dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kiss: Kiss
Kiss (album, lp) Kiss
1974
Casablanca
10/10

Det bästa

Vad ska man egentligen säga om ett album som kom ut för drygt trettio år sedan? En skiva som är en klassiker bland klassiker och borde finnas i varje rockälskares skivsamling? En skiva som format såväl mitt eget musikintresse som rockhistorien i stort? En skiva som slagit an tonen för bandets egna karriär, en karriär som tagit dem till toppen av musikvärlden?

Det är ingen lätt uppgift.

Kiss har onekligen satt sin prägel på, åtminstone den västerländska, musikhistorien de senaste trettio åren, vare sig man tycker om dem eller inte. Hitsen har radats upp och de har tagit plats på ett ur jantesynvinkel otänkbart sätt. You wanted the best, you got the best.

Samtidigt är det här inte mer än rock n roll. En tämligen banal företeelse ställd bredvid saker som svält, global uppvärmning och krig. Det går aldrig att komma ifrån. En företeelse som i mångt och mycket inte hade varit en möjlighet om vi inte hade befunnit oss i någon slags postmateriell verklighet, där vi har tid och möjlighet att hänge oss åt dylika tidsfördriv.

I grund och botten är Kiss och dess hela existens en rätt så bagatellartad ingrediens i det moderna samhället. Men samtidigt är det så mycket mer. Det är ventilen som behövs i det här postmateriella samhället, där vardagens plågor och bekymmer gör sig än mer påminda, inte minst tack vare den outsinliga strömmen av nyheter från världens alla hörn. Och storhetsvansinnet är en viktig del i hela upplevelsen.

Kiss har alltid varit lite over the top, men kommit undan med det för de gör det fullt ut, med total hängivenhet. Detsamma gäller deras fans. Kiss ger inte några svar på de stora frågorna i livet, men de ger fantastiskt skön rekreation och en behövlig flykt.

Kiss självbetitlade debut från 1974 var inget genombrottsalbum. Det var ingen omedelbar hit, även om det lätt kan se ut så i efterhand, med tanke på vilka odödliga låtar albumet innehåller. Genombrottet kom först med Alive året efter, när de tre första skivorna sammanfattades med ett livealbum. Det egentliga världsherraväldet infann sig ytterligare några skivor in i karriären.

Men oavsett vilket har den här samlingen låtar funnits med, och finns fortfarande med, i Kisshistorien som den grundsten de faktiskt är. Låtar som Deuce, Strutter, Cold Gin och Black Diamond är fortfarande en lika central del av en Kissupplevelse nu som de var på klubben Coventry i New York 1973.

I efterhand har Paul Stanley och Gene Simmons, som är och har varit förgrundsgestalterna i Kiss, men även Peter Criss och Ace Frehley, omvärderat den här skivan flera gånger om. Beslutet att i andrapressen ta in jingeln Kissin’ Time borde i restrospektiv ses som ett felsteg, och den lilla växelsångslåten Let Me Know, där den hamnade i skymundan sist på sida a efter en smått oöverträffbar inledningskvartett av låtar, kanske fått en genomgång till på arbetsstadiet.

Samtidigt är det en sak som slår mig när jag verkligen lyssnar på skivan igen, för vilken gång i ordningen vet jag inte, men det är många, och det är vilka genomarbetade låtar som bandet ändå presterade på sin debut. Black Diamond, 100 000 Years, Firehouse och alla de andra låtarna är väldigt mogna kompositioner, något som de flesta band inte mäktar med att överträffa hur etablerade de än blir. Imponerande minst sagt, men så hade flera spår en historia som sträcker sig bakåt i tiden till bandet Wicked Lester, som föregick Kiss.

Länge sökte jag efter Kiss debut på vinyl och jag minns känslan av att ha fått tag på den; det var ett stort steg, nästan så att mitt skivsamlande var uppfyllt. Givetvis stannade det inte där, och kommer säkert aldrig stanna, men en viktig hörnsten var på plats. Så som den redan har varit i rockhistorien.

Ska man ha en enda rockskiva i hela världen i sin samling är den här en klart tänkbar kandidat. Precis så bra är den.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-05-18 00:00 / Uppdaterad: 2010-04-06 12:13

Kategori: Kiss, Recension | Recension: #4602

24 kommentarer

men hur mycket kiss ska det vara egentligen?

feod Oregistrerad 2008-05-18 01:25
 

Barnmusik då. Daterad musik nu.

Krick Oregistrerad 2008-05-18 10:08
 

Varken denna eller andra kissplattor figurar någonsin på några ”topp 100″-listor, har det slagit mig. Åtminstone debuten skulle garanterat ansetts som en kultplatta och en tidlös klassiker idag om inte Kiss blev vad de blev med snålhet, smink och smällare. Samma sak med Alice Cooper egentligen.

Freddan Oregistrerad 2008-05-18 10:37
 

Hade Kiss haft låtar hade dom också fått vara med på listor… Alice hade ju trots allt faktiskt några stycken innan han blev Manowar-Light.

Krick Oregistrerad 2008-05-18 17:55
 

Ju mer ni hyllar asen desto mer hatar jag dom.

Erik Oregistrerad 2008-05-19 08:25
 

Bäst Bäst Bäst!! Ingen kan sminka sig så snyggt och göra bra musik samtidigt!!! Inte ens Alice!! Cooper alltså!!

Kiss Army Sweden Oregistrerad 2008-05-19 08:42
 

Älskade KISS när jag var 6-9 år, fram till det stora sveket:dynasty.
Men ärligt talat, det är,var och kommer aldrig att bli bra i ordet riktiga bemärkelse.
Det var dock underhållande………………….DÅ!

Mr L Oregistrerad 2008-05-19 10:43
 

Men, bortsett från disco-singeln var ju Dynasty het ! Kom inte och klaga på Charisma….

Medlem 2008-05-19 11:47
 

”Ingen kan sminka sig så snyggt … ”! Känns viktigt … Fast Peter Criss ser på det omslaget ut som en som ratats i bulgariska pantomim-Idol.

Medlem 2008-05-19 12:39
 

..jag har iofs förträngt stora delar av skivan, men just charisma kommer jag också ihåg………..disco!
Otäckt om det visar sig vara de hemskaste låtarna som bitit sig fast på något mörkt ställe i huvudet (glömt att tömma papperskorgen).
I så fall kanske de har sällskap där med Jason, hajen, Freddie Kruger,han med den fyrkantiga mustachen, Reinfeldt och annat som skrämt mig genom åren.

Mr L Oregistrerad 2008-05-19 13:20
 

Ni ær reaktionæra !!!!!

Medlem 2008-05-19 13:46
 

Tvärtom Ai :-D

Mr L Oregistrerad 2008-05-19 14:56
 

Jag gick inte på det när jag var tio och jag gör det definitivt inte nu.
Troligen det mest överskattade bandet genom tiderna. …ja, kommer inte på något annat band som är mer överskattade.
Samtidigt så lyssnar jag hellre ett helt liv på KISS än står ut med en kväll av schlager (det säger väl iofs ingenting med tanke på att ingen vettig människa står ut med schlager mer än en sekund!).

Letterman Oregistrerad 2008-05-19 19:23
 

Kloka ord Letterman.

Mr L Oregistrerad 2008-05-19 22:21
 

fin skiva, fint band. snåla människor i, och bakom, bandet.

Medlem 2008-05-22 14:09
 

En av de bästa debutskivorna i musikhistorien! Ett helt gäng makalösa låtar som håller hur bra som helst än idag. 10/10. Naturligtvis.

Medlem 2008-05-22 15:44
 

henko är mitt nya favorittroll. min favoritsminkning är han som är kattsminkad, tätt följt av fladdermusposören.

Medlem 2008-05-22 16:24
 

[...] RelateratKiss Kiss (17)Kiss Psycho Circus (9)Kiss Dressed to Kill (13)Kiss Paul Stanley (29)Kiss Revenge (23) [...]

Kiss tio allra bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-05-24 00:00
 

Som KISS-fan sedan 18 år tillbaka kan detta kanske tyckas reaktionärt, men jag tycker att denna platta förstördes av producentteamet Kerner/Wise. Dessa fullständigt fenomenala rockkompositioner slaktas av en mesig och poppig ljudbild. De har dessutom nästan halverat tempot på vissa låtar om man jämför med tidiga liveupptagningar. Jag skulle vilja slå dem hårt med en pinne! Hade Eddie Kramer fått sätta sitt trademark på denna platta är jag övertygad om att den haft betydligt högre (välförtjänt) status, då materialet i sig är fullständigt briljant! Lyssna på ”Alive!” så kommer låtarna till sin rätt. 10/10 för material, vilja och attityd. 7/10 för helheten.

Martin Oregistrerad 2008-05-26 12:49
 

Sant Martin. Alive-versionerna av dessa låtar är bra mycket bättre. Debutskivan är för mig ojämn och knappt på deras TOP 5 då Rock n roll Over, Hotter Than Hell, Alive och Destroyer alla är bättre. Få band har haft så många låtar med hitpotential utan att ha fått så många singelhitar. Snopet att Detroit Rock City här på dagens skiva blev framröstad som deras bästa låt, jag tror själv den skulle ha svårt att plats ens på min Kiss-TOP-50-låtar även om den förstås är helt okej. Deras bästa låt är Black Diamond, just från den här skivan. Det är svårt att hata bandet helt efter att ha hört den. Vi kan förutsätta att de som kommenterat här och hatar Kiss aldrig har hört den eller hatar all rock-musik som gjorts. Annat är knappt möjligt.

Tim Hermansson Oregistrerad 2008-05-30 16:11
 

den här skivan kommer jag att köpa kiss har varit mitt favo band sedan jag var 6 är nu 12

kiss äger!!!!!!!!!! Oregistrerad 2008-06-21 14:19
 

Till Mr L
Synd att du, som liten, inte lyssnade på musiken…..

Rickard Oregistrerad 2008-07-22 22:14
 

En av de bästa debut skivor som gjorts.Ett måste i skivsamlingen KISS dominerade då som nu 100 miljoner sålda skivor senare. You Wanted The Best You Got The Best…KISS!!!!

Hanna Oregistrerad 2010-11-24 01:52
 

En av historiens bästa debut skivor.

Josefine Oregistrerad 2010-11-24 17:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig