dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Half Cousin: Iodine
Iodine (cd) Half Cousin
2007
Gronland Records/Border
6/10

Hemsnickrat

Det finns en rustik hemsnickrad känsla över Half Cousins musik och utan att precisera mer än så är det framförallt det som ger Iodine sin särart. Det finns skavanker lite här och var, några vassa stickor som sticker ut, några kanter som inte jämnats till. Men samtidigt är allting utfört med sådan fantasi och glädje att det bara bidrar till att helheten upplevs som så charmerande.

I grund och botten är det inte så komplicerat. Kevin Cormacks och barndomsvännen Jimmy Hogarths i och för sig stundtals märkliga låtbyggen innehåller både udda avbrott och inslag men alltid med en popmelodi i botten. En melodi som de ibland som i Home Help och sprött vackra Abide bara tillför en lätt gitarr och finstämd stämsång med som allt som oftast fylls på med allt från favoritinstrumentet dragspel, klarinett, pustande och stånkande rytmer gärna frambankade på diverse husgeråd och ett och annat blippande synthljud.

Över det berättar Cormack på sin, för mitt otränade öra, inte alltid helt lättförståeliga men väldigt mjuka och melodiösa Orkneydialekt små historier om sin uppväxt på de vindpinade öarna norr om skotska kusten.

Resultatet är dammig gisten men samtidigt ytterst melodiös pop som i sina bästa stunder låter som Gorkys Zygotic Mynci på upptäcksfärd i Tom Waits skrotljudslada. Charmigt stökig och stämningsfullt skör om vartannat och med en, inte minst tack vare instrumenteringen, påtaglig sparsmakad gör-det-själv anda.

En skön välkomnande varm känsla samtidigt som det även finns tillräckligt med egensinne för att hålla intresset uppe för de ibland allt för hastigt bortflyende vackra melodierna.

Länkar:
Half Cousin
Officiella webben.

My Space
Half Cousin på My Space.

Gronland Records
Skivbolaget presenterar Half Cousin

David Drazdil

Publicerad: 2007-06-13 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-25 00:35

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4193

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig