dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ratatat: LP3
LP3 (album, mp3) Ratatat
2008
Playground/XL
7/10

Musik för improvicerade dansgolv

Lyssna

Sök efter skivan

Det börjar som en vevad speldosa i en leksakssäck där tingen så småningom kommer till liv. Först långsamt och trevande, men snart rullar de fram ur skrymslena med riktning på en öppen plats med blinkande ljus. Ljudpaletten tillåts kladda och uppsluppet tar de sig an en duk med både stelnande oljefärg och en nyöppnad sprayburk.

Ratatat är alltid ett märkligt möte. De står där någonstans mellan postrock, dansant pop och electronica. Men de har rört sig mer och mer mot en rörlig mitt. På första, självbetitlade skivan, var de tyngre och i en mörkare sättning. Beatsen var i förgrunden, men följet hade en sorgsen ton. På Classics rörde de sig lite hastigare och vilade mer på Mike Strouds gitarr. Det satte anrättningen i ett rockigare paradigm, även om det kanske redan då var mer placerat på ett improviserat dansgolv.

Till LP3 har de tagit ett steg till. Strängar, talkbox à la Roger Troutman och ett studsigt piano tar vid efter speldoseinledningen och leder med en fast hand mot dansgolvet. Även om det är lättare nu är det inte heller glättigt. Men även de mörka färgerna är uppblandade med mycket vitt.

Influenserna strömmar omkring i låtarna. En fot i poptraditionen, en hand som girigt sträcker sig över moriskt Spanien mot Afrika, höger hand på funken och vänster fot någonstans kring Detroit. En eklektisk mix, minst sagt. Nålpiano spelar melodin som tickas framåt av metalliska slag mot glas, mött av en funkig gitarr och syntetiska klatchande trumslag (Dura). Knorrande synttakt bjuder upp en hammondorgel till ett rumlande fall mot gnidande processad gitarr (Mumtaz Khan).

Första gångerna jag lyssnade igenom skivan fick jag inte ihop att det jag hörde var Ratatat, jag var tvungen att titta efter. Nu när jag lyssnat många gånger till förstår jag inte hur jag inte kunde höra det på en gång. Att det bara är naturlig utveckling.

Kal Ström

Publicerad: 2008-06-30 00:23 / Uppdaterad: 2008-06-30 09:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4653

7 kommentarer

Men det heter väl ändå improviserade? Det heter det väl ändå?

danjel Oregistrerad 2008-06-30 11:06
 

Ja.

RONNA Oregistrerad 2008-06-30 12:24
 

Ärligt talat var det ett slarvfel från början. Men sen när det upptäcktes tyckte jag det blev en rolig refererande betydelseförskjutning. Så jag lät det vara.

Men ja. Det stavas improviserade.

Kal Ström Redaktionen 2008-06-30 14:43
 

Videon är underbar!

Adam Oregistrerad 2008-06-30 15:33
 

Nu kanske det beror på att jag har lyssnat på Classics fler gånger än vad som kan anses nyttigt, men videon ovan låter ju sjukt mycket Ratatat. Så mycket att man tror nästan att det är en remix de gjort på en tidigare låt snarare än något nytt. Bra är det hursomhelst!

Martin Oregistrerad 2008-07-09 10:48
 

Jag hörde Ratatat för första gången i och med det här albumet, och jag blev sjukt provocerad.
Jättemånga, jättekorta låtar där ingen känns färdig. Kunde dom inte göra åtta längre genomarbetade låtar istället för att släppa tretton demolåtar? Jag blir nästan alltid förbannad eller trött första gången jag hör något nytt, nu ska jag höra LP3 för tredje gången, andra gången kändes bättre än första, så nu kanske det kommer kännas bra, annars gör det ju inget om jag inte gillar Ratatat, det finns ju så många andra band…

Fexxe Oregistrerad 2009-08-14 09:11
 

Ratatat är så sjukt begåvade… Älskar verkligen alla deras album och i stort sett varenda låt de gjort.

Kalle Oregistrerad 2010-03-15 20:27
 
Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig