dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Håkan Hellström: Känn ingen sorg för mig Göteborg
Känn ingen sorg för mig Göteborg (CD) Håkan Hellström
2000
Virgin
8/10

Jag tycker bäst om popmusik som jag hatar

Lyssna

Sök efter skivan

Behöver jag förklara, eller förstår ni direkt vad jag menar? Popmusik kan vara direkt och indirekt. Den direkta tycker jag om och känner mig glad till i en kort period för att sedan aldrig mer ta i när jag tröttnar. Popmusik som jag instinktivt känner att jag hatar, den håller längre. Om jag ändrar uppfattning alltså. Jag kan ta ett exempel. bob hund hörde jag och hatade. Men falsksång och halvdefekta toner blev till skönsång och toner som aldrig kunnat spelas på något annat sätt. Det finns undantag till denna sanning, men något sånt är det.

Jag kände hat inför Känn ingen sorg för mig Göteborg när jag hörde den första gången i våras. Jag tänkte att det antagligen var den sämsta låt jag nånsin hört. Jag blev nästan arg och tänkte på hur lågt musikbranchen sjunkit. Sen fick jag höra en intervju med Håkan där han sa att han ville göra en Don’t Cry for Me Argentina, fast om en arbetargrabb från Göteborg. Jag tänkte att det där var ju lysande, men låten var inte bättre för det. Men nästa gång jag hörde den kände jag annorlunda, den där intervjun var det lilla som behövdes för att få mig att väga över. Känn ingen sorg för mig Göteborg var plötsligt en av sommarens bästa låtar. Sen skaffade jag singeln och samma visa upprepade sig med b-spåret, Vi två, 17 år. Jag tänkte: vem fan tror du att du är, vuxna karlar är inte som 17 år, men munnen började snart sjunga ”Bla bla bla bla / Du fattar ingenting / Och du svarar cha cha cha cha / Ni får mig vart ni vill”.

Känn ingen sorg för mig Göteborg är en modig skiva. Det är vågat att göra något så här storslaget och patetiskt (i ordets rätta bemärkelse). Den påminner om stort och smått i den svenska musikhistorien. Allt ifrån proggigare dagar, via Lundell, till Docenterna. Samtidigt är Håkan helt egen. Det närmaste jag kommer i ljudväg är Hardy Nilsson, om nu någon kommer ihåg dem, och Håkans band Broder Daniel. Det är utomordentligt sött i stunder, fast det söta äcklar inte som en för sliskig drink utan gör mig bara varm istället. För det är inte bara sött, både text och musik har en tyngd under alltihop. En mjuk och trallande gitarr ligger hela tiden och lurar där ovanpå och får hela ljudbilden att bli lätt och poppig, men under den finns ett ganska tungt komp med trummor och bas. Håkans sång är bräcklig och bär inte i alla lägen, men den är bra till ändamålet. Den får skivan att kännas än mer ärlig och modig. Håkan Hellström har gjort en lysande popskiva, om den håller lika länge som min kärlek till bob hund är för tidigt att säga. Köp, hata, älska.

Kal Ström

Publicerad: 2000-10-17 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-06 20:54

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #664

48 kommentarer

nej, det går inte annat än att älska håkan, tycker betyget är lite för lågt. gör man en skiva med så här mycket naivistisk känsla så förtjanar man alla utmärkelser man kan få i min bok…

cohnny Oregistrerad 2000-11-30 23:28
 

myspys.. och helt underbart underbar!

flikka Oregistrerad 2000-12-01 19:46
 

Håkan… är Håkan. Och han är min favorit!

En vän med en bil Oregistrerad 2000-12-08 15:59
 

Jo, den här skivan är underbar i alla bemärkelser. Helt enkelt underbar…

Niklas Oregistrerad 2001-03-05 14:15
 

”Känn ingen sorg för mig Göteborg” är den bästa skiva jag nånsin hört.

the girl Oregistrerad 2001-03-08 20:20
 

Håkans skiva är underbar!

-KÖP!-

Viola Oregistrerad 2001-03-25 13:52
 

ärligt talat jag gillar det inte..

tycker det låter skit

fattar inte vad det är som är så bra??

magnus Oregistrerad 2001-04-13 20:52
 

Håkan suger nåt enormt. Det blir inte bra bara för att man sjunger om Göteborg.

Det kryper i mig när Håkan trallar igång med sitt veliga, hattiga komp.

Fy. Jag gillar inte.

bAH Oregistrerad 2001-04-26 11:08
 

för ett tag sen va jag som dom…

min kompisar dissar håkan. riktigt mycket! säger han är töntig, larvig, kan inte sjunga och allt det där, ja ni vet. förut va jag som dom. men inte längre… i förra veckan (det verkar som en evighet sen) blev jag för första gången sugen på att lyssna på hans skiva efter att omedvetet ha gått runt i några dagar och trallat i smyg på de låtar man hört på radio. jag lånade min syrras skiva och nu nån vecka senare kommer jag inte längre ihåg vad jag lyssnade på tidigare… två av mina kompisar ska på en håkan konsert här i lund ikväll, jag kan inte komma för jag är redan uppbokad sen långt tidigare men jag längtar längtar längtar och är otroligt avundsjuk… håkan är inte alls mesig som även jag tyckte innan utan bara alldeles alldeles förfärligt ärlig och äkta. låtar där man kan skrika saker som ”det är ett spel och jag vill inte va med!” med större inlevelse än man haft tidigare under hela sitt sammanlagda liv måste man älska och andra saker som ”Om du vill ha mig, nu kan du få mig så lätt” med samma grej så är det otroligt finfult och … ärligt.

håkan hellström är numera även för mig vad han är för alla andra hans fans bara, Håkan…

magnus Oregistrerad 2001-04-27 22:38
 

trodde inte en artist kunde förändra mitt liv. det har håkan gjort. hans låtar tar mig till himlen.

Twiggy Oregistrerad 2001-04-28 21:45
 

Tja!!! Håkan Hellström är kung över svenskpop!!!

Om ni inte har lärt er lyssna på honomm, gör det!!! Det går fort att lära sig!!! Atombomb och Nu kan du få mig så lätt är så jäkla underbara, och romantiska!!!

hayling_83@yahoo.com Oregistrerad 2001-05-02 09:17
 

Borde ha fått betyg: 10 av den alltid så banala Kal Ström

Ziggy Oregistrerad 2001-05-14 22:25
 

Den här skivan är enorm!

Att en människa kan skriva så ärliga och känslomäsiga sånger. Den får folk att inte vilja göra annat än att lyssna, lyssna och lyssna. Att han sjunger lite falskt gör ingenting, jag blir irreterad på folk som inte kan se Håkan på djupet, som bara lyssnar på rösten. Jag förstår inte precis allt han skriver, men det gör absolut ingenting. det finns ingen, och då menar jag INGEN skiva som är så känslomässigt bra som den här. Jag kanske har tröttnat lite efter att ha lyssnat på den hundra gånger, men jag är så suveränt glad att ha Håkans skiva i min skivsamling, och jag är så glad att jag upptäckte honom. Hörudu Kal, en tia ska den ha!

Fryk Oregistrerad 2001-05-17 19:23
 

Förresten så ska jag påminna eller tipsa alla som tycker Håkan är bra att köpa ”En vän med en bil” singeln med B-sidan ”Här kommer lyckan för hundar som oss” skriver av Håkan och Henrik Berggren

från broder daniel. Och så tycker jag att någoon på dagensskiva borde recensera den singeln, den är så bra som en låt Hellström låt kan bli med det sköna trumpet riffet!

Fryk Oregistrerad 2001-05-17 19:27
 

jag kände ungefär som Kal Ström första gången jag hörde låten, men nu ett år senare så inser jag att Håkan Hellströms skiva är det bästa som hänt musik Sverige på mycket mycket länge den ärlighet och underbart härliga non-divalitets känsla som han sprider är verkligen något som behövs i Sverige, tack Håkan

ricco Oregistrerad 2001-06-17 22:19
 

basgången i ”atombomb” är en klar stöld från cures ”closedown”. så är det.

nathan Oregistrerad 2001-07-03 00:21
 

den är klart värd en 10:a! nån bättre skiva finns inte.

sofia skywalker Oregistrerad 2001-07-16 14:14
 

Man kan inte annat än älska Håkan.Han är tillsamans med sthlm trion Eskobar det bästa som har hänt svensk pop/rock.Det som gör att Håkan är så stor är att han sjunger med en sån kännsla och att han har så underbara texter.Folk som har någon kärlek till musik vet att Håkan är en briljant artist.Om typ 20,30 år när man snackar om duktiga svenska artister så kommer man självfallet att nämna honom.

Håkan Hellström och Eskobar har skrivit soundtracket tii mitt liv.Det är jag evigt tacksam för.Föresten så skulle skivan ha en 10.

Billy Oregistrerad 2001-07-21 00:38
 

När Håkan först vandrade in i mina öron, var det rena kräkmedlet, jag tror alla kände så. Men..så började jag lyssna på texterna, och döm om min förvåning. På 38 minuter och 35 sekunder spelades hela mitt liv upp framför mig. Det var så att hakan föll hårt i golvet och alla tänderna ramlade ut. Jag var och såg Håkan för ett par veckor sedan och jag skulle kunna döda för att göra det igen. Håkan har skrivit soundtracket till mitt liv..och det kommer jag aldrig förneka. Aldrig. Håkan är..Håkan.

sleepingsingle Oregistrerad 2001-07-24 13:54
 

Herr Hellström gör inget unikt. Han spelar i grund och botten pop-77punk. Inget unikt alls. Sen så snor han in en himla massa ifrån Morrissey. Och? Visst är det bra. Men unikt eller skitbra? Knappast.

Johan Oregistrerad 2001-08-20 05:48
 

jag tycker skivan helt klart är värd en tia något under det är skandal. visserligen lånara han en hel del utav morrisey men morrisey snor ganska mycket själv. skivan har suttit i min skivspelare ända sedan skivsläppet i augusti 2000, helt klart den bästa skiva som kommer göras i sverige (kanske till och med världen) dom närmaste tusen åren

mig själv Oregistrerad 2001-09-05 15:21
 

jag älskar håkan helt otroligt mycket. jag vet inte vad jag skulle göra utan honom. betyget var för lågt. ska ju va en JÄTTEtia.

popflikkan Oregistrerad 2001-09-09 22:35
 

Jag läste om Känn ingen sorg när den kom och tänkte, typiskt hype, men i våras i feb hörde jag skivan och fattade vad han var, Håkan är den mest superärliga artist som finns i detta land, Lyssna på Springsteen, speciellt piratkonserter, det är samma sak, såg honom i sommras och ville gå på varje konsert sen, Sen jag upptäckte Springsteen 1987 så har jag faktiskt letat efter Håkan Hellström, En svensk Springsteen, Ramlar är en svensk Born to run.

Den här skivan kommer om tio år vara den mest klassiska skiva som kommer slå ut både Lundells Vargmåne och Ebba Gröns första.

Springsteenfantasten Oregistrerad 2001-10-30 21:54
 

Alla betyg under 10 på den här skivan är löjliga.

karin Oregistrerad 2002-01-02 21:52
 

Jag kan bara inte förstå hur man kan släppa något dylikt??? Det är nog bland det sämsta skit jag hört i hela mitt liv!!!

Härliga Håkan Oregistrerad 2002-01-03 14:19
 

Den som inte gillar den här skivan gillar inte musik.

karin Oregistrerad 2002-01-03 21:14
 

Karin, din lilla fascist. Bara för man inte uppskattar Håkan Hellströms falsksång så innebär det inte att man hatar musik. Att man sen måste läsa sig till att Hellström är bra, är litet suspekt. Det känns som att hela kritikerkåren först sågade Håkan tills de insåg att han spelade i Broder Daniel och sen så ändrade de sig och hyllade honom över skyarna. Jag tycker det är viktigt att håkan och hans musik finns, men jag hoppar inte upp och ner av upphetsning när jag hör honom. Rammstein å andra sidan är ena riktiga romantiker … inte svenskt men ändå.

Mensheviks Oregistrerad 2002-01-04 11:54
 

Bah…Håkans skiva är underbar o kommer så förbli…för en lång tid framåt…

Budd Oregistrerad 2002-02-13 12:15
 

Hundra av Tio är la ett gött betyg, ska han ju få… finns ingen mer komplett skiva än Håkans livssoundtrack…

Jeha Oregistrerad 2002-07-27 11:52
 

till det första puckot:

det heter fan inte naivistisk!!

ordpolisen Oregistrerad 2003-03-01 18:26
 

det bästa jag hört någonsin.

zanzibar. Oregistrerad 2003-05-26 21:06
 

jag bara vill.vill.vill att den här skivan skulle ha fått 10.någort annat är sjukt.

Mr.Stardust Oregistrerad 2003-06-12 08:48
 

Håkan Hellström e en liten fjantig låttjuv punkt slut. Dessutom kommer han inte i närheten av Jakob Hellman.

OlePop Oregistrerad 2003-07-11 22:32
 

jag kan rapportera att skivan håller även i framtiden, nu år tvåtusenfyra. fantastisk skiva

Medlem 2004-06-30 13:45
 

Töntpop av någon som inte kan sjunga. BLÄ!

Teddy Zig-Zag Oregistrerad 2004-08-15 12:09
 

ja det här låter intressant. tåls att kollas upp.

Medlem 2005-05-02 15:40
 

Det här är nog den skiva som jag känner allra mest för i min skivsamling. Soundtracket till mina tonår. Blir nostalgisk trots att det bara är fem år sen den kom. Så många minnen. Ett måste att bära med dig ut om huset börjar brinna.

Medlem 2005-12-04 15:34
 

[...] fick en feeling är en Känn ingen sorg för mig Göteborg för i år. Bara lite känsliga. Lite sprödare. Men lika ärligt, lika ute på huden. Lika. Det [...]

 

Äkta skitmusik Inget annat!

Zesjwy Oregistrerad 2008-03-29 19:43
 

Jag tror inte att någon/något någonsin har betytt så mycket för mig som Håkan gör. Han har räddat mitt liv så pass många gånger att jag inte fattar avd jag skulle ta mig till utan honom. Jag saknar sjömansgossen med sina tvivlande känslor, men du är bäst nu också! Skulle aldrig gå att tacka för allt som Håkan har gjort för mig. Jag älskar denna skivan över allt annat, och alla hans andra också. Tacktacktusentack! Man finner bara kärlek hos dig. Jag älskar dig.

Klara Oregistrerad 2008-06-18 20:36
 

Jävligt kul för dom som sitter och skriver i forumet 8 år efter skivan har släppts och predikar hur bra den är!
3/4 av sveriges befolkning har minst en håkan skiva! tro inte att dom är intresserade om vad just DU tycker om den!
Idioter!

Fan Oregistrerad 2009-04-13 04:19
 

Klara: Håll läft! Du är patetisk. Räddat mitt liv, ha ha ha ha ha ha. Snälla kära nån. Sitt ner i båten.

Det är jag som är döden Oregistrerad 2009-06-09 01:44
 

@Det är jag som är döden: Du verkar mycket riktigt vara döden.

Sergej Oregistrerad 2009-06-09 11:43
 

@Det är jag som är döden

Dummer!

Aldor Oregistrerad 2009-06-09 14:33
 

Bästa skivan någonsin.

Rasmus Oregistrerad 2009-06-25 15:11
 

Den här artisten måste jag kolla upp!

johan Oregistrerad 2010-03-26 10:58
 

[...] Känn ingen sorg för mig Göteborg (album, cd)Håkan Hellström [...]

Tio år av Håkan Hellström | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-10-10 15:40
 

Känn ingen sorg för mig Göteborg. Ackorden och bakgrundsmusiken kommer direkt ifrån ”The Byrds, Chestnut Mare” 60-talet.

Jon Oregistrerad 2013-11-17 14:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig