dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Where the Action is. Där det faktiskt var.

Lördagskväll runt klockan halv nio. Och jag undrar vad jag egentligen gör på en stor gräsmatta där folk går runt i Converse, hög musik spelas i bakgrunden och den snöpliga förlusten mot Spanien just visats på storbildsskärm. Som vanligt fryser jag alltid, trots fyra tröjor och två jackor, den ena som jag lånat till mig av syrran, och undrar hur folk alltid lyckas vara snygga, coola och framförallt lättklädda på tillställningar som denna. Så det är här all action är?
Jag var från början inte helt välvilligt inställd till Where the Action is, endagsfestivalen som skulle äga rum långt bortom universitetsområdet, samtidigt som Hultsfred och med en mängd ganska trista och slätstrukna rockband. Jag skrattade när jag först läste om den, en morgon i DN. Ha. Vem skulle gå dit?

Det var kanske fler än jag som tänkte så, men uppenbarligen var det en väldans massa som inte alls tyckte att det var en dålig idé. När jag nådde mitt slutmål uppe vid Stora skuggan, som området där W.T.A.I. höll till heter, strax innan klockan fyra, var det redan välfyllt med folk vid konsertscenen där Dirty Pretty Things sparkade igång och framförallt på alkoholserveringsytorna.

Kanske för fullt. Vissa barnsjukdomar märktes väl av hos denna nya – och återkommande? – festival. Det var svårt att hitta ackrediteringsbåset, som var gömt bakom stängsel och växtlighet. Bakom mig i den långsamma kön som jag tillslut fann stod två unga funktionärer som undrade vart de skulle ta vägen för att kunna börja arbeta. Man kunde undra om det var de som var lite dumma, eller om informationen helt enkelt var lite undermålig. Jag anade förstås det sista.

Matställen finns det alltid fullt av på festivaler, vad det än är för minitillställning med miniartister och miniantal besökare. Langosvagnen är ett måste, så även här. Men köerna var längre än vad som vanligt är till de vanliga krubbåsen, för att inte tala om till ölen. Eftersom alla som hade biljett, oavsett sin ålder, var välkomna, fanns det på området några speciella platser där den underårige inte fick komma in. Istället trängdes där de med åldern inne för alkoholköp, och köerna var skrämmande långa och trängseln alltför obehaglig.

Vad W.T.A.I. lyckats riktigt bra med var toaletterna, eller ja, de vanliga standardbajamajorna, som det fanns chockerande många av, vilket ledde till en ickeexisterande kö. Dessutom var de uppdelade på herr och dam. Utomordentligt.

Egentligen var det inget i musikväg som lockade mig, alls. Foo Fighters, Mando Diao och i viss grad även The Hives var sådant som fick min uppmärksamhet för länge länge sedan, när 90-talet fortfarande var vid liv eller just hade dött. Ett tag sedan alltså. Dessutom har jag svårt att ägna all min uppmärksamhet åt konserter.

På grund av lite dator- samt allmänstrul anlände jag, som redan nämnts, vid fyratiden, precis lagom till konserten med Dirty Pretty Things, före detta The Libertines-Carl Barâts band. Ganska trevligt. Mando Diao, som spelade på den stora scenen (även kallad The Mirror), är kanske Sveriges snyggaste band, men så rolig musik spelar de inte. Men ungdomarna gillar’t, och jag gillade dem när jag gick på gymnasiet och kan aldrig låta bli att tänka på den tiden när jag ser dem live (vilket inte sker särdeles ofta, guskelov). The Hellacopters orkade jag inte med, eftersom jag aldrig uppskattat deras enahanda tråkrock, må det ha varit sista stora spelningen.

Dinosaur Jr var mest gubbiga och grå och jag ägnade mig istället åt att försöka se något av Sverige-Spanien-matchen. Josh Homme i Queen of the Stone Age mellansnack var riktigt upplyftande, även om en hel konsert inte var något jag orkade med. The Hives är The Hives, och även om jag inte tycker att deras musik är i närheten av det största som kommit ur ett rockband så är de trots allt The Hives, speciellt på scen. Det går inte att låta bli att charmas av Pelle Almqvist. Natten avslutades med Foo Fighters. Även dem att tröttna på när Dave Grohl började med gitarronani. Eller så var jag bara, helt enkelt, inte W.T.A.I.:s målgrupp. Men trots kyla, trängsel och tråkrock var kvällen ändå helt okej.

Madelene Holm

Publicerad: 2008-06-16 20:20 / Uppdaterad: 2008-06-16 20:20

Kategori: Artiklar

23 kommentarer

Fattar inte vad du hade där att göra!

MaD JiM Oregistrerad 2008-06-16 21:11
 

Wow, det lät verkligen upphetsande.

montag goes too far Oregistrerad 2008-06-16 21:38
 

jag fattar inte vad nån hade där att göra.

Medlem 2008-06-16 22:44
 

Varför åkte du dit egentligen? Sitt hemma nästa gång och gråt en till gång till ”Dagboken”, jag hade iallafall uppskattat detta am jag hade kunnat åka. Sen missar du hela spelningen med rival schools??,det var inte inställt hoppas jag. Grå trist stockholmare är vad du är

jens Oregistrerad 2008-06-17 09:03
 

Gå inte på rockkonsert om du inte har nåt vettigt att säga eller tycka om skiten. du suger

Tomas Rusiak Oregistrerad 2008-06-17 11:29
 

Antalet bajamajor visar att t.o.m. arrangören måste ha insett den enorma mängd pissepauser som konserter med de där artisterna skulle innebära.

Medlem 2008-06-17 12:50
 

Snark… stackars dig som var tvungen att gå på WTAI…

Ola Oregistrerad 2008-06-17 12:50
 

Hallå alla dryga! Jag tycker det är fantastiskt mycket mer spännande att läsa om ett koncept av en människa som från början inte bestämt sig för att det är bra. Tänk utanför lådan, och sluta vara så förbannat griniga.

Skön läsning säger jag. Som hade skrivit en betydligt mer förutsägbar och hyllande text om jag varit där.

Svensk musikjournalistik är fullkomligt nedlusad av frälsta fans som rör sig i flock och skriver förbehållslösa och förutsägbara texter om allt ifrån skivsläpp till festivaler.

Kan det inte vara uppfriskande att läsa något annat som omväxling?

Fredrik Welander Medlem 2008-06-17 17:27
 

+ dinosaur jr, gubbiga i det här fallet = sparkade stjärt med samtliga andra band. att se på sverigematchen då är tjänstefel och inget annat, punkt!
+ rival schools, riktigt bra, också tjänstefel att kolla in fotboll

- foo fighters, så jäkla besviken på dom. kolla in svd:s recension för vad det faktiskt var för koncert som bevittnades.

- att man inte kom in i öltälten efter 22.00 pga ”striktare regler”, dom lotsade in folk lite på måfå och portade folk högt och lågt. kanske så man gör i sthlm? tack för den missade fyllan och bakfyllan WTAI, ta mig fan skandal

Medlem 2008-06-17 19:06
 

För Where The Action Is var ju inte alls en turné ’04, ’05 och ’06 som nu återuppstår för att Hellacopters är på avskedsturné, läs på lite innan du skriver sån här smörja, är du snäll?

Bjoern Oregistrerad 2008-06-17 19:37
 

Varför var det bra att toaletterna var uppdelade på herr och dam?

Sergej Oregistrerad 2008-06-17 20:05
 

”Som vanligt fryser jag alltid”?

”Som vanligt fryser jag”, eller möjligtvis ”Jag fryser, som alltid”.

Dags att avlöna kulturskribenterna så att fler skrivkunniga söker sig till branschen. Alternativt satsa ytterst lite på korrektur.

Namn Oregistrerad 2008-06-17 21:05
 

Herregud. vad folk är griniga. Okej, jag gick mest för att min syster ville ha sällskap, och för att jag tänkte att det var bra att någon från redaktionen kollade in vad det var, oavsett om det blev en text eller inte. Jag tycker inte att man behöver hylla allt. Jag tyckte inte att det var särskilt bra. Och eftersom det inte är min musik tyckte jag det var intressantare att se det ur ett annat perspektiv än att recensera konserter som jag ändå inte kunde koncentrera mig på i mer än tio minuter.

Madelene Holm Medlem 2008-06-17 22:21
 

Skit i musiken! Hur var texterna?

Medlem 2008-06-17 22:44
 

Ok, jag erkanner. Jag var dar. Det var – bortsett fran en del bra musik, som Dino och Rival Schools – ganska fruktansvart. Ett samre arrangemang har jag inte upplevt sedan Festivalborg i Orebro i mitten pa nittiotalet. Om man prompt ville ha en pils, vilket jag ibland ville – sa var det bara att rakna med en halvtimme-timmes trangande i en anarkistisk kö. Och Foo Fighters bluesjam och trumsolo. Fi fan.

Medlem 2008-06-17 23:00
 

Och texterna. Ja, vad ska man saga. Jag hörde dem inte.
Och ja, det ungerska tangentbordet skojar med mig.

Medlem 2008-06-17 23:01
 

jof: troligtvis inte så djupa och pretentiösa eftersom de inte tilltalade mig.

Madelene Holm Medlem 2008-06-17 23:14
 

Madde: Ok. Vilken är den bästa låttexten, om du skulle svara spontant?

Du får 2 min på dig att svara.

tick tack…..

Medlem 2008-06-17 23:18
 

Det här var det bästa jag läst på DSC på jävligt länge.

Tack.

Medlem 2008-06-17 23:26
 

Det blir alltid roligt när random folk tar illa upp av något så självklart som att någon inte delar deras smak. Kom igen nu, det är teh internetz detta hära. Där tycker inte alla samma sak.

Go Madde!

Medlem 2008-06-17 23:51
 

Jag tycker faktiskt det var skönt med en recension som inte var så himla positiv till all menlös mellanmjölks-rock. Härligt att se.

montag goes too far Oregistrerad 2008-06-18 15:02
 

har inte läst en enda bra recension om wtai, ändå var det bästa kvällen jag upplevt. våra journalister har gått o surat ner sej ordentligt!

davy grolton Oregistrerad 2008-06-27 20:00
 

davy grolton = arg skåning

Medlem 2008-06-27 22:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig