dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nifelheim: Envoy of Lucifer
Envoy of Lucifer (cd) Nifelheim
2007
Regain/Border
6/10

Med stort hjärta

Att Tyrant och Hellbutcher inte är några större anhängare till progressivitet inom metalvärlden torde vara ställt bortom all tvivel vid det här laget. Och således låter Envoy of Lucifer, Nifelheims fjärde giv till världen i fullformat, som black metal gjorde 1986. De båda Iron Maiden-fanatikerna, som blev Bröderna Hårdrock med hela Sverige efter sin medverkan i en reklamfilm och ett inslag på SVT, bär arvet från den nya vågen av brittisk heavy metal vidare med stolthet, allt insvept i en punkig attityd.

Envoy of Lucifer har definitivt sin charm och låtarna är utan tvivel välsnickrade. Bredvid bröderna återfinns också Necrophobic-folk i sättningen och på trumpallen sitter Bathory-fantasten Peter ”Flinta” Stjärnvind, med ett förflutet i bland andra Unanimated och Entombed. Gediget är bara förnamnet. Strävan efter att vara ”äkta” är genuin.

Låtarna Gates of Damnation och Storm of the Reaper bjuder på fint tunggung och i avslutande No More Life lever bandet ut sina svettigaste progressiva drömmar. Men det är när det drivs på i hastighet, som i öppningsspåret Infernal Flame of Destruction och Raging Flames, som skivan når sina högsta höjder.

I slutändan kan jag, Nifelheims karga framtoning till trots, inte undgå att tycka att det är riktigt trevligt att sitta och lyssna på skivan, ondskefull svartmetall eller inte. Det må vara gläfs-sång och snabba, hårda partier, men hjärtat skiner alltid igenom, hur ont det än ska låta. Och kanske blir det underhållande just tack vare att bandet jobbar så hårt på att vara så äkta som möjligt.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-01-02 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-02 23:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4422

5 kommentarer

Okej, bröderna kan skriva snitsiga låtar med både smuts och allsång. Men jag har väldigt svårt att ta dom på allvar. Känns som om de egentligen är bra mycket mer klipska än vad de vill ge sken av.

Erik Oregistrerad 2008-01-02 08:32
 

”Före detta Necrophobic-folk”??? Har du ingen fejl alls.

Johan Oregistrerad 2008-01-02 22:27
 

Johan: fick för mig att de hade lämnat Necrophobic, förvirrat. Ändrat nu, tack för korren.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-01-02 23:11
 

[...] Nya Nifelheim plattan "Envoy of Lucifer" e rent [...]

 

Albumet är en 9:a i mina öron. En riktig njutning.

Svante Oregistrerad 2008-04-06 23:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig