dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Anna Järvinen: Jag fick feeling
Jag fick feeling (album, cd) Anna Järvinen
2007
Häpna/Dotshop.se
8/10

Anna Järvinen

inte ens anna järvinen, ni är då för dåliga ibland alltså!!

dagensskiva.com Oktobers bästa (2007-11-23)

Jag läste den där kommentaren till oktobers månadssammanfattning och så led jag lite. För jag visste ju egentligen att jewbs hade rätt.

Anna Järvinen har gjort årets bästa svenska skiva.
Det tog mig bara lite tid att riktigt reda ut det.

Jag fick feeling är en Känn ingen sorg för mig Göteborg för i år. Bara lite känsligare. Lite sprödare. Men lika ärligt, lika ute på huden. Lika. Det har alla andra redan skrivit, men det gör det inte mindre sant.

Anna Järvinen har verkat på den svenska musikscenen sedan slutet av nittiotalet med framför allt Granada. Sedan hon släppte sin soloskiva har hon varit på omslaget till Sonic, varit featured i Nöjesguiden, hudlös i DN och modigare ensam i svenskan.

Om du lyckas, då kan det hända
att jag stannar över dagen

Och att jag följer med dig in till staden
åh för att minnas varför allt tog fart
och varför ingen sa

Snart är det över

Kan du gå?

Det har känts som att Anna är till låns när jag lyssnar. Som att hon alldeles snart kommer försvinna. Som att om jag inte känner och uppskattar henne till fullo så kommer hon gå. Eller rättare sagt, inte förtjänar henne, så kommer hon gå. Hennes röst kommer lämna mitt öra utan att riktigt fånga det.

Det är upp till mig, inte henne.
Hon har redan gjort det hon ska. För länge sen.

Allt jag behöver göra är att acceptera det jag hör, acceptera hennes röst som ett ärligt uttryck.

Runt henne spelar Christoffer Gunrup (Granada), Fredrik Björling (Dungen), Björn Olsson (Union Carbide Productions) och Stefan Sandberg (Peps). Mattias Glavå har producerat (och naturligtvis var det ju han som producerade även Känn ingen sorg för mig Göteborg). Men oavsett hur kompetenta alla medmusikanter är så bleknar de i jämförelse för henne.

När hon sjunger att snart snart är det över så går mitt hjärta sönder, även när jag nu hör det för hundrade gången. Det är en märklig lidelse över hennes ton och hennes infall. Orden är inte nödvändigtvis märkvärdiga, men när de är hennes spelar de roll.

Det är naturligvis en utanför-position hon beskriver. Och det är bara ett första steg på en egen bana. Men det är ett stort steg. Och det är en stor skiva. Jag visste det ju egentligen första gången jag såg titeln. Jag fick en feeling, liksom. Det kunde varit så jävla sjukt töntigt, men det är det inte. Jag nästan skäms ens för att antyda det. Med henne nedslagna blick och lite trevande händer så har hon en feeling. Och hon förmedlar den enkelt till mig. Med den lätt distade gitarren till Leena, med Stefan Sandbergs sax i Koltrast, instrumentet saknad i Kan du gå? eller Fredrik Björlings trummor i PS.

Det här är bara det första vi får höra av Anna Järvinen hoppas jag. Hon kommer sätta ett lika stort avtryck som Håkan gjorde för sju år sedan. Vänta bara.

Kal Ström

Publicerad: 2007-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-30 01:18

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4378

13 kommentarer

heter iofs ”jag fick feeling”

Medlem 2007-11-24 00:55
 

Enda skivan från i år som förtjänar full poäng. Enda skivan jag brudlyssnat på.

Medlem 2007-11-24 02:59
 

Hon spelar på KB i Malmö ikväll, missa inte!

Stina Oregistrerad 2007-11-24 09:07
 

Stycke 3, rad 2. Jag tror inte att alla skrev just så va?

Annars låter det här mycket intressant. Från att ha varit ett namn man hört i förbifarten lite här och där ser man plötsligt att det finns en skiva också. En bra sådan dessutom.

Medlem 2007-11-24 09:14
 

Jag kan inte sluta lyssna på ”Kom hem”. Lysande.

Medlem 2007-11-24 13:22
 

…har gillat henne sen Grabben i graven.

Hon är söt med sina fräknar.

Medlem 2007-11-24 15:50
 

Skämt åsido..du är bäst Anna!

Medlem 2007-11-24 15:54
 

Jag har aldrig hört henne. Bjussar hon på mycket A5 och B13-ackord, texter om show biz kids och Larry Carlton-solon?

Medlem 2007-11-24 18:25
 

Det finns bara en Anna värd namnet..och hon heter Ternheim.

Medlem 2007-11-24 20:09
 

Äntligen!

Lysande såklart, men ett snäpp fel på betygsskalan. Fast det skiter jag i, det är bara fint när bra och fina saker uppmärksammas.

Medlem 2007-11-25 22:30
 

[...] Anna Järvinen Jag fick feeling Enda skivan från i år som förtjänar full poäng. Björn [...]

 

vad betyder ”brudlyssna”?

Emma Oregistrerad 2008-01-14 16:06
 

[...] Järvinen Man var bland molnen Häpna/Dotshop.se Skivomslaget ser nästan likadant ut som på Jag fick feeling. [...]

Postboxen 2009-03-15 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-03-15 21:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig