserar på slak lina någonstans emellan lysande och medelmåtta.

Med The Witching Hour från 2005 tog Ladytron ett stort steg. Synthmattorna blev tjockare, mörkret mer illavarslande, helheten mindre lackad för catwalken. Soundet blev olycksbådande på ett fantastiskt sätt. Med Destroy Everything You Touch satte bandet en tröskel som det är mycket möjligt att de aldrig mer når upp till.

Det sista här ovan var min initiala reaktion efter att ha lyssnat på Velocifero. Skivan kändes jämntjock, utan tempoväxlingar, monoton. Helen Marnies röst låg genomgående i samma tonläge, just mellan melankoli och nonchalans. Inget nytt så långt. Det kändes som att bandet var i en kreativ svacka. Tomgång, vilket, om vi nu ska vara ärliga, är något som Ladytron alltid haft en tendens till. De har gnistrat till och överlevt på det där fåtalet stora låtarna men albumen har alltid haft mycket utfyllnad.

Velocifero finns ingen stor låt. Inget omedelbart. Inga grandiosa poplåtar, ingen storslagen melankoli i stil med Beauty *2.

Sedan. Sakta. Sakta, men säkert. Som kol som omvandlas till diamanter. Ur det dimmiga första intrycket av Velocifero kommer något riktigt starkt. Förvånande starkt, om vi ska vara ärliga. Jag hade inte riktigt väntat mig det här från Ladytron. Tidigare har det alltid varit omedelbar tillfredsställelse eller platt fall. Men för första gången har de skapat musik som växer sig fram. The Lovers, They Gave You A Heart, They Gave You A Name, Deep Blue, Versus. Låtar som står på en riktigt fast grund. Och då har vi fortfarande inte pratat om skivans första halva. Black Cat, som bandet själva lade ut på sin hemsida inför släppet av Velocifero, har förmodligen det snyggaste synthpopintrot jag hört sedan Clients Lights Go Out och ja… Destroy Everything You Touch. Singeln Ghosts med sin kluvna ”There’s a ghost in me/Who wants to say I’m sorry/Doesn’t mean I’m sorry”-refräng slår ner hårt, men den för tillfället allra bästa låten på Velocifero är utan tvekan Runaway. En stor, berusande matta av ljud, utan att någonstans förlora det omedelbara, det akuta. Förträffligt.

Med det i åtanke är det ändock på sin plats att påpeka att den som väntat sig ett gediget album från Ladytron återigen har misstagit sig. Speciellt Kletvas plats på det här albumet är väldigt svår att justifiera, och Season of Illusions låter som något halvkokt som blev över från The Witching Hour. Men i utvecklingens ljus är det långt ifrån fy skam. Tidigare har det kunnat vara fyra bra låtar och tio dåliga. Nu är förhållandet omvänt. Ladytron har för första gången gjort en skiva i albumbemärkelse.

Martina Nordman

Publicerad: 2008-07-08 00:00 / Uppdaterad: 2008-08-25 21:23

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4662

8 kommentarer

”Synthpop”? Har de slutat med electroclashen? Oavsett vilket så passar jag lugnt.

. j. Oregistrerad 2008-07-08 09:03
 

Känns inte alltför upphetsande. För er som är mitt uppe i ett MGMT-rus, och vill förstärka denna känsla, kan jag rekommendera Amazing Baby – lyssna på ”Head Dress”!

Gorillan Oregistrerad 2008-07-08 10:26
 

Ladytron är skitbra. Men just nu är jag inne i en Dylan – och Dustyperiod så jag säger pass för tillfället

Medlem 2008-07-08 11:28
 

Jag tyckte mycket om Witching Hour, och då i synnerhet Destroy Everything You Touch. Har längtat lite efter den här skivan men inte lyssnat ännu. Ska bli kul!

Agnes Arpi Medlem 2008-07-08 13:26
 

Vad är det som mest utmärker skillnaden mellan synthpop och electroclash?

RONNA Oregistrerad 2008-07-08 16:13
 

Saknar deras electroclash på 604, den kändes mer kreativ och speciell. Till skillnad från de flesta andra så tyckte jag att Witching hour var deras sämsta (bara för att det finns en superb och 5 bra låtar så behöver det itne vara en bra skiva om det finns 7 halvdana).

Velocifero bryter den nedåtgående trenden och jag håller med recensenten, förutom att jag tycker Kletva är en av de coolaste låtarna. Skivans största svaghet är attt det inte finns många tempoändringar och speciellt att vissa låter blir aningen repetativa

david Oregistrerad 2008-07-10 21:37
 

Någonso mvet om det är Daniel el Reuben som sjunger på ”versus”?

Johanna Oregistrerad 2008-10-18 15:31
 

[...] Ladytron Velocifero [...]

2008 års 55 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 10:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig