dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fat Joe: The Elephant in the Room
The Elephant in the Room (album, cd) Fat Joe
2008
Virgin/EMI
5/10

Inte så fet som man kan tro

Det ligger uppenbarligen någonting i 50 Cents uttalande om att Fat Joe inte skulle vara relevant längre. Som inbiten hiphopare har det nog varit svårt att missa beefen mellan de båda mastodonterna. Är det så att Fat Joe har mindervärdeskomplex gentemot sin konkurrent? Ironiskt. Men hur som helst har Fat Joe utmanat sin konkurrent i en boxningsmatch. Något som bör bli en betydligt mer spännande historia än Joe’s 42-minutare.

När Fat Joe rullade in på den amerikanska hiphopscenen med debuten Represent för femton år sedan var det med det underbart orginella epitetet Da Gangsta. På den tiden hade han också ett nära samarbete med sin posse D.I.T.C. och lät sin skiva produceras av bland annat Lord Finesse men också Beatnuts och Showbiz. Nu, femton år senare var det längesedan man hörde honom tillsammans med sina kratergrävare. Hur som helst är han fortfarande lika gata då som nu i rappen men med skillnaden att han har fler diamanter på klockan och antagligen flyttat därifrån sedan sin första billboardplats.

Musikmässigt är Elephant in the Room inget speciellt. Trots att många stora namn finns där, som Cool & Dre, Swizz Beats, Scott Storch, The Alchemist och Dj Premier. Men de är egentligen bara de två sistnämnda som lyckas slänga ihop något riktigt bra. Men som helhet lyckas skivan inte lyfta sig från gatan, utan ligger mest kvar och släpar mot asfalten. Feta flows med halvt intetsägande texter, trista produktioner och förmodligen årets fulaste skivomslag (bookleten och cd-label inräknad) borde kanske sälja mer än 46 000 exemplar första veckan. Skönt att lyssnarna börjat ställa krav efter flera halvtrista skivor från Fat Joe. Eller så är det helt enkelt bara branschen som ligger och blöder. Förhoppningsvis också 50 Cent efter boxningsmatchen. Vem hejar du på?

Fat Joe – I Won’t Tell

Fat Joe – 300 Brolic

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-03-26 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-26 14:35

Kategori: Allmänt, Dagens skiva, Recension | Recension: #4528

9 kommentarer

Underbart skivomslag…

Gorillan Oregistrerad 2008-03-26 00:03
 

Att lyssnarna ”ställer krav” bevisas kanske inte av att Rick Ross sålde fem gånger så mycket på samma vecka. Lyssnarna är mer fucked up än på länge.

Medlem 2008-03-26 00:59
 

Lägg ner rap. Börja spela musik istället.

Martin Oregistrerad 2008-03-26 15:29
 

Vem fan bryr sig om en fejkad beef mellan 50 cent och, var det Fat Joe? Hiphopens svar på bråket mellan Skara-Bert Stjärt och Billy Butt? 46 000 exemplar första veckan – om det är sant kan alla som gnäller om kris i skivbranchen dra åt !&%”#¤. Att sen 46000 personer saknar all smak och vett är ju en annan sak…

Stängd Gylf Oregistrerad 2008-03-26 17:19
 

Du har inte uppmärksammat Diamond D’s ”Diamond Mine” eller Showbiz ”Street Talk” då med andra ord. Där jobbar Joe med DITC, och han säger ju trots allt ”Joey’s home” och shoutar alla DITC-medlemmar i Premo-producerade That White från plattan du precis recenserat.
Och jag är ledsen, men direktöversättningen ”kratergrävare” är så otroligt illa att du borde skämmas.

Haterade Oregistrerad 2008-03-27 13:17
 

gräset är en hater !1

Medlem 2008-03-27 14:12
 

Haterade: Kanske borde vara mera tydlig men jag tänkte främst på Fat Joes soloskivor. Men visst gjorde han inhopp på både Diamond D och Showbiz skivor 2005.

Yes, helt sant med That White också. Han måste väl ha ett klassiskt boom-bap-beat för att påminna sig själv om att han faktiskt kommit fram genom DITC.

Jag skäms, men bara lite.

Pontus Gustavsson Medlem 2008-03-27 23:08
 

Skäms mycket.

ocke Oregistrerad 2008-03-30 21:48
 

Fat Joe är piss och 50 hade inte vatt något utan DJ Whookid. tanka Elephant in the sand på thisis50.com gratis istället. Fan så mycket bättre dessutom en mixtape! (:

Joakim Oregistrerad 2008-04-09 00:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig