dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Beastie Boys: The Mix-Up
The Mix-Up (fil (mp3)) Beastie Boys
2007
Capitol/EMI
8/10

Tillbaka till andra rötter

Jag har svårt att tycka att det är en överraskning att Beastie Boys väljer att släppa en uppföljare till samlingsalbumet The In Sound from Way Out just nu. Förra albumet, To the 5 Burroughs , var en besvikelse (både kommersiellt och artistiskt) och MCAs problem med rösten är välkända. Ergo, en instrumentalskiva.

Jag medger att jag kan vara lite mer än lovligt okritisk när det handlar om den här trion, men sanningen är den att det är vida överträffar mina förväntningar. Det är så skönt att höra några gräva ner sig i den smutsiga funken utan att sätta på sig skygglappar. Beastie Boys ägnar sig inte åt något retronörderi (och ni vet att jag gillar det med). De blandar friskt ur alla instrumentalbyttorna. Här ekar det lika mycket av trippig dub, psykedelisk rock och rökig jazz som av funken.

Vi får koskällor, visslingar, handklapp, rymdljud, fåniga synthar, supersofta trummor, bongocongas och fuzzigt groove från gitarrer och moogar. Det är en kort sagt en skön ljudsoppa som hopkokad för just mig. Det är en skiva som får mig att plocka fram Black Diamonds Fire Music igen.

Kanske känns låtarna inte riktigt lika starka som de på The In Sound from Way Out, men det är å andra sidan rätt svårt att avgöra efter bara någon veckas lyssnande.

Om de senaste, säg två, studioalbumen varit något av besvikelser är det här en revansch som heter duga. Borta är det spexiga. Det var en väg de omöjligt kunde ta längre efter det att Fatboy Slim remixade Body Movin’ och nästan placerade den bredvid Markoolio i skivbacken.

The Mix-Up är något helt annat. Det är smart och svängig musik som flörtar med alla som gillar sin musik rå och smutsig, nyfiken och utforskande. Däremot kommer det här knappast att stärka Beastie Boys aktier i de breda folklagren. Men, som sagt, gamla fans som jag återfår en stor del av vår sviktande tro. Ja, min är faktiskt helt återställd. Jag älskar att lyssna på The Mix-Up och jag väntar intensivt på att få lägga vinylen på skivtallriken.

Det ryktas att skivan ska arbetas om, plockas isär och remixas, och att alla låtarna ska förses med gästande rappare. Att det här bara är grundplåten för andra att arbeta vidare med. Jag hoppas att det stämmer, det vore onekligen otroligt tufft.

Videor


Off the Grid


The Rat Cage

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-11 00:08

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4191

11 kommentarer

Har aldrig varit nåt stort fan men den här kanske kan vara nåt. ”Off the Grid” var ju skön i alla fall!

Roq Oregistrerad 2007-06-11 10:37
 

Ropen skalla, ”Pollywog stew” åt alla ! Fast den lär det väl inte höras minsta spår av på denna skiva…:/

Medlem 2007-06-11 17:54
 

enda positiva med skivan är att man slipper hessopan

Medlem 2007-06-11 19:53
 

men när skall ni hylla qotsa’s nya!

NiklasV Medlem 2007-06-11 22:45
 

Jag kan bara lova att jag inte kommer att göra det.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-06-12 11:11
 

ingen, absolut ingen av deras skivor har varit en besvikelse. om beastie boys gör en instrumental skiva så betyder det att det är dags för sådan musik, så enkelt är det. man vet aldrig vad dom ska komma med härnäst, men vad som är säkert är att det alltid blir bra, vad fan det än må vara för musik. ”nobody’s getting any bigger than this!”

funkymustard Oregistrerad 2007-06-17 22:44
 

Beastie är det bästa och mest befriande som finns i musikvärlden. När vissa trasslar in sig pretentiösa, svåråtkoliga grejer och gnäller över kändisskap eller kämpar åt motsatt rikting d.v.s. kommersialiserar sig för att bli bredare så står beastie där och bara gör sin grej på sama nyfikna och lekfulla sätt som alltid. Jag diggar dem stenhårt och det skall bli grymt kul att höra mix-up!

Zimmer Oregistrerad 2007-07-03 13:10
 

En skiva som blir tristare och tristare för varje lyssning. Jag skulle gissa att anledningen till att jag tyckte det var så kul första gången är att alltihop känns så välbekant. Lite rap, eller motsvarande drivande element som kunde få alltihop att kännas som mer än bara löst jammande, hade inte skadat.

Mr. Kite Oregistrerad 2007-07-03 13:39
 

[...] Beastie Boys The Mix-Up [...]

Kvartalsrapport #2 - 2007 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-07-03 14:43
 

[...] lyssnar på den här skivan som syster till Beastie Boys The Mix-Up. Det finns ekon (bokstavligen talat) av den i flera av spåren. På något sätt känns det också [...]

Bad Brains "Build a Nation" | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-09-24 08:11
 

[...] Beastie Boys finaste skiva på en herrans massa år (åtminstone om jag räknar bort instrumentala The Mix-Up och världsfenomenala samlingen The Sounds of Science). Om jag gör de undantagen måste jag gräva [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig