dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mark Ronson: Version
Version (cd) Mark Ronson
2007
Sony BMG
5/10

Fem räcker till fem

Kändis-dj:n numero uno, Mark Ronson, valde att påbörja en ny sångbok med sitt senaste album Version. Ett dussin av hans gamla favoritmelodier omtolkas med hjälp av musikerna runt The Dap-Kings och Antibalas. Blandade indiepoplåtar får ny superfunkig skrud med brittiskorna Amy Winehouse och Lily Allen (ja jag kan fortfarande lyssna på henne utan att få röda utslag märkta 2006) vid mikrofonerna när det svänger som bäst.

Jag är ett stort fan av tolkningar, eller covers om ni så vill. Jag gillar att popmusiken får standards som jazzen.

Så när Ronson dukar upp till fest borde det vara som klippt och skuret för mig. Jag gillar hans lätta och smakfulla känsla för den finaste retrofunken. Hans ohämmade lust till popmusiken och eklektiska blandningar för dansgolvet. Han gör på många sätt det jag önskar att jag själv kunde.

Ni anar kanske redan ett tyvärr lurande i vassen här? För det gör det. Mark Ronson når inte riktigt hela vägen fram.

Linjen för det goda dras ganska tydligt och exakt redan efter spår nummer fem – den fantastiska Winehouse-ledda omtolkningen av The Zutons-låten Valerie. Typiskt nog med ?uestlove bakom trummorna. Strålande bra.

Det finns ett undantag bland de sista nio låtarna. Just. Radiohead-tolkningen som fanns med redan på Exit Music och blev startskottet för hela projektet. Det var där någonstans fröet till det som blev Version föddes.

Men de sista nio innebär den hopplösa versionen av The Charlatans The Only One I Know med Robbie Williams vid mikrofonen. Kanske har jag lyssnat för många gånger på originalet för att klara av den framåtlutade sången. Men det funkar verkligen inte att luta sig framåt och ta i för hela Wembley när man sjunger en sång skriven för ultrabaggyjeans och långärmad t-shirt. Bara Anders Nunstedt kan gilla det.

Jag lyssnar nästan aldrig förbi Valerie längre. Det räcker liksom så.

Men jag ska inte sura för mycket. Mark Ronson lyckas få mig att nicka gillande till en Coldplay-låt och även om jag inte är säker så tror jag att det är en bra sak. Jag trodde hur som helst att det aldrig skulle hända.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-07-24 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-24 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4233

7 kommentarer

ODB! Fan vad jag älskar hans del i Toxic.

Kal Ström Redaktionen 2007-07-24 00:23
 

Jag håller med om de första fem plus Just, Patrik.

Fast du talar inte riktigt om hur jävla bra de sex låtarna är! Man vill slita sönder saker! Damn it, those horns. Och trummorna. Det är asgroovy helt enkelt. Jag känner samma om Coldplay. Jag gillar låten jättemycket. I original också visade det sig. Jag har varit för lat för att utforska albumen och nöjt mig med att nicka lite överseende åt de sorgliga hitsen.

Men jag håller med, han har valt några riktigt lama låtar på slutet (den ovan nämnda The Only One I Know är ju ruskigt dålig i original också).

Jag är dock lite rädd för mig själv för att jag gillar en Smithslåt. Men de extremt olika insjungningarna bevisar min tes om att en sångare är bra först när han använder sin röst som ett musikinstrument (Morrissey – nej, Daniel Merriweather – ja).

Fifi Nylander Redaktionen 2007-07-24 02:52
 

Robbies version är bättre än Charlatans.

Peterok Oregistrerad 2007-07-24 13:01
 

Return of the mack!

Medlem 2007-07-24 15:10
 

sjutusan vilken alldeles för sen recension!

den här skivan kom väl för flera månader sen?

kjell krack Oregistrerad 2007-07-27 17:43
 

För sen? Hur menar du? Finns inte skivan kvar?

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-07-27 18:03
 

Vi måste ha två olika versioner av ”Version”! Nej det har vi förstås inte. Mer troligt är att du hör till dem som för att känna sig kreddiga måste dissa allt Robbie Williams gör. Men de som har behov av att dissa honom har lustigt nog ofta helt olika uppfattning om varför han är så ”dålig”. Du tycker att han tar i för hela Wembley, medan de brittiska tabloiderna (vars hatobjekt är just Robbie – bra sällskap eller hur?) tycker att han gör en sömngångaraktig version. Lite komiskt. I det här fallet hamnar ni fel båda två. Han gör vare sig en Wembley-version eller en sömngångar-version. Han sjunger den snyggt och med känsla, rösten dränks dock en del i arrangemangen. Hur som helst en bra version.

Anders Oregistrerad 2007-09-04 16:43
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig