dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Monde Yeux: Naked Girls
Naked Girls (album, cd) Monde Yeux
2008
Kungen & Hertigen Records
8/10

Mon Dieu, vilken salig blandning

Det är svårt att få ett stadigt grepp om Monde Yeux. Debutalbumet Naked Girls, en superrosa skiva med superrosa omslag, inleds med titelspåret, en helt igenom toksvängig dänga med underbar ljudbild, lustig text (”And only naked girls can hurt me that way”), ukulele och körande män. Det är sånt jag vill höra nu. Det är sånt som gör mig glad.

Men det känns ganska annorlunda att öppna en skiva med ett sånt utpumpande nummer. Det är allt på en gång, det är energi så att det skriker om det. Allt satsas på en mustig öppning, en inledning som säger allt. Fast gör den det?

Resten av Monde Yeuxs debut är inte stöpt i samma form, och det är där jag inte kan få det stadiga greppet om dem. Det stompiga som finns i titelspåret återkommer inte på samma sätt i någon annan låt. Resten är, om inte tillbakalutat, i alla fall betydligt mer behärskat. Som den strax efterföljande låten, Cigarettes & Porn, där Jack Nystedts ledsna röst mestadels ackompanjeras av en akustisk gitarr. Avskalat.

Sedan följer en salig blandning. Kaxiga Glue Me On, skivans rockigaste spår, singer/songwriter-låten Dublin, bossanovaaktiga Coffee & Scones. Avskalade Move On och Dublin som påminner mig om Peter Dolving Band, eleganta och kaxgulliga It Should Show. Inget följer det andra i fotspåren.

Men det är på ingalunda sätt dåligt. Det är kanske just det differentierade intrycket som Monde Yeux ger som gör dem riktigt roliga. Det är varierande, det är lagom stöddigt, det är lite sorgligt men inte så att tårarna faller, det är dansant, det är vardagligt och det är framförallt kul. Jag uppskattar spår som Paris, där låtjaget går på krogen för att han inte kan sova men vaknar upp dagen efter skraj och bakis efter att ha druckit ”too many fucking cocktails”.

Allt är inte perfekt, men jag kan heller inte hitta någonting på Naked Girls som är dåligt. Nystedts röst gör sig till allt, och jag faller direkt för den. Ibland blir skivan kanske lite tråkig, till exempel i spår som Dublin, men samtidigt beror det på vad man är sugen på för stunden. Det spåret gör sig väl en grå söndagsförmiddag, medan Paris gör sig bättre en fredagskväll. Och som sagt var, det finns att välja på. Jag tror Naked Girls är en ganska perfekt blandning.

Madelene Holm

Publicerad: 2008-07-03 00:00 / Uppdaterad: 2008-07-02 16:39

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4657

12 kommentarer

Gick inte i taket över texterna, och kan inte påstå att första intrycket var särskilt positivt – men ska ge skivan en extra chans för att du verkar såpass övertygad!

(intresserade bör spana i mina nya låttips, se även videon till ”Eraser” av No Age. Nästa vecka blir dessutom en temavecka, där den australiensiska garagerocken avhandlas).

Gorillan Oregistrerad 2008-07-03 09:17
 

Då ska ni se dem live! Energin, musiken, känslan, stämningen är obeskrivlig.

Nadia Oregistrerad 2008-07-04 09:29
 

Monde Yeux playing Glue Me On, live @ KGB June 7th 2008

http://youtube.com/watch?v=d7K7I31v5oI&feature=related

Krafsa Oregistrerad 2008-07-05 14:03
 

Monde Yeux gör sig inte bäst på skiva utan är bara helt enkelt underbara och otroliga live, energi och musikalisk kompetens, karaktärer och kamrater

JD Oregistrerad 2008-08-01 17:42
 

bästa bandet, svenska beirut.

Vendela Oregistrerad 2008-09-02 18:28
 

[...] Dagensskiva.com om Mode Yeux debutsläpp [...]

Klubb Din Mamma » Blog Archive Oregistrerad 2008-10-28 08:38
 

jag såg dem live på den annars jävligt tråkiga rookiefestivalen och blev tamigfan helt frälst. Wonderful.

erika Oregistrerad 2008-11-11 15:05
 

[...] Monde Yeux Det är glatt, svängigt och charmigt precis som jag känner mig. Gillar speciellt Naked girls. Lyssna på deras musik på deras myspacesida här. läs en artikel om de här. [...]

Ljuv segermusik « En vardaglig kamp Oregistrerad 2009-03-25 01:48
 

såg dem på gatan i västerås och köpte deras skiva där för att de lät bra live. Blev sjukt besviken…. Skivan var totalt överproducerad och helt förstörd.. så kass, men de är rätt bra live.. Gillar dock inte jack nystedts texter, de är för enkla och faktiskt rätt dåliga från och till…

wictor Oregistrerad 2009-07-19 19:14
 

Sant … bandet är ett sjukt bra liveband …

Dan Oregistrerad 2009-08-12 11:02
 

Finns inget liknande.
Jacks Damien Rice stämma med ett helt överpepp band drar igång vilken svensk som hellst vilken regnig dag som hellst..
Alla som var på hultsfred – you know!

Markus Oregistrerad 2009-10-31 16:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig